Zeman vidí svět jen z pohledu hradního pána, rozebral jeho vystoupení komentátor Pečinka

05.04.2020 16:37

Prezident Miloš Zeman pronesl projev a zkušený komentátor Bohumil Pečinka ho za něj ostře zkritizoval. Nejvyšší představitel státu dokázal, že není ochoten přehlédnout osobní konflikty a nechce spojovat společnost jako pravý státník. To si raději přeláme jazyk.

Zeman vidí svět jen z pohledu hradního pána, rozebral jeho vystoupení komentátor Pečinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Zkušený komentátor Bohumil Pečinka na konto prezidenta Zemana poznamenal, že pán Pražského hradu by si pravděpodobně polámal jazyk, kdyby poděkoval doktorům, sestřičkám či pracovníkům záchranné služby, ale i policistům, hasičům a pečovatelům v oblasti sociálních služeb za to, jak statečně bojují s koronavirovou pandemií.

Miloš Zeman by si zřejmě zlomil jazyk, kdyby na adresu lékařů, sester a ošetřujícího personálu v nemocnicích a sociálních ústavech řekl něco povzbudivého. ... Miloš Zeman opět ukázal, že uznat chybu je pro něj horší než smrt,“ napsal Pečinka v textu pro Reflex.cz v narážce na skutečnost, že doktorům a zdravotním sestrám Zeman nepoděkoval ani ve svém prvním projevu na televizi Prima, kde se objevil po mnoha dnech zarytého mlčení. Po mnoha dnech, ve kterých už se Česko potýkalo s koronavirem.

Pečinka kroutil hlavou také nad tím, proč prezident právě teď oznámil, že epidemiologovi Romanu Prymulovi udělí nejvyšší státní vyznamenání. A položil si otázku, zda to náhodou nemohlo být také proto, že Prymula vehementně prosazoval provozování čínské medicíny v Hradci Králové.

Komentátor také připomněl, že i tentokrát prezident dělil společnost, když útočil na trojici politiků a jednoho novináře. Do trojice politiků patřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), kterého Zeman označil za „počmáraného šaška“, čímž jen znovu potvrdil, že ani v čase krize není schopen odpustit si osobní útoky.

„Smysl prezidenta v republikánském zřízení je v tom, že se má pokoušet sjednocovat protikladné zájmy různých sociálních skupin. V Česku však prezident netlumí politické konflikty, ale zbytečně je vyvolává. Je to mluvčí jedné části společnosti, což je výsada spíš stranických politiků. Česko je tak zemí bez svorníku, bez hlasu, který by upozorňoval na společné hodnoty, tradice a zájmy. Ne každý prezident v tom musí být úspěšný nebo důvěryhodný. Z titulu své funkce by se však o to měl aspoň pokusit,“ vyjádřil svůj názor Pečinka.

Zaujalo ho i to, že prezident nikterak nezmiňoval Čínu jako zemi, kde se koronavirus objevil poprvé, a pomlčel o tom, že čínští komunisté tuto skutečnost dlouho zamlčovali světu. Zato udeřil na EU, která podle něj boj s pandemií nezvládá. A z Itálie si prý prezident udělal takřka fackovacího panáka.

Prezident pravděpodobně nepotěšil ani živnostníky, když v rozhovoru pro Blesk.cz prohlašoval, že relativně snadno mohou získat podporu od státu. Kdyby více naslouchal kupříkladu předsedovi Hospodářské komory ČR Vladimírovi Dlouhému, věděl by, že pravý opak je pravdou.

Sečteno a podtrženo, Zeman podle Pečinky dokázal, že na Pražském hradu žije poněkud odtržen od reality, resp. že realitu vnímá z pozice hradního pána, ale ne z pozice voliče či živnostníka, který má co dělat, aby se uživil. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…