Zeman vystoupil na veřejnosti. Zase byla legrace, ale i poučení diváků

31.01.2018 15:30

Prezident Miloš Zeman předstoupil před muže a ženy, kteří čekali na své jmenování na posty soudkyň a soudců. Zeman je jmenoval a předal jim několik svých mouder. Konstatoval mimo jiné, že si dovede představit případy, ve kterých by České republice prospělo, pokud by naše justice ohrozila českou vládu.

Zeman vystoupil na veřejnosti. Zase byla legrace, ale i poučení diváků
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

Na úvod se Zeman omluvil, že na ceremoniál dorazil pozdě. Prý musel napřed vyřešit telefonát izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který mu gratuloval ke znovuzvolení. Poté soudcům, kteří právě složili slib, předal několik mouder.

V prvé řadě je požádal, aby věnovali pozornost případům komunálních politiků, kteří jsou pronásledováni za svá rozhodnutí. V 85 procentech takových případů jsou prý nakonec tito komunální politici osvobozeni.

Zeman v této souvislosti zavzpomínal na výrok o justiční mafii, který kdysi použila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Zeman ji označil za svou dobrou přítelkyni a připomněl přítomným, že výrok se vztahoval i na místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, který měl prohlásit, že „je-li ohrožena vláda, musí spravedlnost ustoupit stranou“. Místo abych se nad tím pohoršoval, chtěl bych úměrně své nátuře dodat, že si dovedu představit vlády, jejich ohrožení českou justicí, by bylo velice prospěšné pro českou společnost,“ podotkl prezident.

Současně však ocenil, že si soudci zachovali tvář a neodsuzovali komunální politiky. Tlaku policie navzdory. Většina komunálních politiků jsou podle Zemana srdcaři. Ví to, protože se s celou řadou z nich setkal při cestách po krajích. Suďte spravedlivě, ale přijde-li vám pod nůž funkcionář malé obce, který trpí úzkostí z toho, že ho zavřou kvůli předražené kanalizaci nebo něčemu podobnému, buďte na něj laskaví a uděláte dobrý skutek,“  požádal nové soudce prezident.

„A můžeme jít,“ ohlásil Zeman a odkráčel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…