Zeman začal cestu po Vysočině zostra: Dnešní vedení EU, to je druhá liga, někteří možná okresní přebor. Šílenci v Bruselu řeší sedačky na traktory a nedokáží ohlídat hranice

29.06.2016 12:22

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájil třídenní návštěvu Kraje Vysočina. „Dočasně jsem vaším hejtmanem, i když jen asi na půl hodiny,“ přivítal prezident krajské zastupitele. Po dopolední návštěvě krajského úřadu zavítá prezident ještě do Pelhřimova, kde bude na náměstí diskutovat s občany. Se zastupiteli hovořil také o tématu Brexitu.

Zeman začal cestu po Vysočině zostra: Dnešní vedení EU, to je druhá liga, někteří možná okresní přebor. Šílenci v Bruselu řeší sedačky na traktory a nedokáží ohlídat hranice
Foto: KPR
Popisek: Přivítání prezidenta u Krajského úřadu v Jihlavě.

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

„Vracím se již potřetí do kraje mého srdce, a to nemohu říkat v žádném jiném kraji. Vždy si vzpomenu na nádherou báseň Já se tam vrátím. Halas to napsal v době, kdy žil v Kunštátu, na okraji Vysočiny, a teprve v roce 1944 se přestěhoval do jejího srdce, do Sněžného. A já se teď budu stěhovat rovněž do srdce Vysočiny, do Nového Veselí, a jako čestný občan Nového Veselí budu lobbovat u pana hejtmana, aby tato obec dostala svůj obchvat,“ zahájil návštěvu prezident.

Když si prý četl podklady, zaplaťpánůh z nich bylo možné vyčíst, že Vysočina má podprůměrnou nezaměstnanost, podprůměrnou kriminalitu i podprůměrný počet sebevražd. „Měl bych přinést i jitřní dar. A možná víte, že jsem se angažoval o příliv čínských investic a podnik Žďárské strojírny dostane finanční injekci díky vstupu čínské společnosti CEFC. Takže abych nepřišel s prázdnou, toto je můj jitřní dar,“ pokračoval Zeman.

„Kraj Vysočina je jediným krajem, který nemá kamenný hospic, ale věřím, že se tato situace změní. Už proto, že se připravuje změna zákona o hospicové péči, takže se hospice stanou rovnoprávnými zdravotnickými zařízeními. Ale smyslem těchto setkání není pronášet dlouhé monology, smyslem je diskuse a vnímání názorů a argumentů těch druhých, protože svoje názory znám a nemusím se v nich přesvědčovat. Jsem rád, že jsem tu s vámi a budu pokračovat na nafukovacím člunu na rybníku v Novém Veselí, protože mi byla dopřána pětidenní dovolená,“ dodal prezident v úvodní řeči.

Starosta jedné z obcí se ptal prezidenta v následné diskusi na energetickou politiku státu. „Pane starosto, než vám odpovím, mám vás pozdravovat od své tchyně, která se s vámi potkala a žila celý život v Bystřici nad Pernštejnem. A k mé odpovědi. Já jsem tak trochu konzervativec, levicový politik může být v některých věcech konzervativní, a zastávám názor, že energetický mix má být u nás založen na kombinaci jaderné energetiky a ekologicky šetrných uhelných elektrárnách a nenahrazovat to zrůdnými větrnými elektrárnami. Co se týče úložiště radioaktivních odpadů, toho bych se nebál. Mezisklad v Temelíně má kapacitu na dalších 50 let a nic se neděje. A jako ekonom vím, že když obcím nabídneme tučnou finanční injekci, v referendu to většinou podpoří,“ konstatoval prezident republiky.

Během debaty Miloš Zeman odmítl možné zřízení ministerstva sportu. „Když mi někdo říká, abychom toto ministerstvo zřídili, cituji jim tzv. Parkinsonovy zákony, tedy peníze, které by se jinak mohly věnovat na sport, by se věnovaly na činnost tohoto ministerstva. Budou vznikat nové odbory, nová oddělení, začnou se tam zavádět drahé počítačové systémy, které spolknou další peníze,“ zmínila hlava státu.

Místostarosta Žďáru nad Sázavou se ptal na čínské investice v tamních strojírnách. „Shodou okolností je šéf CEFC mým honorárním konzulem, takže s ním o tom promluvím. Mimochodem, málo se ví, že nejvíce zahraničních investic v Německu má Čína. Veřejně vám mohu slíbit, že při nejbližší vhodné příležitosti požádám společnost CEFC, aby zlepšila komunikaci Žďáru nad Sázavou. Možná jsou zvyklí, že když se něco udělá, už se občanů neptáme, ale tady žijeme v trošku jiné společnosti a je potřeba s lidmi mluvit,“ slíbil prezident.

Došlo i na jiná témata, například na Brexit. „Už jsem se k tomu mnohokrát vyjadřoval, ale rád to zopakuji. Je to strategie lose-lose, kdy obě strany prohrály. Velká Británie přestává býti velkou, protože Skotsko se zřejmě v horizontu tří až pěti let odtrhne. A Evropská unie ztrácí třetí nejsilnější ekonomiku. Proč k tomu došlo? Připojuji se k těm, kteří říkají, že hlavním faktorem byly obavy Britů z naprosté neschopnosti současného vedení EU. Můj názor jako eurofederalisty je, že EU je skvělý projekt s mizerným vedením. Vzpomínám si na mnoho představitelů EU, ať už to byli Delors, nebo Monet, a při vší úctě a zdvořilosti, která je mi vlastní, když pozoruji některé nejmenované představitele EU a srovnám je se zmíněnými velikány, je to rozdíl mezi první a druhou ligou. No, někde bych mluvil o okresním přeboru, ale zůstanu u první i druhé ligy,“ zmiňoval Zeman.

„A tohle zřejmě otrávilo Brity od členství v Evropské unii. Potkal jsem dvakrát Věru Jourovou, naši eurokomisařku. Při nedávném setkání říkám, co děláte, paní Věro? A ona, že dostala za úkol připravit směrnici o výrobě vosku v EU, tak jsem se zeptal, zda se to týká i vosku do hřbitovních svíček. Potkal jsem ji znovu poté a znovu se ptám, co děláte paní Věro? A ona, že dostala za úkol připravit směrnici o inkoustu do tiskáren. Nebo si vzpomeňte na případ jednotných traktorových sedaček. Když šílenci v Bruselu vymýšlejí tyto věci a nejsou schopni ochránit vnější hranice, tak se není co divit, že Britové rozhodli takto,“ podotkl prezident Zeman.

Následovalo už jen předání tradičních darů hejtmanovi. Aktovka, peněženka a opasek z pravé kůže. Naopak prezident dostal klasicky dárkové koše s místními potravinami a nápoji. „Děkuji a slibuji, že na vás budu s láskou vzpomínat, až budu všechny tyto produkty konzumovat,“ konstatoval dobře naladěný Miloš Zeman.

„Opasek je nejzajímavější. Ten je totiž na míru a my jsme všem hejtmanům přeměřili pasy. Na hejtmana Zlínského kraje jsme potřebovali dvě krávy. Na vašeho hejtmana stačila kráva jedna, ale došlo k drobnému incidentu. Jirka Běhounek tvrdil, že má v pase 120 centimetrů, a on má po našem přeměření 125. Takže jsme se rozhodli pro kompromis a udělali jsme 122,5 cm,“ řekl zcela na závěr prezident a ještě před odchodem pokřtil knihu Moje Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…