Zeman začal mrazivým přirovnáním o uprchlících. Pak překvapil tím, že slíbil pomoc skoro ze svého. A uzemnil příznivce jedné historické osobnosti

31.08.2015 12:53

K aktuální situaci doma i ve světě se dnes na své tiskové konferenci vyjádřil prezident České republiky Miloš Zeman. Již dopředu avizoval, že odpoví na všechny otázky, které mu novináři položí.

Zeman začal mrazivým přirovnáním o uprchlících. Pak překvapil tím, že slíbil pomoc skoro ze svého. A uzemnil příznivce jedné historické osobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Uprchlická krize, Fond ohrožených dětí, cesta do Číny a připomínka srpnových výročí – to jsou témata, která hlava státu avizovala jako své hlavní.

„Domnívám se, že se podobáme turistovi v Thajsku, který si chce vyfotit vlnu a netuší, že bude jeho poslední,“ zahájil téma uprchlické krize. Sám prezident se domnívá, že uprchlická vlna bude čím dál větší, byť s oscilací v zimních měsících. Hovořil o zhroucených státech i nelegálních migrantech, kteří nezákonně překračují hranice a následně pozvou své příbuzné a známé. „Přál bych si, aby Evropská unie zpevnila své hranice, ale kromě platonických výzev k témuž nevidím žádnou reálnou akci,“ zkonstatoval. Dle něj by se Česká republika měla o hranice postarat sama, nelegální migranty by měla uprchlíky vykazovat i za pomoci armády.

Zeman následně zkonstatoval, že výzva vědců míří mimo terč, neboť český národ není xenofobní. Snažil se to potvrdit tvrzením, že u nás žije půl milionu cizinců a všichni se dokázali asimilovat. Zároveň uvedl, že u nás neexistují žádné extremistické strany jako Jobbik v Maďarsku či Národní fronta ve Francii. „Poslední takovouto stranou u nás byli Sládkovi republikáni, kteří díkybohu vyhynuli,“ řekl. Zároveň vyzval signatáře k tomu, aby si každý domů vzal jednoho uprchlíka a nebyli tak pouze exhibiconisty. Nebezpečné je dle něj hlavně nálepkování těch, kteří se uprchlíků bojí, jako xenofobů a rasistů.

„Až se vrátím z Číny, rád bych s paní ministryní Marksovou projednal novelu o ochraně práv dětí,“ sdělil k druhému tématu Zeman. „Rozhodl jsem se navrhnout správní radě prezidentského fondu, aby přesměrovala výdaje tohoto fondu na Fond ohrožených dětí, tedy Klokánkům, a předpokládám, že z prezidentského fondu dostanou Klokánci tuto finanční injekci,“ řekl s výzvou donátorům a sponzorům, aby učinili totéž. 

Tiskovou konferenci odlehčil, a to před tématem o Číně. „Jsem ve výhodě. Mám tu mokrý ručník, kterým si mohu otřít pot,“ řekl k dnešnímu vedru.

Do Číny hlava státu odjede podle svých slov uctít památku 17 milionů padlých za druhé světové války. Zároveň se však případně chystá podepsat i smlouvy pro výhodné investice.

„Napadlo mě srovnat osud tehdejších českých vůdců s osudem Emila Háchy. Tomu Hitler vyhrožoval okupací území a Göring bombardováním Prahy. Naši reformní vůdci, kteří byli v Moskvě, byli v jiné situaci, neboť Československo již bylo okupováno a Praha nemohla být bombardována. O to méně bylo ospravedlnitelné jejich jednání. Tito lidé se mohli rozhodnout mezi ztrátou cti a ztrátou funkce. Přišli o čest a své funkce, s výjimkou Gustáva Husáka, také ztratili. Není tedy vhodné je heroizovat, zvláště když uvážíme, že Alexander Dubček podepsal usnesení, na jehož základě armáda střílela při prvním výročí, v roce 1969, do českých občanů. Pouze národ, který si nevytváří iluze o svých dějinách, si může vytvářet svou budoucnost,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…