Zeman zahájil návštěvu Německa setkáním s Gauckem

26.06.2013 14:27

Miloš Zeman dnes zahájil dvoudenní návštěvu Německa. V Berlíně ho přijal jeho protějšek Joachim Gauck. Odpoledne se Zeman setká s kancléřkou Angelou Merkelovou. Prezidenta na zahraniční cestě doprovází ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) a podnikatelská delegace.

Zeman zahájil návštěvu Německa setkáním s Gauckem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Čtvrt hodiny před polednem Zemana přijal Gauck na zámku Bellevue v centru Berlína. Českého prezidenta uvítali nastoupení vojáci i několik děti s českými vlaječkami. Po vojenské přehlídce se Zeman s několika dětmi krátce pozdravil. Poté společně s Gauckem zahájil slavnostní oběd.

Zeman svou návštěvou Německa oplácí Gauckovu cestu do Prahy

Odpoledne český prezident s chotí Ivanou nejprve navštíví berlínskou radnici. Poté se setká s kancléřkou Merkelovou.

Ve čtvrtek se Zeman chystá přednést projev na Humboldtově univerzitě. Podle dostupných informací by se jeho řeč měla týkat budoucnosti Evropy. Poté se prezident zúčastní česko-německého podnikatelského semináře.

Zeman svou návštěvou Německa oplácí Gauckovu cestu do Prahy, kterou německý prezident uskutečnil loni. Politici obou zemí považují vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Letos se ale diplomaté neveřejně pozastavovali nad tím, že Zeman v prezidentské kampani hojně využil otázku poválečného odsunu sudetských Němců.

Puč v Praze?

Německý tisk také komentuje politickou situaci v ČR. Zeman v úterý jmenoval ekonoma Jiřího Rusnoka premiérem a pověřil ho sestavením úřednického kabinetu. Mimo hru tak postavil dosavadní vládní koalici TOP 09, ODS a LIDEM, která chtěla ustavit vládu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS). Podle serveru německého deníku Die Welt Zeman obešel Parlament a Česku tak hrozí otevřený boj o moc. Že se prezident může dostat do konfliktu s dosavadní vládní koalicí, si myslí i server listu Rheinische Post.

Die Welt v článku nazvaném "Puč v Praze. Český prezident vyšachoval Parlament" připomíná, že se Zeman rozhodl pro nepolitickou vládu navzdory skutečnosti, že strany dosavadní vládní koalice daly v Poslanecké sněmovně dohromady většinu 101 hlasů nutnou pro pokračování ve vládnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…