Zeman závidí Slovákům euro

27.05.2014 14:25

Prezident Miloš Zeman závidí Slovensku, že přijalo euro před Českem. Prohlásil to dnes po setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem, který přijel na svou rozlučkovou návštěvu České republiky. Při této příležitosti Zemanovi udělil nejvyšší slovenské vyznamenání Řád bílého dvojkříže.

Zeman závidí Slovákům euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident SR Ivan Gašparovič

Zeman dlouhodobě prosazuje přijetí eura v Česku. „Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl český prezident na tiskové konferenci. „Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat a že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 procent slovenské populace společnou měnu přijmout," dodal.

Zeman zmínil vytvoření společné česko-slovenské vojenské jednotky

Český a slovenský prezident spolu jednali o vztazích mezi bývalými federálními partnery, dopravním propojení, výměnách studentů nebo o spolupráci ve zbrojním průmyslu a mezi armádami obou zemí. V této souvislosti Zeman zmínil tvorbu společné jednotky Čechů a Slováků, která bude v pohotovosti pro případné potřeby Evropské unie.

Podle Gašparoviče se oba prezidenti dotkli i změn, které by bylo třeba učinit ve fungování EU, Evropského parlamentu, OSN i Severoatlantické aliance. „Máme velmi blízké názory na evropskou a světovou politiku," řekl končící slovenský prezident.

K nízké volební účasti v obou zemích při víkendových volbách do Evropského parlamentu Zeman uvedl, že se mu zdá důležitější proevropské rozhodování voličů v Česku i na Slovensku. Gašparovič zdůraznil, že volební kampaně v jeho zemi nedostatečně vysvětlovaly důležitost bruselských a štrasburských institucí. Na Slovensku a v Česku byla nejnižší volební účast ze všech unijních zemí, jen 13, resp. 18 procent.

Gašparovič dostal lovecké boty, ale lovit chce jen foťákem

„Rozlučková" tisková konference se nesla v uvolněném duchu. Zeman pozval Gašparoviče na lov do proslulé obory lánského zámku. „A aby se mu lépe lovilo, věnoval jsem mu dnes dvoje lovecké boty, jeden dalekohled, a aby to paní Gašparovičové nebylo líto, tak jsem paní Gašparovičové věnoval jeden menší dalekohled, aby svého manžela mohla sledovat při lovu," řekl Zeman. Gašparovič k tomu podotkl, že lovit bude jen s fotoaparátem.

Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska v polovině června ve funkci vystřídá podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Zeman vyjádřil lítost nad tím, že jeho kolega v úřadu končí, a označil ho za „dobrého přítele České republiky".

Co bude dělat po odchodu z funkce, dnes dosluhující slovenský prezident neupřesnil. Zdůraznil pouze, že se neplánuje stáhnout z veřejného života. Vstup do nějaké politické strany ale vyloučil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…