Zemanovi gratuloval Michail Gorbačov: Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí

30.01.2018 17:12

Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov dnes pogratuloval Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení prezidentem. Vyjádřil naději, že se budou spolu dál podílet na naplňování spolupráce evropských zemí a budování a spravování přátelských vztahů s Ruskem.

Zemanovi gratuloval Michail Gorbačov: Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Blahopřání Zemanovi dnes zaslali i prezidenti Maďarska a Itálie János Áder a Sergio Mattarella. ČTK to dnes sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí, a jsem proto rád, že se tak i stalo. Gratuluji Ti!“ uvedl Gorbačov v dopise Zemanovi. Dodal, že by rád pogratuloval i Čechům, kteří Zemana zvolili, a tím podpořili myšlenku spolupráce všech evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem. „Teď je zapotřebí tyto myšlenky realizovat v praxi. Doufám, že Ty i já budeme, v rámci svých sil i možností, na naplňování těchto cílů spolupracovat,“ doplnil někdejší sovětský vůdce.

Maďarský prezident v dopise připomněl své nedávné setkání se Zemanem, při kterém se prý opět přesvědčil o přátelství obou národů. „Jsem přesvědčen, že naše osobní setkání i v budoucnu přispějí ke společnému prosazování zájmů obou našich zemí a k prohloubení vzájemné úcty našich národů. Jsem připraven pokračovat v našich debatách,“ napsal Áder.

Italský prezident kromě gratulací vyjádřil víru v další spolupráci Itálie a Česka. „Na základě přátelství a silné tradice přátelství mohou Česká republika a Itálie nalézt i další možnosti spolupráce v oblasti sociální, hospodářské a kulturní, a posílit tak ještě skvělé bilaterální vztahy mezi našimi zeměmi,“ napsal Mattarella. Současně uvedl, že Praha a Řím budou v dalších pěti letech s ostatními členy Evropské unie čelit stěžejním výzvám pro budoucnost kontinentu, jako jsou ekonomický růst, spravedlivé a solidární řízení migrační otázky a budování společného obranného systému.

V předchozích dnech Zemanovi ke znovuzvolení blahopřáli ruský prezident Vladimir Putin, čínský prezident Si Ťin-pching, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo předseda Evropské rady Donald Tusk. Gratuloval mu také jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že pokud je to protokolárně běžné, zašle blahopřání do Prahy i ona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…