Zemanův aktivista odkrývá, jak to vlastně bylo 17. listopadu s Konvičkou. A varuje ČSSD

09.03.2016 10:41

„Jestli pan prezident tvrdí, že Peroutkův citát o Hitlerovi četl, tak tomu věřte, že ho četl,“ ubezpečuje zakladatel facebookové skupiny „Souhlasíme s výroky pana prezidenta Miloše Zemana“ Vilém Rössler. Muž, který se spolupodílel i na organizování demonstrace na Zemanovu podporu 17. listopadu v Praze na Klárově, v rozhovoru ParlamentníchListů.cz navíc tvrdí, že politické strany, jež svou popularitu stavějí hlavně na kritice Miloše Zemana, skončí brzy v propadlišti dějin.

Zemanův aktivista odkrývá, jak to vlastně bylo 17. listopadu s Konvičkou. A varuje ČSSD
Foto: FTV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii na Primě

Za tři roky, co je prezident Miloš Zeman ve funkci, už došlo k mnoha situacím, kdy rozvířil veřejné mínění. Co byste řekl s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“ či že vláda „zkurvila“ služební zákon, vrávorání nad klenoty, kauzu Peroutka a nově „kalašnikov“? Je možné, že právě díky tomu získá politické body?

Když Miloš Zeman mluvil o Pussy Riot a v médiích se zvedla vlna nevole, tak jsem na Facebooku založil skupinu s názvem „Souhlasíme s výroky pana prezidenta Miloše Zemana“ a spolupodílel jsem se na organizování demonstrace na jeho podporu 17. listopadu v Praze na Klárově. Jsem přesvědčen, že se pan prezident ještě musel mírnit ve svém výroku, protože nic jiného si tyto dívky nezasloužily. Jestli vláda zkurvila služební zákon, nebo ne, ukáže čas, tady bych asi na místě pana prezidenta použil jiný slovník. Co říct ke vrávorání nad klenoty? Tady už se toho řeklo a napsalo tolik, ale dovolím si opakovat citát jednoho z prezidentových odpůrců, předsedy senátu Milana Štěcha, že pan prezident opilý nebyl. Jestli pan prezident tvrdí, že Peroutkův citát o Hitlerovi četl, tak tomu věřte, že ho četl. Pan prezident je prostě obyčejný člověk z Vysočiny a mluví tak, jak to chce drtivá většina národa slyšet, a jeho výrok o kalašnikovi snad nepochopil jen Sobotka a jeho věrní.

Miloši Zemanovi i přes časté útoky médií paradoxně stoupá obliba u lidí. Stále roste počet jeho příznivců a podporovatelů. Čím je to podle vás způsobeno? V čem tkví Zemanovo kouzlo? A co vás osobně na Zemanovi stále baví?

Já už na to vlastně odpověděl... Zeman slíbil, že bude prezidentem dolních deseti milionů, a to také plní. Říká prostě to, co si myslí a co považuje za správné, což se o jiných politicích prostě říct nedá, a v tom právě tkví jeho kouzlo. Já si právě proto pana prezidenta vážím. Dokáže vše pojmenovat pravým jménem a ještě při tom pobavit. Škoda že nemáme více takových politiků. Jednou se Miloš Zeman bude těžko nahrazovat.

Senát vyzval prezidenta, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější. Část usnesení konkrétně zní: „Prezident republiky by měl být ve svých vyjádřeních natolik zdrženlivý, aby nemohla vzniknout žádná pochybnost ohledně ohrožení spojeneckých závazků České republiky a její ústavně deklarované hodnotové orientace.“ Pak usnesení říká také, že by prezident neměl rozdělovat společnost. Měl by být podle vás prezident republiky opatrnější ve svých výrocích? A jak vnímáte vůbec skutečnost, že se tímto zabývá horní komora parlamentu?

Tady bych vás opravil, nebyl to senát, ale 18 senátorů, kteří se svou výzvou pouze ztrapnili. Tady jsem přesvědčen, že právě senátoři za ČSSD tomu, aby se to vůbec projednávalo, mohli a měli zabránit, ale kdo zná Sobotku a současné poměry v ČSSD, nemůže se divit, že tak neučinili.

Mluvčí Hradu reagoval na Twitteru, že prezident si nenechá nasadit náhubek a že byl zvolen v přímé volbě občany ČR, a ne senátory. Zeman pak to stejné řekl i v nedělní Partii – co říct na tento názor?

Budu opakovat mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, že prezident byl zvolen v přímé volbě občany ČR, a ne senátory. Nevidím jediný důvod pro to, proč by měl pan prezident měnit slovník a říkat to, co si možná přejí někteří politici, ale určitě ne občané ČR.

Lze přikládat hlasování v senátu velkou váhu, když výzva prošla o jeden hlas a účastnilo se 35 senátorů?

Určitě ne a taky až na pár výjimek tomu nikdo žádnou váhu nepřikládá.

Každopádně některým senátorům vadí, že prezident prý dehonestuje premiéra Bohuslava Sobotku. Také se vám nelíbí výroky hlavy státu na adresu premiéra?

Je třeba si připomenout, kdo tuto přestřelku mezi prezidentem a premiérem začal. Byl to právě Bohuslav Sobotka, který po zdánlivém klidu zbraní začal nevybíravým způsobem napadat Miloše Zemana za jeho vystoupení na demonstraci 17. listopadu na Albertově, kde na jednom pódiu stál vedle Martina Konvičky. Už jsem se ale k tomu vyjadřoval mockrát, ovšem ještě jednou pro vysvětlení. Požádal jsem organizátory demonstrací 17. listopadu v Praze, aby své akce přesunuli právě na Albertov, protože tam vystoupí pan prezident. BPI mé žádosti jako jediný vyhověl a svou akci přesunul a šel za prezidentem. Tuto akci pořádala Jelena Vičanová, a nikoliv tedy Konvička. Přesto si myslím, že by se tyto vztahy měly zlepšit.

Zdá se, že Miloše Zemana podporuje vicepremiér Andrej Babiš a možná ho bude podporovat i v další prezidentské volbě, tedy ve druhém volebním období. Spojení těch dvou – je to podle vás dobře, nebo špatně?

Andrej Babiš pochopil, že mít za spojence člověka, kterému podle některých průzkumů důvěřuje přes 70 procent občanů, se může jenom vyplatit. Jistě, je to z jeho strany jen vypočítavost, která mu ale politické body určitě přinese. Ostatně strany, jež svou popularitu stavějí na kritice Miloše Zemana, skončí v propadlišti dějin. Já se ale tohoto spojení nebojím, protože to může být právě Miloš Zeman, kdo bude některé Babišovy kroky korigovat.

Jak se díváte na hodnocení ze strany pana prezidenta vůči imigrantům? Dá se mu v této věci přisoudit status dobrého prognostika, anebo se tady přece jen do jisté míry mýlí?

Tady s panem prezidentem musím souhlasit na sto procent. Jeho slovům, že se má do boje s migrací zapojit NATO, že se musí střežit schengenská hranice a podobně, se mnozí smáli a čas ukázal, že ani tady se prezident nemýlil. Bohužel je to jediný politik, který tady říká, co si myslí, a ne to, co chce slyšet Brusel.

Miloše Zemana obklopuje mnoho lidí, kteří jsou rovněž – stejně jako on – mediálně často ostřelováni. Jaký máte třeba názor na práci a osobu jeho tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka? Jeho osobu dost často zesměšňují třeba imitátoři...

Nepřísluší mi hodnotit práci Jiřího Ovčáčka, ale určitě bych našel spoustu výtek, ale posuzovat ho musí pan prezident. Jedno si ale neodpustím: Už několikrát jsem napsal, že největším Zemanovým neštěstím je Vratislav Mynář, a na tom trvám.
 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…