Zemědělci v Libereckém kraji zakládají vlastní politickou stranu ČSSR

12.06.2012 15:45

Zemědělci v Libereckém kraji zakládají vlastní politickou stranu - Českou stranu selského rozumu (ČSSR), kraj přitom nepatří k zemědělským oblastem. Nejde o žádnou recesi, řekl za přípravný výbor místopředseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Zemědělci v Libereckém kraji zakládají vlastní politickou stranu ČSSR
Foto: Petr Kupka
Popisek: Protesty zemědělců v Olomouci

Přípravný výbor podle něj sbírá podpisy nutné k registraci nového subjektu, aby mohl kandidovat už letos na podzim v krajských volbách v Libereckém kraji.

„K založení vlastní strany nás vedly politické události posledního roku, kdy velké politické strany stále více ztrácejí na důvěryhodnosti,“ řekl v úterý agentuře ČTK Erlebach. Nová strana chce podle něj oslovit hlavně zemědělce a potravináře v Libereckém kraji a také obyvatele venkova, kteří se zatím do rozhodování na úrovni kraje moc nezapojují. „Není to lehké, hlavně mladých lidí ochotných dělat politiku je dnes na venkově málo,“ podotkl Erlebach.

Strana chce posílit prestiž zemědělců

ČSSR chce podle Erlebacha usilovat o rozvoj českého venkova a prosazovat posílení rozhodovacích pravomocí na místní a regionální úrovni. „Chceme být stranou, která prosazuje obecné zásady spravedlivé konkurence bez zásahů poškozujících podnikání a život na venkově,“ řekl.

Cílem strany je podle Erlebacha posílit prestiž českých zemědělců a prosazovat české potraviny jako kvalitní a bezpečné pro spotřebitele, prosazovat chce i maximální možnou potravinovou soběstačnost České republiky.

V Libereckém kraji v posledních letech žádná zemědělská strana ve volbách nekandidovala. Erlebach věří, že se subjektu podaří získat mezi zemědělci, potravináři i obyvateli venkova takovou podporu, aby získal mandát v 45členném krajském zastupitelstvu a případně se mohl podílet i na vedení kraje. Zatím se nezříká spolupráce s žádnou politickou stranou. „Logicky máme zájem o resort zemědělství a životního prostředí,“ dodal Erlebach.

V posledních krajských volbách vyhrála v Libereckém kraji ČSSD, která získala třetinu z 45 křesel v krajském zastupitelstvu. Až za ní skončila dříve vítězná ODS s 12 mandáty. Třetí byli komunisté s osmi křesly. Sedm míst mají starostové a tři Strana pro otevřenou společnost (SOS).

Třeba Strana zelených se do zastupitelstva nedostala, skončila těsně pod pětiprocentní hranicí. Kraj vede menšinová koalice ČSSD a SOS za podpory komunistů. Sociální demokraté stojí v čele kraje od jeho vzniku v roce 2001. První dvě volební období vládli společně s ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…