Zemřel „Míša“, na jehož konto přispíval celý národ

11.08.2018 19:15

Michal Budínský, díky němuž se v 90. letech zrodilo Konto Míša, zemřel po dlouhé nemoci ve svých čtyřiceti letech. Na konto se například vybraly finanční prostředky, které umožnily nákup gama nože, jenž pak pomohl ke zlepšení života více než deseti tisícům dalších lidí s handicapem.

Zemřel „Míša“, na jehož konto přispíval celý národ
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Když bylo Budínskému dvanáct let, psal se rok 1990, v té době mu zachránila život sbírka Nadace Charty 77 k úhradě drahého zákroku na takzvaném gama noži v cizině. Poté vzniklo Konto Míša, na které posílali peníze lidé z celého Československa a díky němuž byl za sto milionů korun zakoupen gama nůž instalovaný v roce 1992 v pražské Nemocnici Na Homolce. Zákrok Budínskému prodloužil život o téměř tři desítky let. I po zákroku se však potýkal se zdravotními problémy.

„Michal Budínský, kterým to celé začalo, zemřel letos,“ potvrdila v rozhovoru na webu pojišťovny NN výkonná ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků, uvedla ČTK. Chlapec Míša ze slovenského města Martina v roce 1989 částečně ochrnul po krvácení do mozku kvůli cévnímu onemocnění. Další krvácení navíc mohlo ohrozit jeho život. Pomoci mohl zákrok na gama noži, který ozařováním pomáhá při léčbě nádorových onemocnění či lézí v mozku.

Tenkrát by v Česku podobný zákrok možný nebyl, a léčba v zahraničí by rodinu stála tolik jako třeba koupě rodinného domku. Gama nůž pořízený díky příběhu Michala Budínského pomohl po svém zakoupení dalším více než deseti tisícovkám pacientů, uvádí na svém webu Konto Bariéry, které navázalo na sbírku Konto Míša a funguje dodnes. Podpořilo již tisíce projektů na zlepšení života lidí s handicapem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…