Zestátnit všechna média. Novopečený místopředseda sněmovny od Babiše vzal Tvarůžkové řeč

13.01.2017 19:18

Poslanec Radek Vondráček (ANO) se stal 1. místopředsedou Poslanecké sněmovny. V této pozici nahradil Jaroslavu Jermanovou – toho času hejtmanku Středočeského kraje. V pátečním Interview ČT24 vysvětloval Vondráček moderátorce Zuzaně Tvarůžkové, proč je špatně „lex Babiš“. Mezi jiným hledal lepší cestu kupříkladu v zestátnění úplně všech médií.

Zestátnit všechna média. Novopečený místopředseda sněmovny od Babiše vzal Tvarůžkové řeč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o tzv. protikuřáckém zákonu ve sněmovně

V úvodu pořadu přišla řeč na novelizaci zákona zvanou „lex Babiš“. Podle Vondráčka tato novela byla přijata kvůli jedinému člověku – proti Andreji Babišovi, což se hostu nelíbí. V obecné rovině ovšem dodal, že zákon o střetu zájmů máme jž deset let a nebylo ho třeba novelizovat.

„Pokud je taková poptávka, tak ji řešme, ale řešme ji dobře,“ apeloval z obrazovky na své kolegy 1. místopředseda Poslanecké sněmovny. „Já tvrdím, že je to šité horkou jehlou na politickou poptávku,“ doplnil. Strhal především bod zakazující členovi vlády vlastnictví médií. „Ale nikdo nenutí nikoho, kdo je byznysmen, být členem vlády,“ kontrovala Tvarůžková.

Podle Vondráčka je to sice dobrá námitka, pokud by zákon mířil na ministry. Ale on míří nejen na ministry, ale také na senátory či krajské zastupitele. Na druhé straně jsou z této úpravy vyjmuta elektronická média. Tak či tak je podle Vondráčka dost zřejmé, že by se dal zákon napsat kvalitněji. „Andrej Babiš tu nemusí být za dvacet let v politice, ale nekvalitní zákon tady budeme mít pořad,“ varoval.

Posléze se dovolával Ústavy, ve které je stanoven co nejširší okruh lidí, kteří mohou vstupovat do politiky. Pakliže lidé Andreje Babiše zvolili,  zvolili ho jistě s vědomím toho, co vlastní, co je to za člověka. A přesto jeho hnutí skončilo v roce 2013 druhé na pásce ve volebním klání. „Úplně čisté řešení by bylo, abychom všechna média vyvlastnili za náhradu, všechna by byla státní a byla by tu rovnost prostředí,“ předložil poslanec před kamerami návrh.

Andrej Babiš je připraven podat ústavní stížnost, ale novelizaci zákona se bude muset tak či tak podřídit a zareagovat. Jednou z možností je, že Babiš vloží své firmy do svěřenského fondu. S těmito fondy prozatím nemáme moc zkušeností a Babiš tedy bude i v této oblasti průkopníkem.

Nechte se překvapit, co provedeme s daněmi, prohlásil Vondráček

Ve druhé polovině pořadu došlo i na tzv. daňový balíček, do něhož patří např. daňové slevy na děti. ANO prý trvá na tom, že nechce zvyšovat daně. „Teď je třeba udělat úpravy na straně výdajů státu a pak bude prostor pro to snižovat daně,“ ujišťoval diváky Vondráček. „Nechte se překvapit. Určitě to představíme jako nějak komplexnější řešení. Navíc to není úplně moje odbornost. Já už jsem na fakultě finanční právo moc nemusel,“ doplnil poslanec.

Současná koalice se sice mezi sebou pře, ale Vondráček si pochvaluje, že vláda vcelku funguje. Kdyby přestaly ty útoky ze zálohy, jako je ‚lex Babiš‘,“ vyjádřil přání 1. místopředseda Poslanecké sněmovny. Pokud by tyto podrazy přestaly, Vondráček si umí představit, že by po volbách mohla vzniknout koalice s ČSSD. Nevadila by mu např. ani tichá podpora komunistů.

Nakonec došlo i na prezidenta Miloše Zemana. Hnutí ANO by podle Vondráčka mělo mít vlastního kandidáta, ale nemá nic proti Zemanovi. „Já jsem nebyl volič pana Zemana před několika lety, ale s některými jeho kroky souhlasím, takže by mi nevadil,“ uzavřel své vystoupení zákonodárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…