Zjišťovali jsme, co může být za spojením duchcovského starosty z ČSSD s „rasisty"

09.11.2014 10:42

Novopečený starosta Duchcova Zbyněk Šimbera (ČSSD) po komunálních volbách nabídl spolupráci spíš Dělnické straně sociální spravedlnosti než své bývalé kolegyni, dosavadní starostce Jitce Bártové, kterou zastupoval. Nepřekonatelný rozpor mezi mužem a ženou? Bude ho stát hlavu v partaji. Už se ví, kdy se rozhodne o jeho vyloučení. Víme víc.

Zjišťovali jsme, co může být za spojením duchcovského starosty z ČSSD s „rasisty"
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jitka Bártová z Duchcova

Je to rasistická strana a té se ruka nepodává. To je názor politického grémia sociální demokracie, které koncem týdne projednalo zrušení své duchcovské buňky. Její představitelé totiž ve čtvrtek uzavřeli v městečku na Teplicku koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Starosta Zbyněk Šimbera se za to dočká vyhazovu z ČSSD. Pro ParlamentníListy.cz věc komentuje bývalá starostka Jitka Bártová. Starosta bohužel nezvedá telefon.

Hysterka Sobotka rozčílil i samotného Vandase

Členové užšího vedení oranžové vládní strany se v pátek jednoznačně shodli na tom, že spolupráce s extremistickou a rasistickou stranou, jak označili DSSS, je zcela v rozporu s programem a hodnotami ČSSD, které strana hájí od svého obnovení v roce 1989. Grémium proto vyzvalo krajský výkonný výbor své strany v Ústeckém kraji, aby na svém nejbližším jednání místní organizaci v Duchcově zrušil.

„Jsme demokratickou stranou, jejíž programové hodnoty zcela vylučují spolupráci se stranami jako je DSSS. Místní organizace ČSSD v Duchcově tyto mantinely překročila a musí být zrušena,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka s tím, že zastupitelé ČSSD měli v Duchcově možnost uzavřít koalici s jinými stranami, ale nevyužili ji.

Útok na „dělníky“ si nechce nechat líbit předseda DSSS Tomáš Vandas. „Proč místo hysterických reakcí dosud pan premiér veřejnosti nevysvětlil, jak si za poslanecké náhrady, tedy za peníze daňových poplatníků, pořídil luxusní byt v Praze? Proč třeba nemluví o podezřelé privatizaci OKD, která se v minulosti z jeho iniciativy uskutečnila a díky níž stát prodělal několik miliard korun? Myslím si, že pravě takové skutečnosti jsou skvrnou či spíše skvrnami na štítu ČSSD a pana Sobotky. Na rozdíl od něj máme čisté ruce, neumazané korupcí a rozkrádáním státního majetku," uvedl Vandas. Podle něj mnohá rozhodnutí premiéra Sobotky řídí jeho vlastní strach z oponentů. „Přesně před rokem s velkou hysterií nechal odstranit členy vedení své strany kvůli schůzce s prezidentem republiky. Nyní volá po zrušení místní organizace ČSSD v Duchcově a vylučování jejích členů kvůli demokraticky zvolené koalici s naší stranou,“ dodává šéf dělnické strany.

Co za tím je? Bývalá starostka prozrazuje, čeho se bál

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Proč starosta Šimbera tak vehementně usiloval o koalici s DSSS, byť měl i jiné možnosti, vysvětlila dosavadní duchcovská starostka Jitka Bártová. „Dnešní divná koalice nebyla pro ČSSD jediným řešením. Byla pro pana starostu Šimberu ale tím nejpohodlnějším řešením,“ začíná Jitka Bártová pro ParlamentníListy.cz.

Rozveselilo ji prý, když dosavadní místostarosta a nově starosta Šimbera do médií řekl, že za čtyři roky v radě města se utvrdil, že s lidmi z Šance pro Duchcov, ODS, TOP 09 spolupracovat nechce. „Já se obávám, že ho spíš trápil směr, kterým jsme se snažili vydat. A metody, které jsme prosazovali: výběrová řízení nad 40 tisíc korun, GPS ve služebních autech, díky čemuž jaksi výrazně klesl počet najetých kilometrů, práce na počítači, řádné podklady pro jednání a podobně. On na počítači nepracuje, ale my jsme chtěli zasílat materiály elektronicky,“ uvádí několik konkrétních příkladů, na čem se dříve, tehdy ještě s místostarostou, neshodli.

Ošklivá kampaň? Slabý odvar a jen ublíženecká slova

Zbyněk Šimbera jako druhý důvod uvádí, že navíc „tito lidé“ před volbami proti němu vedli ošklivou kampaň. „Takže bylo nemyslitelné, abych s nimi ještě někdy spolupracoval,“ uvedl. „Ošklivá kampaň? Jednou jsem napsala na Facebook, že jsme v tomto volebním období rozmotávali kauzy, které se zašmodrchaly v minulých obdobích. Chtít například věnovat polikliniku někomu, kdo na ni deset let koukal a neměl žádný nápad, ale získal o ni zájem až ve chvíli, kdy se přihlásil jiný zájemce, který z ní chtěl vybudovat domov důchodců,“ reagovala na jeho slova Jitka Bártová. Ta by se měla poté, co nebyla opětovně do čela města zvolena, vrátit jako zaměstnankyně do lokální firmy AGC, kde působila jako ekonomka.

Dva týdny čekání na vyhazov

Krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji zasedne 24. listopadu. Kromě zrušení místní organizace Duchcov by měl také padnout návrh přímo na zrušení členství nového starosty Zbyňka Šimbery a Andrey Abertové, kteří vytvoření nepřijatelné koalice podpořili.

V rámci strany však existuje i mechanismus odvolání. Stranický osud těchto dvou osob tedy v tuto chvíli ještě není jistý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…