Zk*rvený trpaslík? Dávná slova Miloše Zemana mají vtipnou dohru

03.10.2020 17:31

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Praha 5 postoupí ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský (za TOP 09) a současný senátor Václav Láska (SEN 21). A právě nad touto dvojicí se zamyslel analytik Karel Svoboda - v souvislosti s prezidentem Milošem Zemanem. Ten se totiž mezi těmito dvěmi bude muset rozhodnout ve druhém kole voleb (půjde-li volit), jde totiž o jeho senátní obvod.

Zk*rvený trpaslík? Dávná slova Miloše Zemana mají vtipnou dohru
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Nechci se našemu prezidentovi smát, ale vážně by mě zajímalo, co se mu honí hlavou při otázce, 'koho ve druhém kole'," poznamenal na svém facebookovém profilu Karel Svoboda. 

Před lety totiž Miloš Zeman nelichotivě promluvil o Michaeli Žantovském. "Mimochodem říká se mu Skútr a já jsem se pořád ptal, co to znamená. Není to karosovaný motocykl, je to zkratka, kterou ostře odsuzuji, a kterou ho oblažují jeho kolegové ze Senátu, a která zní Zkurvený trpaslík. Ale já v žádném případě nechci kritizovat pana Žantovského za jeho fyzický vzrůst, i když v jeho případě zhruba odpovídá jeho itelektuální potenci," uvedl tehdy Miloš Zeman doslova.

Senátor Václav Láska pak byl tím, kdo před rokem předstoupil před poslance ve věci návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. „Žalobou se neřeší excesy prezidenta republiky, ale kontinuální porušování ústavních pořádků,“ poznamenal tehdy Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Prezident se podle Lásky snaží o to, aby vláda byla závislá na něm. „Buď můžeme mlčet a přijmout skutečnost, že prezident v rozporu s ústavou zavádí prezidentský systém a uzurpuje si pravomoci, které mu nenáležejí, nebo se ozvat a nechat Ústavní soud, aby zhodnotil prezidentovy kroky. Horní komora Parlamentu se rozhodla nemlčet,“ podotkl v září loňského roku Láska. „Pokud by Senát mlčel, staly by se sporné kroky prezidenta součástí ústavních pořádků pro přítomnost i budoucnost. Takové jednání by mohl kdykoliv jakýkoliv prezident zopakovat. Senát mlčet odmítl. Senát svoji odpovědnost unesl,“ sdělil tehdy proti prezidentovi Láska. Následně hovořil o jmenování Rusnokovy vlády prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň poukázal na to, že prezident si uzurpuje pravomoci Sněmovny a ta je zatím chladná a její práva hájí Senát. 

V Senátu tehdy hlasovalo pro návrh žaloby 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…