Zkažené maso, zelené klobásy. Jde hygiena? „Schovejte to.” Noční můra u stánků

13.07.2023 4:44 | Kauza

Nedávno policie a veterinární správa zabavila 80 kilo masných výrobků přepravovaných v naprosto nevyhovujících podmínkách na ostravský hudební festival. Ojedinělý případ? Podle informací ParlamentníchListů.cz ne tak docela. Z výpovědí žen, které u stánku na festivalech sloužily, jsme zjistili, že taková výjimka to není. „Jedním z mých prvních úkolů bylo mýt zelené klobásy a zapáchající kuřecí maso v octu, aby nebylo poznat, že jídlo není v pořádku,“ svěřila se PL žena, jejíž identitu raději zachováváme v tajnosti.

Zkažené maso, zelené klobásy. Jde hygiena? „Schovejte to.” Noční můra u stánků
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zkažené potraviny - ilustrační foto

V úterý se objevila zpráva, že veterinární správa ve spolupráci s policií na dálnici u Vyškova zadržela 80 kg masných výrobků. Původně se jednalo o mražené drůbeží a vepřové maso, masné polotovary a chlazené masné výrobky. Zmíněné potraviny byly ovšem mírně řečeno prošlé a navíc vůz neměl žádné chladicí zařízení, takže maso již vykazovalo „smyslové změny“. A venku bylo 34 stupňů.

„Část zásilky nebyla žádným způsobem označena, další část balení masa nesla etikety s již prošlým datem použitelnosti. Provozovatel nebyl schopen jednoznačně prokázat původ živočišných produktů,“ uvádí Státní veterinární správa, která přepravci přikázala maso zlikvidovat. Správní řízení pak může vyústit v pokutu až 50 milionů korun.

Dle informací Novinky.cz maso směřovalo na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích a ke kontrole došlo 4. července. Jméno festivalu ovšem potvrzeno nebylo. Deník Blesk pak uvádí, že maso převážela mongolská firma, a to bez patřičného povolení. Také píše, že veterináři zabránili hromadné otravě jídlem a mnoha bolavým břichům.

Jenže ti, kdo se těší na hudební festivaly, nemají úplně vyhráno. ParlamentníListy.cz se obrátily na dvě mladé ženy, které mají s prací pro gastronomické služby na festivalech zkušenosti, což PL ověřily. Jejich výpovědi naznačují, že zkažené či prošlé maso není úplně výjimka, ale naopak pro některé běžná praxe. Stejně tak jako naprostý nedostatek dalších standardů.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Karel Šebesta

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Proč je důležité, kdo je v čele nějakého výboru?

A proč myslíte, že vám ANO žádného předsedu nedalo? A taky vzhledem k tomu, jak jde ta politická kultura z kopce (podle mě dost) neměly by se nějaké nepsané zvyklosti uzákonit? Jako třeba kdo má nárok na nějakého předsedu výboru nebo funkci ve vedení sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jen tak dál…., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilanduba , 13.07.2023 8:37:43
Jen další perlička ukazující , jak hluboko se již vychvalované “tržní” prostŕedí dostalo a z většiny obyvatel tohoto státu se stali pajduláci kapitalismu .

|  14 |  0

Další články z rubriky

Zážitek za 560 Kč. Cizinci se divili, co si Češi dají líbit

19:29 Zážitek za 560 Kč. Cizinci se divili, co si Češi dají líbit

Grilovaný celer za 560 korun, švestkové knedlíky za 285 korun, grilovaná klobása za 245 korun. I tak…