Zklamali se v pětikoalici. Ale Babišovi to pořád nehodí. Umělec a „pekelná“ doba

08.11.2023 21:50

Je zarážející, s jakou arogancí se vláda chová, deziluze z ní je pekelná, říká v rozhovoru pro XTV hudební producent a právník Oldřich Lichtenberg. Jde podle něj přitom o amatérský vládní kabinet, jehož předseda Petr Fiala (ODS) na svou funkci nestačí. „Za dva roky prohlášení vládních činitelů mám pocit, že dělají něco tak fantastického. Tak promiňte, proč jsme tedy v takové říti?“ pozastavuje se Lichtenberg.

Zklamali se v pětikoalici. Ale Babišovi to pořád nehodí. Umělec a „pekelná“ doba
Foto: Archiv O. Lichtenberg
Popisek: Divadelní producent Oldřich Lichtenberg

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
V Česku se podle Lichtenberga v současnosti podniká lépe než za doby covidu, ale zároveň hůře než loni a v době předcovidové. A upřesnil: „Znamená to, že se potýkáme asi jako všichni s nárůstem všech cen od honorářů, a to včetně nárůstu výše honorářů, což není divu, herci a zpěváci mají doma také zvýšené náklady. Ceny lístků sice rostou, ale v žádném případě nekopírují inflační křivky, to nejde přenášet,“ uvádí v rozhovoru pro XTV provozovatel Divadla Broadway.

V krizi, kdy lidé šetří, podle jeho slov trpí právě divadla, kam nikdo nechodí. „Samozřejmě taková ta periodická kultura, ta, která se opakuje, to znamená divadlo, je podle všech průzkumů prvním zbytným výdajem domácnosti. To znamená, stačí říct, že naše země nevzkvétá, což opravdu nevzkvétá, oni lidé to vidí a první, co odříznou, je divadlo. Řeknou, že půjdou, až bude lépe – za půl roku, za rok. Ale nevím, jestli za půl roku nebo za rok tu divadla ještě budou,“ krčí Lichtenberg rameny.

Existenční problémy naštěstí jeho divadlo nemá. „To bych lhal, naše divadlo má štěstí na kusy, které si i přes problémy ve společnosti najdou své diváky, kteří jsou ochotní dát za lístek až tisíc korun, a moc si toho vážím,“ dodává manažer divadla.

Velmi často se Lichtenberg pohybuje i mezi umělci, kteří mají odlišné názory, s nimi se o politice raději nebaví: „Je řada herců, se kterými se o politice nebavím a řešíme konkrétní představení, protože vím, že bychom skončili v konfliktu, ale to víte, my jsme trošku prodejná branže. Kdysi jsem to přirovnal k trubadúrům chodícím a hrajícím tu pro jednoho pána, tu pro jiného. Nechci to bagatelizovat. Respektuji jakýkoli názor, pokud je skutečně založený na přesvědčení a na argumentech,“ pokračuje Lichtenberg.

Hovořil o deziluzi, kterou si musejí procházet voliči stran vládní pětikoalice. „Dnes se všichni přetahují o všechny voliče a je to spíš na základě osobních sympatií, respektive antipatií. Dnes volič nejde po programu, ale v zásadě láskou či neláskou ke konkrétnímu politikovi, proto si také myslím, že dnes je příkop nejhlubší. Já mám pocit, že strany ANO a SPD si sáhly už na svůj maximální vrchol příznivců nebo voličů, kteří jsou, a že z toho druhého tábora, o kterých si myslím, že deziluze je pekelná, těch, kteří volili dnešní pětikoalici. Na druhou stranu pro ně jsou Babiš a Okamura tak nepřijatelní, že k nim nemohou přijít. Dnes člověk nemá, jak volit podle programu, což je pro mě prostě pekelné,“ kroutí hlavou nad současnou neutěšenou situacíi na politické scéně Lichtenberg.

Sám se podle svých slov nediví, že je premiér Fiala často označován za „lháře“, a to jak ze strany zástupců opozice, tak i lidmi na sociálních sítích: „Myslím si, že Petr Fiala je premiér, který na tu funkci nestačí. Premiér musí být manažer, má vytvořenou koalici, jejíž jediný program byl pryč s Babišem. Vracíme se k tomu, co jsem říkal, že tam není program, žádné noty, podle kterých by se dalo jít,“ konstatuje.

Vláda je arogantní a amatérská, dodává Lichtenberg, dosvědčuje to podle něj i zrušená návštěva Fialy v Nigérii. „Mě až zaráží, s jakou arogancí se vláda chová, přitom ji považuji za vládu ryze amatérskou. Den předem jede premiér na návštěvu do Afriky a den předem mu řeknou, že ho nepřijmou v Nigérii? Přece ta návštěva byla dlouhou dobu naplánovaná dopředu. Co to je, proboha, za amatérismus?“ hrozí se producent.

Představitelé vládních stran by v sobě měli najít více pokory: „Je normální a lidské se domluvit a říct, že se jim to nepovedlo, to mi vadí. Kdykoli se dívám na televizi nebo sociální sítě, tak vidím arogantní obličej některého z čelných představitelů pětikoalice, kteří nás poučují, mnohdy zvýšeným hlasem a velmi arogantním tónem, o tom, jak to zavinily vlády před nimi. Lidi chtějí, aby uznali chybu a řekli, co se povedlo a co se nepovedlo. Já za dva roky prohlášení vládních činitelů mám pocit, že dělají něco tak fantastického. Tak promiňte, proč jsme tedy v takové řiti?“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Copak, uplavaly ti hračky Oldřichu? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 08.11.2023 22:03:01
Nebuď zlý na premiéra.. Vždyť on je teď největší hvězda internetu.... A hlavně, použij hlavu, a přestaň nadávat na Babiše. Zatím to byl nejlepší premiér.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …