Zkrachovalec ze Slovenska tu radí Černochové... Zaorálkova slova se u sousedů šíří jako lavina

03.03.2024 6:41 | Monitoring

Na Slovensku rezonují slova exministra zahraničí a lídra kandidátky SOCDEM a Budoucnosti do europarlamentu Lubomíra Zaorálka směrem k někdejšímu slovenskému ministru obrany Jaroslavu Naďovi, který je od loňského listopadu odborným poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Děsí mě, že nás pan Naď vede stejným směrem, jak dopadlo Slovensko,“ řekl Zaorálek. Černochovou vyzval k jeho urychlenému vyhazovu.

Zkrachovalec ze Slovenska tu radí Černochové... Zaorálkova slova se u sousedů šíří jako lavina
Foto: Repro Ministerstvo obrany
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová a její nový poradce, bývalý slvenský ministr obrany Jaroslav Naď

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46431 lidí
Zaorálek se proti bývalému slovenskému ministru obrany Jaroslavu Naďovi vyjadřoval s obavami o ohrožení obranyschopnosti České republiky.  

„Jsem znepokojený, že si paní Černochová vzala jako svého poradce pana Jaroslava Nadě ze Slovenska, který, jak víme, nese odpovědnost za to, že se obranyschopnost Slovenska téměř rozpadla – oni dneska nemají ani letadla, tak tam létáme my. Nechápu, jak někdo, kdo takto doslova zkrachoval jako ministr obrany, jak někdo takový jako ministr… Děsí mě, že nás pan Naď vede stejným směrem, jako dopadlo Slovensko,“ zkritizoval Zaorálek bývalého slovenského ministra obrany.

Naď, jenž se stal od 1. listopadu loňského roku odborným poradcem ministryně obrany Černochové pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce, by dle Zaorálka měl okamžitě skončit. Černochovou požádal, aby Naďe „urychleně propustila, než se zrealizuje jeho koncepce rozpadu obrany státu, kterou předvedl na Slovensku“.

Zaorálek kritikou slovenského exministra nešetřil v kontextu toho, že Česko dle něj rezignuje na podporu obranného průmyslu v tuzemsku či kvůli nákupu letounů F-35, jenž dle něj zpomaluje modernizaci pozemních sil, jelikož sice dle něj armáda dostane 40 miliard korun navíc, ale má dojít na odklad nákupu tanků, minometů a dělostřelectva o 12 let.

„To, co se tvrdilo, že se nestane, že nákup F-35 nezpomalí modernizaci pozemního vojska, se přesně děje, a to v rozsahu, který jsem si ani nedokázal představit. Je to natolik znepokojivé, že by to mělo být předmětem zásadní debaty o fungování ministerstva obrany,“ řekl na čtvrteční konferenci Zaorálek, jenž je lídrem společné eurokandidátky SOCDEM a Budoucnosti.

Jeho slov si povšimli také na Slovensku. „Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) spolu se svým poradcem Jaroslavem Naďem, kterému se již podařilo rozložit obranyschopnost Slovenska, likviduje českou armádu. Uvedl to místopředseda sociálních demokratů (SOCDEM) a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek,“ všímá si slovenský server Sita.sk v článku, který Naďe hned v titulku v návaznosti na slova českého exministra označuje za „zkrachovaného exministra, který zlikvidoval obranu Slovenska“.

Zaorálkova slova se na Slovensku šíří jako lavina i na sociálních sítích. Mnozí souhlasí s jeho hodnocením ministra Naďe, kterého si s odstupem několika měsíců ještě dobře pamatují. Při té příležitosti vzpomínají na jeho vojenskou smlouvu s USA nebo jeho verbální výstupy na adresu Ruska, kterými byl znám už před svým zvolením, když se jako absolvent politologie z Bánské Bystrice živil v několika neziskovkách. Slavným se stal jeho výklad (v čase kauzy Skripal), kterak Rusko vysílá jako agenty pohledné ženy.

Jako ministr čelil kritice zejména za to, že prakticky veškeré hodnotné vybavení slovenské armády předal zdarma Ukrajině.

Když do Prahy nastupoval, uvedl pro ParlamentníListy.cz slovenský politický analytik Ján Baránek: „Připadá mi, že dostal od kamarádů teplý flek, protože nemohl zůstat na Slovensku. Tady byl tak nenáviděný, že nemohl jít ani do obchodu. Neznám člověka, kterému by bylo líto, že Jaroslav Naď odešel ze Slovenska. Možná někteří pološílenci z jeho okolí. Vždyť nasadil armádu během celoplošného testování za covidu. K občanům se choval na sociálních sítích velmi vulgárně, lidem nadával a napadal je. U něj se kloubí arogance, neznalost a aktivismus“.

Ministryně obrany ČR Jana Černochová při oznámení, že se bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď stane jejím poradcem, naopak uvedla, že jeho působení na Slovensku vnímá pozitivně. „Jsem ráda, že budu spolupracovat s Jaro Naďem a mohu využít jeho neocenitelné zkušenosti. Vnímám ho jako skvělého ministra obrany a kolegu a těším se na naši další spolupráci,“ pravila Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A proč ne, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekes , 03.03.2024 12:04:54
Diverzant nebo lempl, hlavně je - li ve správné mafii. Pak může rozvracet cokoliv pro lepší zisky hyen.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…