Zkušený americký novinář nevěří spojencům USA. Podívejte se proč

20.09.2014 9:59

Americký novinář Alan Berger ve svém dnešním textu publikovaném v deníku The Boston Globe poukazuje na to, že se prakticky všechny regionální mocnosti Středního východu podílely na vzniku ISIS. Dle jeho názoru tedy nemohou být pro Spojené státy důvěryhodnými spojenci.

Zkušený americký novinář nevěří spojencům USA. Podívejte se proč
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Prezident Obama má snad konečně strategický plán pro vyrovnání se s kultem smrti zvaným ISIS. Tato strategie je založena na aktivitě vzdušných sil, jež fakticky symbolizuje zdrženlivost v prosazování americké moci v regionu. Ofenziva proti náboženským radikálům z ISIS bude vycházet ze spolupráce široké koalice. Právě vzájemná spolupráce s regionálními mocnostmi bude pro výsledek celé operace velmi důležitá,“ je přesvědčen Berger.

„Nebude to snadné už jenom z toho důvodu, že klíčové mocnosti v tomto regionu pomáhaly sadistickým megalomaniakům z ISIS na svět. Každá tedy svým dílem přispěla k současným problémům. A co více, zájmy, které tyto státy motivovaly k podpoře a vzniku ISIS, se od té doby prakticky vůbec nezměnily. Z tohoto pohledu se tedy spojenci v budoucí koalici nejeví jako příliš spolehliví partneři,“ konstatuje Berger.

„Asi nejvíce dopomohl ke vzniku ISIS syrský prezident Bashar al Assad. Ten se po americké invazi do Iráku v roce 2003 začal obávat, že by to samé mohlo potkat jeho režim. Proto syrské zpravodajské služby provedly ve svých aktivitách dokonalý obrat. Začaly syrským i zahraničním extrémistům poskytovat prostor pro jejich vycvičení a faktickou podporu pro šíření džihádu proti Američanům v Iráku,“ poukazuje Berger na neblahou roli Asada.

„Ještě poměrně nedávno přelétávaly syrské stíhačky nad prostorem, kde má ISIS své centrum, aniž by zde shazovaly své bomby. V průběhu letošního léta však ISIS začal představovat pro Asadův režim vážnou hrozbu. Asadova cynická strategie, při které využíval jednoho nepřítele ke zničení dalšího nepřítele, se ukázala jako neudržitelná. Nyní předstírá, že do země nevpustí americké vojáky, pokud nebudou Spojené státy se Sýrií letecké útoky koordinovat. Přitom je zřejmé, že americká operace proti ISIS je pro něj darem z nebes,“ míní americký novinář.

Za vznik ISIS nese téměř stejnou zodpovědnost i irácký premiér Nouri al-Maliki. Jeho pronásledování sunnitské a arabské menšiny vedlo mnoho Sunnitů k přesvědčení, že ISIS je lepší ze dvou zel, a považují šíitské vojáky bojující proti ISIS za okupanty. Asad i Maliki byli podporováni i ze strany Íránu. Přestože Írán tlačil v roce 2011 Asada k mírovému řešení krize, později mu poslal na pomoc v boji proti povstalcům elitní revoluční gardy. Snahy Íránu o dominanci v regionu pomohly rovněž vytvořit příznivé podmínky pro vznik ISIS,“ píše Berger.

„Před syrským povstáním považovalo Turecko Asadovu Sýrii za příklad 'ideálních sousedských vztahů'. Ale zvěrstva páchaná Asadovým režimem vůči syrským obyvatelům přiměly Turecko k souhlasu s dodáváním zbraní i přechodem bojovníků přes syrsko-turecké hranice. Protože hlavní kurdská strana v Sýrii udržuje těsné vztahy s kurdským hnutím v Turecku, umožnilo Turecko dodávání zbraní ISIS, jehož bojovníci útočili na syrské Kurdy,“ upozorňuje Berger.

„A v neposlední řadě se na vzniku ISIS svoji měrou podílela i Saúdská Arábie, Katar a další arabské státy v regionu. Bohatí občané z těchto zemí mohli beztrestně posílat ISIS peníze a podílet se tak na jejich finanční nezávislosti. Prakticky všechny regionální mocnosti tedy mají na vzniku ISIS svůj podíl. Každá z těchto zemí navíc věřila, že to je v jejím zájmu. A i dnes Saúdové stále považují Írán za smrtelné nebezpečí, Írán má stále zájem o poddajného spojence v Damašku a irácká vláda se stále zmítá mezi věrností k Teheránu a nutností spravedlivě rozdělit moc ve státě i mezi sunnity, Araby a Kurdy,“ zmiňuje novinář.

„Z výše zmíněného vyplývá, že pro Obamu bude složitější diplomatické vyjednávání uvnitř koalice než samotná válka. Americký prezident bere s jistou nadsázkou roli 'krotitele lvů' v cirkusu zvaném Střední východ. Úspěch celé operace bude velmi záviset na tom, jestli se mu podaří přemluvit regionální mocnosti k zakopání válečné sekyry a přesvědčit je, že rčení 'nepřítel mého nepřítele je můj přítel' by neměly brát za bernou minci,“ uzavírá Berger svůj dnešní komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…