Zlé pro Válka: Po covid-vakcíně prý klesá kvalita spermií

22.06.2022 11:23 | Ze sítí

Izraelští vědci zjistili, že očkování má mimo jiné i jeden nepříjemný vedlejší efekt pro muže. Snižuje kvalitu spermatu. Naštěstí ne trvale, po půl roce se kvalita vrací na původní úroveň. Česká viroložka Hana Zelená k tomu však má kousavou poznámku. Totiž že ministr Válek mluvil o opakovaném očkování na jaře a na podzim.

Zlé pro Válka: Po covid-vakcíně prý klesá kvalita spermií
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Vedlejší účinky vakcín byly a jsou hojně diskutovaným tématem a jsou také důvodem, proč řada lidí očkování nepodstoupila. Zmiňovány byly např. myokarditidy. Nová studie izraelských vědců se však zabývá něčím jiným. Totiž účinkem vakcín Pfizer na tvorbu a kvalitu spermatu.

Podle studie má vakcína na spermie vliv a není pozitivní. Vědci zkoumali dohromady 220 vzorků od 37 dárců ze tří různých spermabank. Všichni měli dvě dávky vakcíny. Studie probíhala ve čtyřech fázích. V první fázi se testovaly vzorky před vakcinací, aby se vytvořil základ, vůči kterému se pak porovnávalo. Další vzorky se pak testovaly po krátké, střední a dlouhé době, tedy po 15 až 45 dnech, po 75 až 120 dnech a nakonec po více než 150 dnech.

Opakovaná měření pak potvrdila, že ve stadiu T2 (tedy po 75–120 dnech) došlo k redukci koncentrace o 15,4 %, což vedlo k poklesu motility (hybnosti – pozn. red.) o 22 % ku základnímu stavu T0. Ve fázi T2 v mediánu poklesl počet spermií o 12 milionů na mililitr. Ovšem pokles podle studie není permanentní, ve fázi T3 se spermie dostaly opět do normálu ve srovnání se stavem T0 před vakcinací. Sami autoři pak uvádějí, že imunitní reakce po vakcíně Pfizer je rozumným vysvětlením dočasného poklesu koncentrace spermií ve spermatu po vakcinaci. „Dlouhodobá prognóza zůstává dobrá,“ dodávají.

K této studii se pak poněkud kousavě vyjádřila česká viroložka Hana Zelená, zvláště směrem k ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. „Tohle je nepříjemný. Izraelští vědci zjistili, že po vakcíně se snižuje počet spermií i jejich pohyblivost. Za půl roku po injekci už je ale zase všecko v cajku, takže dobrý. Ale počkat... neříkal on ministr, že se budeme očkovat vždycky na jaře a na podzim?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…