Zlevňovaly ještě před snížením DPH. Usvědčily se! Tvrdé obvinění Penny, Tesca i Lidlu

11.01.2024 18:33 | Monitoring

Snižování cen potravin v supermarketech? Podle Agrární komory ČR jde o blamáž, která je možná jen díky „nafouknutým cenám“, jaké platily v minulém roce. Právě obchodní řetězce totiž prý mohou za loňské přemrštěné ceny potravin a zlevnit mohly proto, že se pořádně napakovaly. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza byl dokonce označen za hlavního lobbistu supermarketů. Situace českých zemědělců má nehledě na uvedené k ideálu daleko, kvůli vysokým nákladům museli dokonce zrušit tradiční Ples Agrární komory ČR.

Zlevňovaly ještě před snížením DPH. Usvědčily se! Tvrdé obvinění Penny, Tesca i Lidlu
Foto: ČT24
Popisek: Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Pokud si někdo myslel, že zlevňování potravin, které od konce minulého roku probíhá v největších českých obchodních řetězcích a jejich supermarketech, obměkčí zemědělce v jejich kritice cenotvorby těchto nadnárodních korporátů, velmi se pletl.

Právě to, že zmíněné firmy přistoupily ke zlevňování ještě před oficiálním snížení DPH na některé potraviny a dokonce po avízovaném snížení zlevnily o víc, než v ceně produktů udělala snížená DPH, je podle Agrární komory ČR nejlepším důkazem toho, že marže obchodních řetězců byly navýšeny daleko více, a to za účelem mimořádných zisků, které podle agrárníků dosáhly právě díky vysokým cenám. Ty Agrární komora označila doslova za „nafouknuté“.

„Obchodní řetězce PENNY Česká republika a Tesco Česko nečekaly na začátek roku, kdy začne platit nižší sazba DPH, a snižují ceny u vybraných produktů již s předstihem. Řetězec Lidl dokonce ohlásil od ledna zlevnění nad rámec snížení DPH. A víte proč?“ ptá se Agrární komora na svém facebookovém účtu a hned také poskytuje vysvětlení.

„Jen tak potvrdily, že za dosavadní vysoké ceny potravin mohou právě obchodní řetězce. Nafoukly ceny a mají z loňských let pořádně vyděláno,“ jsou si agrárníci jistí tím, že nepřiměřené zisky obchodních řetězců v minulém roce mohly z velké části za vysoké ceny jimi prodávaných potravin.

Nezůstalo ale jen u tohoto konstatování. Předmětem kritiky se stal i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, který loni upozorňoval na možné zdražení potravin.

„Když teď supermarkety ohlásily zlevnění, jejich hlavnímu lobbistovi, Tomáši Prouzovi, asi nebylo veselo. Jak teď v očích veřejnosti vypadá, když ještě přednedávnem tvrdil, že řetězce budou od nového roku určitě zdražovat,“ obuli se v Agrární komoře do Prouzy kvůli jeho vyhlášením, která se ukázala být mylná.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Za pravdu jim v tomto směru dal i server SeznamPodcasty, který v polovině prosince loňského roku zveřejnil rozhovor právě s Tomášem Prouzou.

„Zdražování potravin od ledna je dalším strašákem společnosti. Mnozí už dnes každou korunu dvakrát otočí, než ji utratí. Podle prodejců přitom mají ceny potravin od ledna růst o dalších 5–10 %. I když politici tvrdí, že pro to nejsou důvody, situace je prý jasná. Stojí za tím zdražení energií, které oznámil ERÚ začátkem prosince. V Press klubu o tom mluvil prezident Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza,“ napsal server tehdy.

Dodejme, že výše uvedené se ale nijak neodrazí na zvýšení příjmů u českých zemědělců a maximálně to může naznačit, že na vysoké ceny potravin mají daleko větší vliv právě obchodní řetězce. Situace v tomto pro náš stát životně důležitém odvětví totiž zůstává nadále složitá.

Svědčí o tom třeba i pro mnohé okrajová záležitost, jako je tradiční ples Agrární komory. Ten musel být letos zrušen.

„Představenstvo AK ČR projednalo a zvážilo veškeré aspekty vyplývající z konání a nekonání této významné akce, a především z důvodu razantního nárůstu nákladů na straně vstupů, jako jsou nájmy, catering, kulturní program a další, rozhodlo pro letošní rok o zrušení plesu,“ píše se na webu Agrární komory s tím, že finance komora chce soustředit především na zajištění potřeb pro vlastní činnost AK ČR, a tedy ve vlastní prospěch svých členů a zlepšení jejich ekonomické situace, která se v roce 2023 značně zhoršila.

„I při vědomí dlouholeté tradice a silného společenského významu agrárního plesu tedy byl v otázce jeho uspořádání upřednostněn pragmatický pohled s vírou, že agrární ples budeme pořádat v roce 2025,“ dodávají ještě agrárníci závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…