Zločin Mynáře? Případ o soudcích už zkoumá státní zástupce

13.02.2019 8:50

Státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek má na stole trestní oznámení na kancléře prezidenta Vratislava Mynáře, který se pokoušel ovlivňovat soudce. Státní zástupce by měl v příštích dnech rozhodnout, zda k tomuto trestnému činu skutečně došlo.

Zločin Mynáře? Případ o soudcích už zkoumá státní zástupce
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vratislav Mynář v pořadu Horké téma

Středeční deník Právo oznámil, že státní zástupce Jan Lelek má na stole kauzu Vratislava Mynáře, ve které nejde o nic menšího než o pokus ovlivnit nezávislé soudce. Pokud Lelek dospěje k závěru, že k tomuto zločinu mohlo dojít, předá případ k prošetření policii. Na Mynáře byla podána hned dvě trestní oznámení. O jedno se postaral senátor Václav Láska z klubu Senátor 21, druhé podala Rekonstrukce státu.

„Doposud jsem o podáních nerozhodl. Nicméně v dohledné době, předpokládám, že nejpozději do konce příštího týdne, rozhodnu, zda se jedná o podezření z trestného činu,“ oznámil státní zástupce.

Pokus o ovlivňování soudů vynesl na světlo někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ten oznámil, že Mynář naznačoval, že by si prezident přál, aby soudci rozhodli konkrétném způsobem v některých kauzách, např. v žádosti Miloše Zemana o zrušení služebního zákona. Prezident si měl přát, aby byla zrušena alespoň některá ustanovení zákona, aby neprohrál tzv. na celé čáře. Senátor Láska ani organizace Rekonstrukce státu nepochybují o tom, že k trestnému činu došlo.

Mynář tvrdí, že žádný zločin nespáchal, podle svého názoru debatoval se soudci jen v rámci svých povinností kancléře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…