Zločiny privatizace: Peake zvažuje prodloužení jejich promlčecí doby

15.01.2012 13:14

Vicepremiérka Karolína Peake naznačila, že by vláda mohla projednat prodlužování promlčecích lhůt na korupční akty z konce osmdesátých a začátku devadesátých let. Letos se totiž začínají promlčovat první z nich.

Zločiny privatizace: Peake zvažuje prodloužení jejich promlčecí doby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

 "Určitě je na místě prodlužování skartační lhůty dokumentů týkajících se těchto aktů. Prodloužení promlčecí lhůty pak stojí za rychlou odbornou analýzu, aby ty kauzy nemohly vypršet," řekla Peake v nedělních Otázkách Václava Moravce. Peake už prý připravuje pro vládu konkrétní materiál, který prodlouží lhůty pro skartaci materiálů někdejší České konsolidační agentury.

Šéf komunistů Vojtěch Filip, který byl v debatě Peake protivníkem, souhlasil. "Pokud vláda myslí boj proti korupci, měla by tyto promlčovací lhůty prodloužit, protože letos začínají tyhle lhůty postupně nabývat platnosti," podokl. Filip má pravdu, v roce 2012 začne platit dvacetiletá promlčecí lhůta pro případné trestné činy svázané s privatizacemi z počátku 90. let. "Toto riziko vnímám velmi silně," souhlasila s ním Peake.

Filip by to prý navrhl sám, jenomže by byl zřejmě převálcován. "Mám smutnou zkušenost z roku a půl vládnutí Nečasovy vlády, že všechny zákony navržené opozicí tato vláda ignorovala," uvedl. Proto apeluje na to, aby si vláda podobný zákon navrhla sama, aby si ho sama pak i schválila.

Peake poznamenala, že i v souvislosti s končícími promlčecími lhůtami už žádala premiéra Petra Nečase, aby se odpovědní ministři opět sešli nad některými konkrétními kauzami a jejich procesním průběhem. "Nikoliv proto, abychom do nich jakkoliv zasahovali, ale proto, abychom se ujistili, že právní prostředí, které zde je a které můžeme nějak legislativně měnit, poskytuje všechny prostředky a lhůty pro to, aby tyto kauzy došetřeny být mohly a nevyzněly do ztracena," řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …