Žlutý mor. To nejhorší teprve přijde. Situace je alarmující. Svobodní a Soukromníci společně s Valentou vytáhli do boje o kraje

04.05.2016 15:56

Koalice Svobodní a Soukromníci (SaS) půjde do nadcházejících krajských voleb společně minimálně v sedmi krajích. Ve středu představili lídry kandidátek a své programové priority.

Žlutý mor. To nejhorší teprve přijde. Situace je alarmující. Svobodní a Soukromníci společně s Valentou vytáhli do boje o kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer a senátor Ivo Valenta

Štíhlejší a úspornější krajské úřady, účinnější pomoc obcím a zbavení se kostlivců ve skříni v podobě velkých dluhů samotných krajů, případně jejich nemocnic jsou hlavními cíli koalice. Krajští lídři dále často zdůrazňovali nezbytnost opravy a zlepšení kvality krajských silnic a zlepšení učňovského školství, aby byli absolventi a obory v souladu s trhem práce. A peníze by měly jít především obcím.

Zatím spolupráce v sedmi krajích

Obě strany dnes společně lídry kandidátek představily na tiskové  konferenci v Praze. Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla zatím v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém a Karlovarském. V několika dalších se ještě o spolupráci jedná. 

„Spolupráce Svobodných a Soukromníků je s ohledem na velmi podobné programy logickým krokem. Lidé v krajích díky tomu mají šanci volit věrohodnou šanci na změnu s tím, že jejich hlas nepropadne. Přinášíme skutečnou alternativu. Jde o synergii a vzájemné doplnění Svobodných a Soukromníků. Svobodní přinášejí mladický elán a ideály a Soukromníci zkušenosti a schopnost kompromisů,“ řekl předseda Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach s tím, že pohledy Svobodných a soukromníků jsou podobné v kritice imigrace, vysokých daní a neefektivního hospodaření států a krajů.

Pro každý kraj je připraven podrobný program, který reaguje na konkrétní problémy a připomínky a náměty občanů. Napříč regiony ale rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky je především systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury. 

Peníze obcím

„Kraje vytvořily dotační systémy podobné těm evropským. Úředníci říkají, co má být důležité, jak to musí vypadat a kolik peněz z našich daní na to dají. My jsme přesvědčeni o tom, že o penězích si nejlépe rozhodnou přímo v obcích. Vše se musí zjednodušit a zbavit zbytečné byrokracie. Pokud jde o likvidaci malých a středních podnikatelů ze strany nynější vládní koalice, to hlavní teprve přijde, například v podobě EET. Situace je alarmující,“ přibližuje jednu ze základních programových tezí předseda Soukromníků Petr Bajer, který je současně lídrem v Pardubickém kraji. Dvojka v Pardubické kraji, Josef Káles ze Svobodných, hovořil o nutnosti investic do silnic a potřebě dostavby R35.

S bojem proti byrokracii souvisí také efektivnější fungování krajských úřadů, v některých krajích dokonce kandidáti mluví o možnosti snížit počet úředníků až o deset procent po provedení personálních auditů. Za velký problém některých krajů je pak možné označit i dluhy, které brzdí dynamiku regionu. K tomu se ještě v některých regionech, například ve Zlínském kraji, přidávají dluhy nemocnic.

Žlutý mor řepky na svazích Slovácka

Právě na východě Moravy je připraven Svobodným a Soukromníkům pomoci senátor Ivo Valenta. „Zlínskému kraji pomáhám jako donátor již více než 25 let. Narodil jsem se tam, chodil do školy i provozoval firmu. Proto velmi dobře znám jeho problémy. A ten největší je přímo v samotném kraji – stal se byrokratickým molochem a region logicky ztrácí dynamiku. Ve Zlínském kraji se prostě za 16 let nepodařilo podstatné problémy vyřešit. Stále stejné strany jen pořád dokola slibují to samé. Bez výsledku. My přicházíme s novými lidmi, kteří chtějí pracovat na tom, aby Zlínský kraj byl skvělým místem pro život,“ říká Ivo Valenta. A stejnou ambici mají Svobodní a Soukromníci i v ostatních krajích. „Ve Zlínském kraji se mi nelíbí žlutý mor řepky na svazích Slovácka,“ postěžoval si senátor.

Pokud jde o financování kampaně, odpověděl Petr Bajer, že jde celkem o zhruba 30 milionů korun. „Financování je vícezdrojové. Více než polovinu hradí Strana soukromníků České republiky, jejímž největším podporovatelem je senátor a podnikatel Ivo Valenta. Zbytek je pak tvořen příspěvkem Strany svobodných občanů a dalších členů Soukromníků – tyto peníze budou použity především v kontaktních kampaních,“ vysvětlil Bajer.

„Obě strany mají transparentní účty, takže můžete průběžně sledovat, jak konkrétně financování kampaně probíhá,“ upozornil Petr Mach.

Bolševik zrušil domovské právo a dnes si rozhodování o něm uzurpují Německo či Turecko

Předpokládá se, že lídrem ve Zlínském kraji bude senátor Ivo Valenta a dvojkou Tomáš Pajonk ze Svobodných, ale pouze v případě, že se Valenta stihne přestěhovat z Monaka. Pajonk hovořil o co nejjednodušším systému transferu obcím. „Musíme dělat věci pro lidi a nehrát si na papaláše,“ řekl.

Lídr kandidátky Středočeského kraje Luboš Zálom ze Svobodných varoval před likvidací malých a středních podnikatelů vládou Babiše a Sobotky. Středočeská dvojka ze Soukromníků, Jan Staněk, hovořil o učňovském školství, které by mělo reagovat pružněji na požadavky trhu. „Nevěřím, že migranti znamenají kvalitní pracovní sílu,“ řekl.

Lídr kandidátů v Jihomoravském kraji Petr Pořízek ze Svobodných si postěžoval na omezování prodeje malých prodejců vína ve vinotékách. Michal Hašek dle něho zadlužil kraj stavbou akvaparků. Dvojka Radek Rabušic za Soukromníky se soustředí na sport.

Předák v Královéhradeckém kraji František Tomášek mluvil o tom, že bolševik zrušil domovské právo a dnes si rozhodování o něm uzurpují Německo či Turecko, které nám chtějí přidělovat imigranty a vydírají nás. Jan Šebelík, dvojka za Svobodné, poukázal na škodlivost dotací. Dvojka Karlovarského kraje, Jiří Pánek ze Svobodných, upozornil, že kraj má největší nezaměstnanost a nejmenší mzdy v ČR. Lídr v Ústeckém kraji a starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd se tvrdě vymezil proti komunistům.

V tuto chvíli jdou obě strany společně v sedmi krajích. V dalších třech, konkrétně v Plzeňském, Libereckém a Moravskoslezském, ještě probíhají jednání. Už nyní je zcela jisté, že samostatně budou obě strany postupovat v Jihočeském, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…