Zlý rok českých kmotrů. Babišovy noviny shrnuly, co vše se letos podařilo v boji proti známým firmám

27.12.2014 12:33

Pod titulkem „Zlý rok kmotrů“ shrnuje MfDnes kauzy, které v tomto roce zasáhly poklidný život vlivných lobbistů a v novém roce budou mít další pokračování. Praní špinavých peněz, korupce, vynášení tajných informací i nehoda s vážným zraněním, to jsou všechno skutky, kvůli nimž byli loni lobbisté vyšetřováni.

Zlý rok českých kmotrů. Babišovy noviny shrnuly, co vše se letos podařilo v boji proti známým firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

K těm velice sledovaným případům patří aféra Nagyová a všechna vyšetřování týkající se podnikatele Ivo Rittiga. Jejich kauzy se také někde prolínají a rozsáhlým spisem bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase (nyní jeho manželky) prochází i jméno Romana Janouška.

První část kauzy Nagyová – zneužití vojenského zpravodajství – bude řešit soud v lednu. Podle žalobců úkolovala špiony jako bezpečnostní agenturu. Nagyová je také podezřelá, že vynášela tajné informace z BIS a předávala je Ivo Rittigovi. Oba za to policie v březnu obvinila. Podle Rittiga je to nesmysl. Podle MfDnes se na začátku roku rozhodne, zda státní zástupce podá obžalobu.

Janouška v této kauze policisté prověřují jako člena zločinecké skupiny. „Trestná činnost páchaná Romanem Janouškem a dalšími souvisela se státními zakázkami a s privatizací letiště Ruzyně. Za sjednání státních zakázek požadovali částky v řádech desítek milionů, o které byly následně firmami zakázky navýšeny,“ cituje MfDnes ze spisu. To, že ani příští rok nebude pro vlivné lobbisty či kmotry lehký, potvrdil i šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Nechtěl prý sice případy komentovat, ale vzkázal, že jeho tým příští rok čeká hodně práce.

A zase Rittig

Robert Šlachta má na stole i případ Oleo Chemical, v němž policie na podzim obvinila deset lidí včetně Rittiga. Někteří jsou stíháni za krácení daně, další i kvůli praní špinavých peněz z firmy Oleo Chcemical, která například dodávala biosložku do nafty pro pražský Dopravní podnik. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová už v rozhovoru pro idnes.cz prozradila, že vyšetřování skončí v prvních měsících příštího roku a kauza se posune k soudu.

Proti Rittigovi v této větvi vyšetřování stojí svědectví jednoho z obviněných, někdejšího Rittigova účetního Jaroslava Kubisky. Detektivům údajně detailně popsal množství transakcí a rozkryl struktury rozsáhlého systému offshorových společností. Rittig jeho výpověď označuje za nesmysl. „Nějakej Kubiska. Nikde nebyl, nikoho nezná a s nikým nemluvil,“ připomíná MfDnes Rittigovu reakci na sociálních sítích.

Vyšetřovatelé hledají hlavního viníka v kauze Opencard

Další obvinění si Ivo Rittig vysloužil v případu jízdenek pro dopravní podnik. Firma Neograph dostala zakázku na dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik a pak 17 haléřů z každého lístku odváděla firmě z Karibiku. Z ní měl podle vyšetřovatelů profit Ivo Rittig, shrnuje MfDnes. Rittig to sice odmítá, ale díky odposlechům z kauzy Nagyová, které mimoděk vynesly na světlo dohady o tom jak ovládnout firmu Neograph, byl lobbista v únoru obviněn.

MfDnes připomíná i kauzu předražené Opencard, která se vrací k vyšetřovatelům, aby se hledal hlavní viník a případ neskončil pouze u několika úředníků magistrátu a radních. Spekuluje se, že v pozadí stál Roman Janoušek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…