Změna pohlaví jako pracovní benefit. Velká americká korporace zavádí novinku

27.06.2018 14:20

Nejste-li šťastní se svým pohlavím, jděte pracovat pro Starbucks. Alespoň tak působí rozhodnutí, které řetězec Starbucks uvedl do praxe.

Změna pohlaví jako pracovní benefit. Velká americká korporace zavádí novinku
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Řetěz Starbucks, který prodává kávu vyrobenou „za férovou cenu“ se rozhodl k zásadnímu kroku. Bude zaměstnancům nyní spoluhradit nejenom operace na změnu pohlaví, ale i kosmetické operace jako zvětšení nebo zmenšení poprsí, feminizaci obličeje, transplantaci vlasů a podobně.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí

„Naše rozhodnutí nebylo hnáno jenom snahou být inkluzivní v našem zdravotním pojištění, ale i dialogy, které jsme vedly s našimi transgender partnery a přáteli, o tom, jak jim tyto operace pomohou být tím, čím chtějí být,“ uvádí Ron Crawford, viceprezident pro benefity ve firmě Starbucks.

Na uvedení této novinky do praxe spolupracovali s World Professional Association for Transgender Health (Světovou organizací pro zdraví transgender lidí). „Navrhli jsme seznam procedur, se kterými by pojišťovny mohly mít problémy,“ uvedl Jamison Green, bývalý prezident této organizace. Jedná se například o zmiňovanou feminizaci obličeje nebo elektrolýzu (odstranění vlasů či chlupů). Mnoho procedur je pouze kosmetických, ale jsou prý nezbytné ve snaze trans lidí stát se takovými, jací chtějí být, říká Green.

Řetězec Starbucks chválí, prý jsou první, kdo s nimi chtěl spolupracovat pro dobro transgender lidí. I viceprezident Crawford se snaží apelovat na ostatní firmy: „Nikdo jiný tohle nedělá. Ale byli bychom neskonale potěšeni, kdyby ostatní zaměstnavatelé začali.“

Studie Americké nadace pro prevenci sebevražd z roku 2014 říká, že 41% z 6 a půl tisíce dotázaných se někdy v životě pokusilo o sebevraždu. Jedním z důvodů může být finanční nedostupnost operací. Sám Green mluví o tom, jak fungovalo podnikové pojištění ve firmě, ve které pracoval v roce 1988. „Byl to bod 17. Žádné služby nebudou poskytovány v souvislosti se změnou pohlaví ,“ vzpomíná. Pamatuje si, jak byl tehdy zoufalý, když chtěl podstoupit změnu pohlaví. „Když vám seberou právo na zdravotnickou pomoc, berou vám kus lidství,“ říká.

Rozhodnutí Starbucksu přichází v čase, kdy se transgender problematika řeší i v Čechách. Jiří (Marie) Feryna na „komunitním centru“ Klinika znásilnil jednu z tamních žen. Za tento akt na něj starosta Prahy 3 za ODS, Alexander Bellu podal žalobu. Pokud tedy bude Feryna chtít podstoupit operace na změnu pohlaví, měl by se nechat zaměstnat u Starbucks.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…