Změny ve vedení TOP 09. Kdo bude vystřídán? Web by to chtělo oprášit

10.11.2023 16:08

TOP 09 čeká po dvou letech opět volební sněm. Kromě toho, že bude bilancovat svoji činnost, zvolí si i nové vedení, které stranu dovede jak k eurovolbám, tak ke krajským volbám a svoje funkční období zakončí volbami parlamentními, pokud budou v řádném termínu. Na předsednickém postu se změna neočekává, o další místa se podle všeho strhne boj. Ve hře jsou jak poslanci, tak senátoři a stranou nechce zůstat ani europoslanec Jiří Pospíšil. Podívali jsme se, co o nich říká stranický web, a odhalili, že na něm uvedené informace nejsou tak úplně aktuální.

Změny ve vedení TOP 09.  Kdo bude vystřídán? Web by to chtělo oprášit
Foto: Repro Facebook
Popisek: "Dobrá parta" TOP09

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Sněm se uskuteční již tuto sobotu, tedy 11. listopadu a podle webu strany ho zahájí svým projevem předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Následovat budou zprávy o činnosti předsednictva strany, o činnosti výkonného výboru a třeba také o hospodaření strany.

Ze své práce se poté bude zpovídat předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová a svoje „Ministerské okénko“ budou mít i straničtí ministři.

Na pořadu sněmu bude dále také Zpráva o činnosti poslaneckého klubu a zprávy o činnosti senátorů a europoslanců.

Co se týká voleb do nejvyšších stranických pozic, není o možných kandidátech na webu TOP 09 ani zmínka. Server Novinky.cz ale některá jména poodhalil.

Zatímco podle těchto informací zatím nemá dosavadní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová protikandidáta a je tak velmi pravděpodobné, že funkci obhájí a vydrží včele strany až do parlamentních voleb, v boji o další vedoucí pozice tak jasno není.

Zdroj: web TOP 09

Hodně skloňované je třeba hned jméno současného 1. místopředsedy Tomáše Czernina. Ten by tuto funkci podle zákulisních informací již obhajovat neměl. Na jeho post se totiž prý tlačí současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a předseda poslaneckého klubu Jan Jakob.

Ti mohou ale v případě svého nezvolení ještě kandidovat na řadové místopředsedy. Protivníky by jim v souboji o tyto pozice měli podle Novinek být předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera, který je jedním ze čtyř současných místopředsedů, a poslanci Marek Ženíšek, Matěj Ondřej Havel a Ondřej Kolář.

„Nominaci mají mít i europoslanec a náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil a předseda Karlovarské krajské organizace Lukáš Otys. O funkci řadového místopředsedy by se mohl ucházet i Czernin,“ píše se v článku.

Velkým překvapením by pak nebyla ani dodatečná nominace na některý ze zmíněných postů, učiněná přímo v průběhu sněmu, nebo naopak odstoupení některého z kandidátů.

Pojďme ale zpět k těm, kteří se o nejvyšší stranické funkce v sobotu jistě utkají a seznamme se s nimi prostřednictvím některých údajů, které o nich prozrazuje jejich stranický web.

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc., v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Tomáš Czernin se narodil 4. 3. 1962 v Plzni. V letech 1981–1987 vystudoval ČVUT Praha, fakultu stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby, získal titul Ing. Po absolvování základní vojenské služby pracoval do r. 1990 jako projektant v Pražském projektovém ústavu. Po převratu odešel nakrátko za manželkou do Rakouska, kde získával zkušenosti postupně ve firmách Brandstetter (Vídeň) jako přípravář stavební výroby a Katzenberger (Gerasdorf u Vídně) jako projektant.

Hovoří velmi dobře německy, státní zkouška r. 1988, částečně anglicky, pasivně ovládá ruštinu. Mezi jeho zájmy patří historie, myslivost a cyklistika. Je ženatý, s manželkou Ursulou mají 4 dospělé děti – dvě dcery a dva syny.

Jan Jakob se narodil 2. prosince 1982 ve Vsetíně. Po maturitě na gymnáziu se přestěhoval do Prahy, kde se věnoval problematice médií a působil jako tiskový mluvčí. Po přestěhování do Roztok se zapojil do zdejšího veřejného života. V roce 2010 se stal starostou a definitivně tak opustil svět médií a řízení města se plně věnuje doposud. V pozici starosty zaznamenal řadu úspěchů...

Je ženatý a vychovává čtyři děti. Ve volném čase rád relaxuje u vaření a u uzení domácích specialit.

Michal Kučera se narodil v roce 1968, žije v Lounech. Je absolventem gymnázia a Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. Ve svém profesním životě se zabývá rozvojem obchodních aktivit strojírenských a elektrotechnických společností na tuzemských a zahraničních trzích (zejména ve střední a východní Evropě). Současně se podílí na celkovém rozvoji a oživení řízených společností, na zvýšení jejich konkurenceschopnosti a atraktivity. Na jejich schopnosti obstát v náročném tržním prostředí. Nyní řídí pobočku zahraniční elektrotechnické společnosti a její činnost na českém a slovenském trhu.

Vyrůstal na knihách J. Foglara, E. T. Setona, J. Londona a foglarovský pohled na svět mu zůstal dodnes, i když už čte dávno jiné knihy. Od mládí má silný vztah k přírodě a tráví v ní spoustu volného času jako vysokohorský turista, vodák nebo tramp na zimních vandrech.

Prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, se narodil v roce 1960 v Brně. Absolvoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity s atestací v oboru radiodiagnostiky. V roce 1985 nastoupil do Fakultní nemocnice Brno, kde dnes vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny.

Miluje víno (prakticky i teoreticky), Hru o trůny, gramofonové desky. Hraje WoW a loví Pokémony. Je ženatý a má čtyři děti a jednoho psa.

Mgr. Matěj Ondřej Havel, Ph.D., se narodil v roce 1987 v Hradci Králové. Vystudoval učitelství pro střední školy (v kombinaci český jazyk – dějepis) a sbormistrovství, dále doktorské studium v oboru historické vědy. Po studiích začal pracovat jako učitel na biskupském gymnáziu, v současnosti je ředitelem Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové.

Celý život se věnuje skautingu, působí jako varhaník v kostele. Je ženatý, má čtyři děti.

Ondřej Kolář se narodil 13. března 1984 v Praze. Vystudoval obor Mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Absolvoval také International Legal Studies Program na American University, Washington College of Law ve Washingtonu, D. C., a jeden rok studia germanistiky na Trinity College v irském Dublinu.

V Poslanecké sněmovně by se rád zasadil o přijetí zákona o korespondenční volbě. Je členem Správní rady ČVUT a Dejvického divadla. V minulosti byl aktivním veslařem.

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., se narodil 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie. Od roku 2003 do roku 2017 přednášel na Katedře politologie a mezinárodních vztahů v Plzni.

K jeho zájmům patří běh, četba a cestování. Je ženatý a má dvě děti, syna Matěje a dceru Rebeku.

Jiří Pospíšil se narodil v Chomutově 24. listopadu 1975 a vystudoval gymnázium na Mikulášském náměstí v Plzni a magisterské studium na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Chce dbát na to, aby EU při tvorbě norem a zákonů nezacházela příliš daleko a nesnažila se chránit občany i tam, kde o to nestojí. Podpoří také studentskou mobilitu formou výměnných programů, jako je Erasmus.

Je člen správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Musea Kampa, spolupracovník Dr. Medy Mládkové.

Lukáš Otys, další z možných kandidátů na místopředsedu na webu strany svůj profil nemá. Pracuje ale jako předseda Krajské organizace Karlovarského kraje TOP 09.

Závěrem dodejme, že výše zmíněné osobnosti nemají na svých stranických profilech údaje zřejmě již delší dobu aktualizovány. Mnohde chybí zmínky o jejich vládním angažmá, někde jsou dokonce jako poslední zmiňovány volební úspěchy ze sněmu v roce 2017. Nebo informace o tom, že je Jiří Pospíšil spolupracovníkem Medy Mládkové, která loni zemřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …