Známý ekonom varuje před nebezpečnými trhlinami v koaliční smlouvě

15.12.2013 9:23

Návrhy v koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají podle ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance vážné nedostatky. V rozhovoru pro server Týden.cz uvedl, že budoucí vláda sice chce přilepšit důchodcům, ale už neříká, kde na to vezme finanční prostředky.

Známý ekonom varuje před nebezpečnými trhlinami v koaliční smlouvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

Vznikající koalice plánuje snížit DPH na léky, pleny, dětskou výživu a knihy. Očekávání, že by snížení daní nastartovalo spotřebu, je dle Pikory mylné. V krátkodobém horizontu se tato změna projeví tak, že částečně se úspora na dani rozdělí na marži a zlevnění. Upozorňuje však, že ceny se většinou zaokrouhlují na devítku nahoru, takže například výrobek za 144 korun bude stát stejně 149 a těch pět korun bude vyšší marže pro obchodníka.

Po delším období by takový jev měl odeznít a poté by skutečně mohly ceny poklesnout. „Ale jestli si někdo myslí, že tohle snížení daně přinese domácnostem nějaké větší úspory, tak se obávám že nikoliv. V zásadě jde o drobné. Kromě léků je to marginální. Děti budou potřebovat vždy stejný počet plen bez ohledu na daň, stejné je to s dětskými výživami,“ upozorňuje ekonom.

Peníze se budou přesouvat z jedné kapsy do druhé

Koalice chystá i zvyšování minimální mzdy. Pikora upozorňuje na to, že tento krok povede ke zvýšení nezaměstnanosti, i když naštěstí nepříliš dramatické, protože minimální mzda se navýší pouze v řádu několika stovek korun. „Pro trh práce to ovšem dobrá zpráva není. Jestli si někdo myslí, že tím pomůže lidem, kteří minimální mzdu pobírají, tak nikoliv. Řadu z nich pouze dotlačí k tomu, aby se báli o práci,“ míní.

Pikora se obává i o důchodový systém, který by se po valorizaci penzí o inflaci mohl potýkat s nedostatkem zdrojů peněz a ocitnout se tak ve vyšších schodcích. „Nemyslím si, že je dobré do systému takhle 'šťourat'. Není dobré zvyšovat důchody o více než inflaci ve chvíli, kdy na to nemáme. Kdybychom na to měli, kdyby do systému přitékalo hodně peněz, tak s tím souhlasím, byla by to perfektní zpráva. Ale tohle je jen vydávání peněz na dluh. Jednoho dne to někdo bude muset zaplatit. Je to nebezpečné,“ myslí si a dodává, že věc by měla být řešena systémově, tedy prostřednictvím důchodové reformy, nikoli dáváním peněz, které stát vlastně nemá.

Rodící se vláda slibuje, že ztráty ve zdravotnictví způsobené zrušením poplatků zafinancuje změnou úhradové vyhlášky. Pikora ale nevěří, že to bude stačit. „Zdravotnictví levnější nebude. Jen se přesunou peníze z jedné kapsy do druhé. Myslet si, že dojde k úspoře, je naivní,“ poznamenává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…