Známý právník k restitucím: Takto je to s tím Sobotkovým referendem

25.11.2013 9:50

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka by uvítal zákon o obecném referendu, díky němuž by pak občané mohli vyvolat referendum, které by zrušilo nebo omezilo restituce církví, které ale platí na základě účinného zákona a platných smluv mezi státem a církvemi. Majetková práva nelze referendem rušit, jde o nátlak na církve, jenž má donutit změnit restituce dohodou, je přesvědčen právník Zdeněk Koudelka.

Známý právník k restitucím: Takto je to s tím Sobotkovým referendem
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Právník a bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka poslal serveru ParlamentníListy.cz své vyjádření, ve kterém uvádí svůj názor na záměr sociální demokracie ovlivnit referendem církevní restituce. "V návrzích na zavedení referenda, které dosud sociální demokracie předkládala, bylo zakotveno, že referendum nemůže vést k omezení či zrušení základních práv a svobod, kam patří ochrana vlastnického a jiných majetkových práv," píše Koudelka.

Vítěz voleb je podle právníka povinen respektovat práva vzniklá za předchozích vlád, stejně jako vlády budoucí budou muset respektovat práva vzniklá za vlády Sobotkovy, byť se jim nebudou líbit.

Celé vyjádření Zdeňka Koudelky ZDE

Možná je jen dohoda

Změna církevních restitucí je podle Koudelky možná jen dohodou s církvemi, která bude dosažena za jejich svobodného souhlasu. "Jednostranný mocenský zásah státu, který by odňal již vzniklé, byť dosud nesplatné právo dané účinným zákonem a platnými smlouvami, je nemožná. Tato nemožnost platí i vůči zestátnění přijatému referendem," píše jednoznačně údajný spoluautor novoroční amnestie.

Změna by podle Koudelky byla možná jen nějakým právně revolučním krokem, který by nás ovšem vyloučil z evropského právního prostřední a vedl k právní nejistotě. "A někdo by mohl navrhnout, že se v referendu bude hlasovat o zestátnění majetku Andreje Babiše i Tomia Okamury. Možná by takové návrhy získaly většinu, stejně jako zrušení majetkových práv církví. Právo buď platí a chrání všechny, nebo nechrání nikoho," pokračuje právník.

"Ale nelze zabavit majetek Babišovi, Okamurovi, sociální demokracii, ani církvím. O takových věcech nelze hlasovat v referendu. Opakem je zrušení právní jistoty a fakticky návrat marxismu-leninismu," uzavírá Zdeněk Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …