Zoufalí politici jdou ve stopách trošku zbabělého Drahoše. Petr Žantovský o uměle vytvořené ikoně společnosti a kobercovém náletu informací o atypických sexuálech

02.02.2019 5:15

TÝDEN V MÉDIÍCH S bývalým prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem, který svou neúčastí ve dvou televizních debatách s Milošem Zemanem dokázal víc než co jiného, že je trošku zbabělec, srovnává Petr Žantovský politiky, kteří vyhlásili bojkot televize Barrandov. Do svého pravidelného přehledu zařadil i příklad toho, jak se naprosto uměle a zcela programově dá z někoho vytvořit ikona dnešní společnosti. V posledních několika týdnech si provedl průzkum k tomu, jak se zvýšila četnost článků, které propagují LGBT komunitu, a zamýšlí se nad tím, co může být cílem kobercového náletu informací, jací jsou bezva ti atypičtí sexuálové.

Zoufalí politici jdou ve stopách trošku zbabělého Drahoše. Petr Žantovský o uměle vytvořené ikoně společnosti a kobercovém náletu informací o atypických sexuálech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Dvěma autorům, kteří si obvykle v tomto mediálním přehledu chválu na svou adresu nepřečtou, se tentokrát dostane pozitivního hodnocení. Týká se Ondřejů Štindla a Neumanna. „Začnu třeba tím druhým jmenovaným. V pondělí vyšel na Hlídacím psu jeho článek ‚Zoufalí politici dělají zoufalé věci‘. V něm se zabývá docela zajímavou reakcí politiků z některých stran, postupně z ODS a TOP 09, kteří začali odmítat pozvání do diskusních pořadů pana Soukupa na TV Barrandov. A podali to jako výraz jejich hlubokému opovržení a odmítnutí toho, co pan Soukup v televizi Barrandov provozuje. Vydávali své rozhodnutí za svou etickou, politickou, morální a nevím ještě jakou zásluhu a vystavili se potlesku sobě nakloněných lidí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Navzdory tomu, že Ondřej Neumann pravděpodobně také patří k jim nakloněným lidem, se na věc podíval z jiné strany. „To je mi sympatické, protože obvykle jsme viděli reakce typu ‚potlesk, hurá, sláva, pan Pospíšil, pan Petr Fiala a další naši hrdinové nebudou dělat stafáž tomu ošklivému Soukupovi‘. Nu a pan Neumann se na to podíval z opačného, čistě pragmaticky politického hlediska, a to velmi racionálně. Z článku je celkem patrné, kde bije autorovo srdce, ale to není podstatné. Podstatné je, že kárá tyhle politiky za to, že tu platformu kompletně celou přenechávají jiným názorovým nebo politickým stranám, skupinám, hnutím, osobnostem a tak dále. To je velmi rozumné stanovisko, k němuž velice správně podotýká, že na něco podobně hloupého doplatil do jisté míry i Jiří Drahoš,“ přitakává mediální analytik.

Chtělo to chlapa, ale Drahoš dokázal, že je taky trošku zbabělec

Anketa

Žaluje Jaromír Soukup Noru Fridrichovou a ředitele ČT Dvořáka oprávněně?

92%
8%
hlasovalo: 9893 lidí
Poražený finalista přímé prezidentské volby totiž před druhým kolem odmítl účast v televizních debatách na Nově i Barrandově. „Nechal tam Zemana vyprávět ‚to jeho‘ bez jakékoli oponentury. Souhlasím, že to byla Drahošova chyba, i když si na rozdíl od pana Neumanna nemyslím, že by to něco změnilo, kdyby tam byl. Nicméně tím ukázal, že za prvé není politik, že mu pravidla politické hry nesedí, že je neumí, že se v nich nevyzná, a za druhé tím dokázal, že je taky trošku zbabělec. Troufl si proti Zemanovi vystoupit jen na půdě, která mu byla nakloněná, což se týká České televize. Ale vystoupit na půdě, která je buď nejistá jako televize Nova nebo zcela evidentně mu nepřátelsky naladěná jako televize Barrandov, to už chce chlapa, jistou statečnost a odvahu. Tu ale v sobě pan Drahoš nenašel,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Je přesvědčen, že Ondřej Neumann to v článku velmi dobře vystihl, i když v něm použil různá dosti přemrštěná srovnání. „Píše třeba o tom, jak zavraždili starostu Gdaňsku Adamowicze, a politici opoziční Občanské platformy poté odmítli chodit do veřejnoprávní televize na protest proti tomu, jak o události informovala. To – si myslím – je hodně přemrštěná analogie, nicméně jinak bych tenhle článek skutečně pochválil a uvítal, protože pan Neumann ukázal, že politika opravdu není dětská hra na pískovišti s kyblíčky, nejsou tam samí Mirkové Dušínové nebo bratrstva kočičí pracky. Je to mnohem složitější, komplikovanější prostředí, kde každá maličkost hraje svoji roli, a to třeba i v pořadech pana Soukupa na TV Barrandov. Takže tentokrát si zaslouží pochválit i Hlídací pes,“ uznává mediální odborník.

Hvězdu ekonomického fóra v Davosu připravili loutkovodiči

Pro druhé téma se nechal inspirovat na serveru Echo24. „To je médium, které vzniklo, jak víme, odchodem pana Balšínka z Lidových novin na protest proti tomu, že je ovládl pan Babiš. A založil si v podstatě antibabišovské médium Echo24. Celkem se s tím od počátku nijak netajil, takže není žádný důvod, abychom obsah tohoto média nečetli s tímto předznamenáním. Nicméně občas se tam objevují věci, které jsou velmi zajímavé. Častokrát už jsme vzpomínali tvorbu Daniela Kaisera. A tentokrát jsem se zastavil u článku Ondřeje Štindla, který vyšel ve středu pod titulkem ‚Kýč pro naši dobu‘ a týká se oné švédské šestnáctileté dívky Grety Thunbergové, co se stala hvězdou davoského ekonomického fóra,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Šlo určitě o překvapení pro všechny s výjimkou těch, kteří ji na toto vystoupení připravili. „Tedy jejích loutkovodičů, abych tak řekl. Myslím si, že je zajímavé ukázat, kdo měl zájem tuhle slečnu takhle exponovat a podle mě i zneužít vzhledem k jejím duševním handicapům. Trpí Aspergerovým syndromem. Pan Štindl tam dokonce píše, že je autistka, ale o tom bych tak přesvědčen nebyl, protože autista by zřejmě nehovořil k zástupům, k médiím a nepsal články do Washington Post, což všechno Greta Thunbergová činila v minulých dnech během té své cesty do Davosu. Autor se velice trefně zastavuje u toho, že během chvíle byla z té dívenky vytvořena celebrita,“ poznamenává mediální analytik.

Černobílé rozvrstvení pohledu na svět: padouši kontra morálka

„Celebrita z ní byla vytvořena naprosto uměle, naprosto programově a pan Štindl upozorňuje, že se dělá ikona dnešní společnosti z někoho, kdo pravděpodobně ani netuší, co říká. Nebo aspoň podle mého nerozlišuje mezi ekologií a ekologismem. Je to taková urputná aktivistka, která už loni na podzim před volbami ve Švédsku organizovala takové ty sedací demonstrace místo návštěvy školy. Tak samozřejmě je příjemnější místo do školy jít někam na náměstí před parlament a tam si poklábosit se svými vrstevníky na témata, ať už ekologická nebo módních novinek, nové hudby nebo o svých nemožných rodičích, kteří tak v šestnácti připadají všem dospívajícím, a to bez ohledu na to, jestli ve Švédsku nebo kdekoli jinde na světě,“ poukazuje Petr Žantovský.

Z celého toho povyku kolem mladé Švédky na Světovém ekonomickém fóru v Davosu je patrné, že Greta Thunbergová byla velmi zneužita. „Ondřej Štindl doslova píše, že se stala předmětem černobílého rozvrstvení pohledu na svět, kde na jedné straně jsou ti ‚oškliví kapitalisté‘, kteří nechápou důležitost boje za klima a za podobné velké věci, to jsou ti padouši, a na druhé straně jsou ti hrdinové jako Greta Thunbergová, kteří mají na své straně tu morálku, pravdu a lásku. A to celé nazývá kýčem. Myslím, že to vystihl velmi dobře. Doporučuji každému si tenhle článek nastudovat, protože to je výraz rozumu, což je v dnešních médiích poměrně vzácný úkaz,“ tvrdí mediální odborník.

Není důvod zvýhodňovat skupinu kvůli její sexuální orientaci

V posledních několika týdnech si provedl průzkum na téma Overtonova okna, což je princip postupného odkrývání mediálních záclon pro tabuizovaná témata, jak se stávají předmětem denní diskuse, jak vstupují do našeho diskurzu, jak je přijímáme za své a jak nakonec dokážou ovlivňovat i legislativu a celkový postoj společnosti. „Dnes už nežijící americký sociolog Joseph Overton, který s tímto objevem přišel, ho tehdy demonstroval na akceptaci kanibalismu, ale také na příkladu sexuálních minorit. A těmi se budu také zabývat, a to ze dvou důvodů. První je ten, že mám pro sexuální minority zvláštní slabost. Mám mezi homosexuály, ačkoli mezi ně nepatřím, spoustu přátel. Když jsem měl vlastní rádio Ethno, tak jsem zaměstnával pět moderátorů, z toho čtyři byli homosexuálové a dva Romové, když jeden ten Rom byl zároveň homosexuál,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

To říká dopředu proto, aby nemohl být někým obviněn z homofobie nebo něčeho takového. „Naopak moje celoživotní přesvědčení je, že je úplně jedno, jestli je někdo homosexuál, nebo heterosexuál, protože mezi oběma skupinami je nějaké procento slušných lidí, nějaké procento neslušných nebo hloupých, nějaké procento gaunerů. A to v obou skupinách, takže není žádný důvod, proč jednu skupinu povyšovat nad druhou, nebo proč ji nějakým mediálním, politickým či legislativním způsobem zvýhodňovat. A právě to zvýhodňování mě zajímá. Proto jsem se podíval do různých mediálních zdrojů za posledních pár týdnů a našel jsem patnáct článků napříč médii, které se zabývají tím, že propagují LGBT komunitu,“ konstatuje mediální analytik.

Tři muži, jedna rodina. I takhle může vypadat láska

Ukázalo se, že nejčastěji jsou tyto články zveřejňovány na serveru Proženy. „To mě docela zaujalo, proč právě tento server. Možná je to tím, že se žena vnímá jako ta citovější, a to i voličsky zneužitelnější bytost. O čem se na serveru Proženy může člověk dočíst, napovídají už jednotlivé titulky. Ty samy stojí za to a ten obsah z nich pak už celkem vyplývá. Například: ‚Nejslavnější bisexuálové. Kdo má rád ženy i muže?‘ Další: ‚Sex s osobami stejného pohlaví je na vzestupu! Proč?‘ Pokračuji: ‚7 slavných žen, které se provdaly za homosexuála‘. Další: ‚4 věci, které by měli heterosexuálové odkoukat od gayů a leseb‘. Další: ‚Mýty o bisexuálech: Jakým hloupostem věříte vy?‘ A ještě jeden: ‚Tři muži, jedna rodina. I takhle může vypadat láska‘,“ napovídá Petr Žantovský, čím intenzívně žije server Proženy.

Druhý nejaktivnější v této oblasti je server flowee, který se prezentuje jako alternativní médium. „Také u něj budu uvádět jen titulky a začnu například tímto: ‚Projděte si manuál k orientaci v genderových a pohlavních identitách‘. V tom článku je skutečně slovník, který obsahuje velmi mnoho rozmanitých termínů vztahujících se právě k LGBT tematice. Dokonce v jednom zdroji jsem se dočetl, že pohlaví nejsou dvě, tedy muž a žena, ale je jich 71. Tedy že už se ty minority rozmenšinovaly takovým způsobem, že to je podobné, jak když dělíte buňku, že se ihned rozdělí na tři další a tak dále. A každá ta sexuální orientace má další a další suborientace, až jich je 71,“ připomíná mediální odborník něco podobného, kvůli čemu byl poměrně nedávno smazán na Facebooku příspěvek poslanci Václavu Klausovi.

Obama se místo Severní Koreje věnoval záchodům pro obě pohlaví

Zmíněný manuál pochopitelně nebyl jediným textem serveru flowee z poslední doby na toto téma. „Budu pokračovat dalšími titulky: ‚Nejen rasismus a xenofobie. Své oběti má i komunita transsexuálů‘. Ten titulek je celkem vypovídající, o čem se v článku píše. Další: ‚Ani holky, ani kluci. Teenageři jsou dnes radši fluidi‘. Pokoušel jsem se pochopit, co jsou fluidi, je to asi něco z těch 71 druhů orientace. V tomhle článku jsem se dočetl úžasnou věc: ‚Když byl prezidentem USA Barack Obama, měl ve svém finiši řešit Severní Koreu, vměšování Ruska nebo expanzi Číny. On ale fantastickou proporci svého zbývajícího času v Bílém domě věnoval prosazování záchodů, které můžou používat obě pohlaví bez ohledu na to, co mají v sukni nebo v kalhotách‘,“ cituje Petr Žantovský nadšením překypující text na serveru flowee.

Na stejné téma se tento týden vyjádřily i Novinky, a to článkem s titulkem Německé základní školy chtějí stavět toalety pro třetí pohlaví. „Třetí pohlaví je starý termín, který prosazovala Simone de Beauvoirová, manželka Jeana-Paula Sartra, a vyjadřuje jakousi homosexuální orientaci. Nicméně to, že se někdo považuje za orientovaného tím či oním způsobem, neznamená, že se mu mění, pokud není transsexuál, fyziologická podstata jeho těla. Takže skutečnost, že na společné toalety budou chodit dívky s chlapci, co se necítí ženou nebo mužem, ale některou z těch dalších 69 specialit, tak to je poněkud drsné a možná až nepochopitelné, protože se tam budou okukovat, když to zjednoduším, jacísi gayové nad mušlemi a lesby ze záchodových míst. Jen ta představa je dost tristní, ale v Německu už se to chystá a u nás o tom informují Novinky,“ poznamenává mediální analytik.

V nejtolerantnější zemi je i tak třeba vyvolat ve většině pocit viny

Dva dny předtím uveřejnily Novinky článek pod titulkem „Narodila se jako kluk. Dnes je z ní žena, která dobývá svět modelingu v Česku i v zahraničí“, a to není vše. „Ještě přidám tři titulky a budu končit. Server Epochaplus: ‚Překvapivá historie: Kdo přišel o medaile kvůli sporům o pohlaví?‘ Čtidoma.cz: ‚Zpověď stárnoucího homosexuálního umělce‘. DVTV: ‚Bůh miluje i homosexuály, jít s barvou ven není lehké, skrývání bere sílu, říká moderátorka Ester Janečková‘. Nu a to zdaleka necituji všechny články na toto téma. Taky jsem četl článek o tom, jak bývalý finalista Superstar Jan Bendig prohrál všechny své peníze a byl na hranici kriminálního území, když ho zachránila láska k muži a teď je zase bezvadný kluk a natáčí nové desky. A titulek? ‚Byl zadlužený až po uši a neštěkl po něm ani pes. Romského zpěváka ze Superstar zachránila až láska k muži‘,“ doplňuje Petr Žantovský.

Tohle celé pointuje pod titulkem „Coming out, pětina Čechů nechce mít homosexuální sousedy“ pondělní článek na SeznamZprávy. „Proč to celé vlastně říkám? Protože celý ten obrovský kobercový nálet informací, jací jsou bezva ti atypičtí sexuálové, je pointován informací, že my jsme špatní, jak píše SeznamZprávy. Nevím, z jak seriózního průzkumu vyplývá, ale v titulku píše, že pětina Čechů nechce mít homosexuální sousedy. To je přehození viny na stranu heterosexuálů, a v tu chvíli už tady máme viníka, už tady máme možnost trestat, máme možnost sankcionovat a tak dál. Jsme tady podle Josepha Overtona o jedno okno dál, než že jsme akceptovali homosexuály jako Česká republika, ze všech průzkumů v tomhle ohledu jedna z nejtolerantnějších v Evropě vůči sexuálním minoritám, ne-li vůbec nejtolerantnější, což je ale dobře,“ míní mediální odborník.

Dělostřelecká příprava před legislativní změnou adopce dětí

„Začal jsem tím, že nejsem v žádném jiném táboře než v tomto tolerantním, a jsem rád, že většina Čechů je takto tolerantní. Ale velmi mě uráží, když nás média krmí tím, že nejenom ‚tamto‘ je lepší než my, ale že my jsme tak špatní, že ‚tamto‘ nechceme. A to je opravdu krok dopředu. Jsem zvědavý, co bude následovat. Protože to je dělostřelecká příprava před legislativní změnou, a tou může být adopce dětí. Na řadě jsou sňatky, už mají registrovaná partnerství, mají majetkové smlouvy, mají cokoli, co řeknou. A je to svým způsobem i dobře. Ale ty adopce jsou další krok dopředu, kamsi, a to už dobře není. Na tom se naši legislativci až dosud rozumně shodli. Tohle je zřejmě ‚výstřel z Aurory‘, aby došlo k nějakému ‚tažení na Zimní palác‘ ve jménu tohoto zákona. Rád bych se mýlil. ale obávám se, že se nemýlím,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…