Zpěvák Hejma to rozbalil naplno: Okamura dostal stopku ze zahraničí, to je jasný. Schwarzenberg má tři občanství a chtěl bejt naším prezidentem?

18.05.2018 17:30

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV zpěváka, skladatele, ale také překladatele z angličtiny a čínštiny Ondřeje Hejmu. Vyslechl si od něj zajímavé hodnocení dvou politických osobností českého veřejného života. Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana. Raději se podívejte sami. Ale vedle toho nabídl Hejma i svůj názor na uprchlickou krizi, Andreje Babiše (ANO) a na sociální demokracii. ČSSD prý chce nasadit do vlády někdo z venku.

Zpěvák Hejma to rozbalil naplno: Okamura dostal stopku ze zahraničí,  to je jasný. Schwarzenberg má tři občanství a chtěl bejt naším prezidentem?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ondřej Hejma

Hudebník na sebe „práskl“, že Miloše Zemana nikdy nevolil, neobdivoval ho a z počátku si ho ani moc nevšímal. „Myšlenky nic moc,“ zhodnotil Hejma Zemana. „Nebyl mi sympatický, jeho smysl pro humor jsem neobdivoval. Poprvé jsem ho začal brát vážně v období opoziční smlouvy,“ pokračoval.

Ale když se Zeman objevil v prezidentské volbě, hosta prý ovlivnilo to, kdo proti němu stál. Že to ve druhém kole byl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenbereg. „To já jsem, přiznám se, nevydejchával. On chce být prezidentem? To snad nemyslí vážně!“ popsal své tehdejší pocity hudebník. Já jsem měl pocit, že on je Evropan skutečně, jak to o sobě i říká. Vždyť on má tři občanství a to já myslím, že by jako nemělo bejt,“ vyložil svůj názor. „Ať kandiduje na něco jinýho, ale ne na českýho prezidenta. Mě se to trošku dotklo. Nic ve zlým, pane Karle,“ vzkázal ještě na dálku Hejma Schwarzenbergovi.    

Pokud jde o druhou prezidentskou volbu, Hejma respektuje vítězství Miloše Zemana, ale respektoval by i případné vítězství Jiřího Drahoše. Zeman podle něj není ideální prezident. „Zeman se sakra nezměnil, naopak je to ještě horší,“ zaznělo z úst hosta. „Je to prostě Miloš Zeman, který už rozoral všechny meze svým náruživostem,“ pokračoval v popisu situace Hejma.

„Jeho politická metoda boje je provokace. On vždycky pronese nějakou strašnou ptákovinu, já teď nevím, na jakou úroveň jazyka tady můžu jít, ale něco prostě nehoráznýho, a o to vůbec přitom nejde. On tou nehorázností sleduje jinej cíl. Např. Pussy Riot, jeden z jeho majstrštyků. Kdo to kdy slyšel, aby prezident v rádiu říkal slova od k? ‚K... sem, k... tam,‘ jo. Já když jsem to slyšel, byl jsem v autě, tak jsem musel zastavit, abych to vůbec vydejchal,“ prozradil na sebe Hejma.

Prezident to ovšem podle jeho názoru udělal naprosto schválně. „To je promyšlený. On prostě jde do týhletý brutality naprostý. ... Ale podstatný a to, co tím sleduje, je, že takovýhle holky, jako jsou Pussy Riot, který předváděly v těch kostelech to, co tam předváděly, nemůžou bojovat za občanský a lidský práva. To že je diskreditace těch občanskejch práv. A to on tím chtěl sdělit a myslím, že se mu to podařilo. A všimněte si – ne že by to bylo jeho zásluhou – ale ta kapela vyšuměla a už není,“ podotkl hudebník.

Kauza Novičok je podle něj podobný případ. Stejné to bylo s Peroutkou. A hradní mluvčí Jiří Ovčáček přispěchal s deseti Peroutkovými články z této doby a ukázal, že i takovýto intelektuál nemusel dohlídnout toho, co přinese Hitler. Dnes jsme podle Hejmy v podobné době, době těhotné událostmi. „Bylo to takový varování před falešnými proroky. Tak jsem to četl já,“ prozradil hudebník.

Pokud jde o Andreje Babiše, tak Hejma nepochybuje o tom, že jako manažer zvládne vládnout. Důležité ovšem podle hudebníka bude, jak se Babiš dokáže bránit přílivu migrantů do Česka. A tady prý zatím není nic jisté. Už kvůli ČSSD. Sociální demokracie, samozřejmě, je v tý vládě jenom proto, aby mu seděla za krkem a tohle hlídala. Ta je tam prostě nasazená zvenku,“ zhodnotil situaci hudebník.  

 A není to navíc jen o ČSSD, Hejma v této souvislosti připomněl, že Babiš má významné podnikatelské zájmy v Německu a německý pohled na řešení migrace je jasný. „Na jedný straně je (Babiš) předseda vlády, ale na straně druhé to je významný německý byznysmen. A to je trošičku problém,“ doplnil host.

Nelibost zahraničních státníků prý už pocítil Tomio Okamura (SPD). „Okamura dostal stopku ze zahraničí, to je jasný. Vždycky se říkalo, s SPD ono by to šlo. Ale jak by to vypadalo v tom Bruselu? Takoví giganti český žurnalistiky jako Bohumil Pečinka říkají, ‚není důležitý, co si my přejeme, ale co napíše Die Welt‘. Čili Okamura dostal stopku, socani jsou schválený, jestli je schválenej Babiš, to se uvidí,“ zhodnotil jednání o vládě Hejma.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pár slov padlo i na adresu Miroslava Kalouska (TOP 09). To je prý politický držák, ale žádný strom neroste do nebe. TOP 09 prý už mizí v dáli. Lidé už berou svobodu jako danost, odmítají být vděční za to, že ji mají, a chtějí jít dál, chtějí v EU prosazovat své zájmy. „A to Mirek Kalousek takhle nemá, ten ještě pořád ideologicky hřímá,“ pravil Ondřej Hejma.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…