Zprávy z Bruselu: Poláci a Maďaři uspěli, i za nás. Babiš se prý vystrašeně schovával za bukem

10.12.2020 22:17

Velká chyba, že Česko nepodpořilo Polsko a Maďarsko v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet, upozorňuje europoslanec Alexandr Vondra, který na svém facebooku informoval o tom, že nakonec docílil požadovaného kompromisu. „Bojovali za nás,“ připomíná a prstem ukazuje především na českého premiéra Babiše, který zůstával raději stranou. „Má kvůli zneužívání dotací máslo na hlavě, schovával se za bukem.“

Zprávy z Bruselu: Poláci a Maďaři uspěli, i za nás. Babiš se prý vystrašeně schovával za bukem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Polsko a Maďarsko hrozilo vetovat rozpočet EU na příští rok kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu.

Poslanec Evropského parlamentu nyní na svém facebooku oznámil, že polské a maďarské veto na Evropské radě zřejmě nebude a rozpočet EU, včetně plánu hospodářské obnovy, vše v celkovém objemu 1,8 bilionu eur, tak bude schváleno. „Předsedajícím Němcům se podařilo vyjednat kompromis. Polsko a Maďarsko tak navzdory otevřeným výhrůžkám, že přijdou o všechno, uspěly,“ oznámil.

Pustil se do kritiky členů Visegrádské čtyřky, kteří obě země v tomto sporu nepodpořili. „Považuji za chybu, že je Češi a Slováci (na rozdíl od Slovinska) v rámci Visegrádu explicitně nepodpořili. Bojovali totiž i za nás,“ dodal s tím, že „podmínka čerpání peněz z rozpočtu a fondů EU ‚dodržováním právního státu‘ byla totiž formulována tak vágně a ideologicky, že by se v budoucnosti mohla obrátit i proti nám“.

U premiéra Babiše je mu jasné, proč tak nečinil. „Premiér Babiš, který má kvůli zneužívání dotací máslo na hlavě, se ale schovával za bukem. Věděl totiž, že v jeho případě by takové ‚podmiňování‘ mohlo být oprávněné,“ konstatoval europoslanec.

Naopak prezident Miloš Zeman se nechal ve středu slyšet, že země Visegrádu by měly být jednotné při podpoře Polska a Maďarska v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet. Zeman to řekl po jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Duda včera naznačil, že na půdě Evropské rady pod německým předsednictvím se může dospět ke kompromisu, který by uspokojil polské i maďarské zájmy.

Následně Vondra ve třech bodech upřesnil, v čem spočívá podstata kompromisu, který by měl být dnes večer či zítra ráno premiéry schválen:

– Poláci a Maďaři napadnou „podmínku“, jak je dnes formulována, u Evropského soudního dvora. Argumentují tím, že „podmíněnost“ není v souladu se Smlouvou o EU (čl. 7), která tvoří jediný dostupný právní základ. Řízení u ESD se potáhne, možná na dva roky. Do té doby bude klid.

– I potom bude mít napadený stát právo projednat rozhodování o odejmutí peněz na Evropské radě. Ta rozhoduje jednomyslně. Čili veto je možné použít i v budoucnosti.

– V interpretační deklaraci dostanou Poláci a Maďaři ujištění, že posuzování „právního státu“ se nebude týkat oblastí, které nejsou upraveny společnou kompetencí (imigrace, rodinná politika).

Závěrem přidal gratulace: „Takže gratulace do Varšavy a Budapešti. Je to úspěch. I pro nás,“ uzavřel europoslanec Vondra.

 

 

 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…