Zrušit Green Deal – je potřeba chtít. Odpověď smějícímu se Fialovi

26.05.2024 6:30 | Zprávy

Jedním z hlavních témat voleb do Evropského parlamentu je v Česku Green Deal. Zejména z mimoparlamentních opozičních stran a hnutí sílí volání po přehodnocení této evropské zelené dohody, nejlépe po úplném jejím zrušení. Ale jde to? Právník Robert Kotzian, jenž se věnuje právu v informačních technologiích, má názor, že volební slib a cíl zrušit Green Deal je „legitimní a smysluplná zkratka“, vyjadřující odhodlání k tomuto cíli postupně směřovat.

Zrušit Green Deal – je potřeba chtít. Odpověď smějícímu se Fialovi
Foto: Archiv RK
Popisek: Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D., politik a právník

Abychom si upřímně odpověděli, zda jde zcela zrušit Zelenou dohodu pro Evropu, která má směřovat k dosažení udržitelného a ekologicky šetrného hospodářství, snížení emisí skleníkových plynů apod., musíme se na věc podle Roberta Kotziana podívat optikou politické reality.

Podíváme-li se na to čistě technicky, je podle něj odpověď vcelku jednoduchá – ano. „Právní předpis se ruší stejně jako se schvaluje. Možná nebude rozumné zrušit jej kompletně ze dne na den (byť by to bylo ideální), ale to už je technikálie. Cestu postupného rušení až do před-greendealovského stavu jde určitě nastavit,“ podotýká.

Z hlediska politické reality je ale odpověď již složitější, ale natolik evidentní, že se o ní není třeba dlouze rozepisovat. „Je jasné, že v komplikovaném právotvorném systému EU by pro takový krok musela být v každém jeho stupni dostatečná politická síla,“ připomíná Kotian.

Na rozdíl od jiných politiků nevěří, že nadcházející eurovolby mohou ten Green Deal skutečně změnit: „Taková politická síla nyní neexistuje a nejspíš nebude ani po červnových volbách. Ale je podstatné, aby takový krok měl co nejdříve hlasité a odhodlané zastánce,“ pokračuje právník.

„Jednou, pokud se to celé do té doby nezhroutí samo, se taková většina snad nasbírá. Proto jsou třeba strany, které již dnes říkají, že chtějí zrušit Green Deal. Bez nich to nepůjde nikdy. Proto si zaslouží naši podporu. Jinými slovy, jejich volební slib, že zruší Green Deal, je legitimní a smysluplná zkratka,“ konstatuje.

Závěrem pak shrnuje: „Ano, Green Deal zrušit jde. Formálně tomu nic nebrání. Pokud někdo tvrdí, že Green Deal už nejde zrušit, i kdyby to mělo politickou podporu, a že ho lze jen opravovat, říká nesmysly. Myslí-li to tak, že to sice jde, ale musí tomu odpovídat politická realita, má pravdu. Ale mýlí se v tom, že je to důvod pro to, abychom zavrhli cíl ten zpropadený Green Deal jednou zrušit,“ uvádí Robert Kotzian.

Tím, kdo zarputile tvrdí, že Green Deal zrušit nejde, je například lídr eurokandidátky Spolu Alexandr Vondra. V předvolebním rozhovoru pro Reflex to značil doslova za „nesmysl“, protože „už to stálo moc peněz“. „V europarlamentu je 720 poslanců. Výkřiky o zastavení transformace neberu vážně. Je to nesmysl, protože evropské země už do toho nainvestovaly tolik, že to není o tom, že by se to zrušilo, jde o to, to nějakým způsobem opravit, zpomalit... Na to, aby se to hodilo do koše, nenajde v europarlamentu nikdo podporu, to jsou kecy, sliby, planý výkřik do tmy,“ prohlásil Vondra.

Premiér Petr Fiala (ODS) o „nemožnosti“ zrušit Green Deal hovořil v souvislosti s protesty zemědělců, kteří po tom volají. „Mně to připadá trošku úsměvné, protože největší český zemědělec byl ten, kdo odsouhlasil Green Deal. Byl to Andrej Babiš ve funkci premiéra. Volání části zemědělců po zrušení Green Dealu je z tohoto hlediska úsměvné. Green Deal samozřejmě zrušit nejde, ale co je racionální, je upravit požadavky ekologické politiky, které dopadají na zemědělce, aby to bylo vůbec realizovatelné,“ napsal Petr Fiala letos v únoru na svém facebooku.

Že Green Deal nejde zrušit, ale je potřeba jej reformovat, říká také lídryně hnutí ANO a místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová: „Green Deal je obecný rámec, ale není to žádná smlouva. Je to soubor asi padesáti nařízení, to je potřeba, abychom si uvědomovali. Nejde zrušit Green Deal jako jednu smlouvu,“ poznamenala pro server Echo24.cz, že sousloví o zrušení zelené dohody je „nesmysl“.

Své přesvědčení, že zrušení Green Dealu je „nesmyslné“, opakované prohlašuje rovněž lídryně kandidátky hnutí STAN do eurovoleb Danuše Nerudová. „Nicméně pevně věřím tomu, že musíme pečlivě vysvětlovat, že hovořit dneska o zrušení Green Dealu je úplný nesmysl. To asi všichni cítíme a vidíme, jak všechno kvete, a máme začátek března. Není to normální. A budeme se muset přizpůsobit a budeme muset přijímat opatření, aby k tak rychlému oteplování planety nedocházelo,“ řekla Nerudová v rozhovoru pro Asociaci soukromého zemědělství ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽluťas , 26.05.2024 7:22:02
Samozřejmě, zrušení vrcholné idiocie v podobě "grýndýlu" se bude ta zelenorudá pakáž usilovně bránit, a s ní i všichni ti, kterým díky zelenorudému fanatismu přitékají dotační a jiné prachy, vyrvané daňovým poplatníkům, a rozdělované dle libovůle soudruhů, propagujících šílené zelené náboženství. ----- A nejen to. Ta zelenorudá pakáž musí mít prřitě sevřené strachem a značně orosená čela při představě, že by se opravdu podařilo "grýndýl" zrušit, a obyvatelstvo by se mohlo ptát, proč díky této idiocii byly vyhozeny stamiliardy a devastováno hospodářství zemí Evropské socialistické unie. A co hůř pro tu neobolševickou pakáž - obyvatelstvo by se mohlo nejen ptát... ----- Ostatně, podobná situace může nastat i ohledně další eurounijní šílenosti, totiž idiotských protiruských sankcí, kdy Evropská socialistická unie tupě a bezhlavě podporuje stále nekončící americkou válku s Ruskem, placenou ukrajinskou krví a především eurounijními penězi. Výsledek takové politiky je viditelný na první pohled, zejména v malé zemi v srdci Evropy, vedené kolaborantskou a vlastizrádnou vlády národní zkázy, pod taktovkou fialového blábolila a lháře.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…