Zvednete plat učitelů na 45 tisíc? Ministr Plaga řekl jasné slovo

09.04.2019 17:37

Moderátorka Marie Bastlová v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu přivítala ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagu. Šéfa resortu se zeptala, zda si trvá na tom, že by učitelé do dvou let měli vydělávat 45 tisíc korun. Šéf resortu se vyjádřil jasně.

Zvednete plat učitelů na 45 tisíc? Ministr Plaga řekl jasné slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

„Když vezmu 14 dní zpátky tu taškařici ve Sněmovně, tak vlastně nikdo nevěděl, jestli platí závazek vlády. Tak on platí a my skutečně pracujeme na tom, že tento závazek splníme v roce 2021,“ zdůraznil Plaga. Jedním dechem však dodal, že to je plat včetně všech odměn, nebude to základní plat. Současný plat učitele činí asi 31 tisíc a šéf resortu může garantovat, že v roce 2019 to vzroste o 15 procent a postupně to takhle poroste až do roku 2021 až k průměrnému platu 40 tisíc.

Takovýto plat prý už zvýší atraktivitu učitelského povolání. Plagovi je líto, že není vyšší ani prestiž učitelů. „To, co mě děsí na českých školách, je, že rodiče přistupují k učitelům jen jako k lidem, kteří poskytují nějakou prostou službu,“ kroutil hlavou v rádiu Plaga. Je přesvědčen, že učitelé se podílejí na výchově příštích generací, což není jen tak nějaká služba. Proto nesmí ustat masivní investice do lidských zdrojů ve školství ani v době, kdy ekonomika zpomaluje, ani v době, kdy se snad přiblíží krize.

Politici podle ministra v minulosti hřešili na to, že učitelé nebudou utíkat do zahraničí. Teď je konečně načase platy zvyšovat. Ale především ředitel školy musí mít prostor k tomu, ohodnocovat učitele, kteří budou dělat něco navíc. „Já jsem kdysi řekl, že bych si představoval, že 80 procent platu půjde do tarifní složky a 20 procent do netarifní složky,“ dovysvětlil Plaga.

Už teď se ukazuje, že učitelů je málo a stárnou. Hledají se proto cesty, jak za katedry dostat další lidi, kteří mají vysokoškolské vzdělání a do tří let si doplní pedagogické studium. Může pomoci i to, že politici plánují nárůst platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. Plaga by byl rád, kdyby tento plán plnily i příští vlády. 

V dnešní době mnohem více než kdykoli jindy v minulosti je důležité kritické myšlení. „Člověk dostává obrovské množství informací a musí je umět posoudit,“ zdůraznil ministr s tím, že mladí lidé musejí vědět jedno. Rozhodně se jim nestane, že 40 let zůstanou v jednom zaměstnání.

Žáci by se také měli připravit na povinnou maturitu z matematiky, a to od roku 2022. Důležité však bude bavit se o tom, co konkrétně bude obsahem té zkoušky. „Matematika je důležitou součástí našich životů a rolí Ministerstva školství je bavit se o tom obsahu,“ pokračoval Plaga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…