Zveřejnění odměn Nagyové prý poškodilo její pověst

26.06.2013 13:58

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák dnes u soudu odmítl vinu v kauze zveřejnění odměn Jany Nagyové, někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS). Obžaloba Randáka a bývalou zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji, zveřejnění odměn prý výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Ta byla nedávno obviněna ze zneužití pravomoci a podplácení, což stálo Nečase posty předsedy vlády i ODS.

Zveřejnění odměn Nagyové prý poškodilo její pověst
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Obžaloba tvrdí, že Pikorová, která pracovala na Úřadu vlády jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek členovi správní rady Nadačního fondu proti korupci Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Pásky obsahovaly nejen údaje o platu a výši odměn, ale také jméno a příjmení Nagyové, či údaj o její zdravotní pojišťovně. Randák dokumenty údajně předal internetovému deníku Insider, který je 16. ledna 2012 zveřejnil.

Stává se terčem nadávek

"Poškozené Mgr. Janě Nagyové bylo závažným způsobem zasaženo do soukromí a osobního života, neboť poškozená se poté stala veřejně známou, ačkoliv není veřejnou osobou, výrazně se zhoršila její pověst a došlo k poškození na cti. Lidé ji do současné doby poznávají na ulici, kdy často dochází k osočování poškozené na veřejnosti ze strany neznámých osob," uvedla dnes státní zástupkyně Martina Adámková u Obvodního soudu pro Prahu 1, který začal obžalobu projednávat.

Dodala, že Nagyová bývá ze strany neznámých osob bezdůvodně žádána o finanční výpomoc, má obavy z vydírání a stává se terčem "nadávek a nepříjemných poznámek". Randák dnes u soudu řekl, že se necítí vinen. Obviněním prý měl být odstraněn ze scény v době, kdy se protikorupční fond zabýval kauzou dopravního podniku a lobbisty Iva Rittiga. Uvedl, že Nagyová s Rittigem už tehdy spolupracovala a že ho Rittig nechal sledovat.

Odepřená výpověď

Pikorová se ze soudního jednání omluvila a využila svého práva odepřít výpověď.

Podle zveřejněných informací brala Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30.000 korun, mzda se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšila. Například jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273.000 korun hrubého, tedy zhruba 190.000 korun čistého.

Soudkyně Dana Šindelářová odročila hlavní líčení na 15. července, kdy vyslechne svědky. Zatím není vyloučeno, že by se mezi nimi mohli objevit i Nagyová a Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…