Zveřejněny další e-maily členů ČSSD, tentokrát Jana Chvojky a Jana Birkeho

14.01.2016 17:45

Nabourané e-mailové schránky má trojice poslanců sociální demokracie, žádných dalších straníků by se aktuální kauza zatím týkat neměla, vyplývá z vyjádření několika sociálnědemokratických poslanců, které ČTK oslovila. Zatím se hackeři dostali do e-mailu premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a poslanců Jana Chvojky a Jana Birkeho.

Zveřejněny další e-maily členů ČSSD, tentokrát Jana Chvojky a Jana Birkeho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Části elektronické korespondence Sobotky a Chvojky už zveřejnil extremistický server White Media. Birkeho e-maily se zatím na veřejnost nedostaly, ale i on byl už vypovídat na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který celou věc vyšetřuje. "Byl jsem dotazovaný na celou řadu věcí," řekl dnes ČTK. O podrobnostech prý nemůže hovořit. Také on nyní řeší zabezpečení své elektronické komunikace.

Žádné doporučení ze strany sociální demokracie týkající se digitální bezpečnosti zatím zákonodárci ČSSD podle svých slov nedostali. Mluvčí strany Eva Gregorová uvedla, že se k případu nemůže vyjadřovat, protože věc řeší policie. Instrukci s pravidly, jak má vypadat bezpečné heslo od e-mailové pošty, už ale všichni poslanci dostali od sněmovního odboru informatiky právě v souvislosti s napadením premiérovy e-mailové schránky.

Server White Media se na politiky sociální demokracie nezaměřil poprvé, už v minulosti se na něj napojení hackeři dostali do účtů expremiéra Vladimíra Špidly, současné ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové nebo poslance Jaroslava Foldyny. Často se přitom soustředí na levicové politiky, kteří vystupují proti extrémní pravici.

Značná část nyní zveřejněné korespondence se týkala tématu migrace a vládního postoje k uprchlíkům. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je přitom zajímavé, že se zatím pachatelé zaměřili jen na sociální demokracii, která měla v migrační otázce stejné postoje jako jiné politické strany. Některá média spekulují o tom, že si útoky mohl někdo objednat.

Chovanec, podle kterého policie kvůli hackerským útokům prověřuje široký okruh lidí, dnes ČTK také řekl, že některé zveřejněné e-maily jeví známky manipulace. Shodli se na tom prý analytici i nezávislí odborníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…