Zvrat kolem Duška a rakoviny. Lékaři sedli a překvapí všechny

19.07.2023 10:21 | Monitoring

Rozhovor herce Jaroslava Duška, ve kterém se u Čestmíra Strakatého rozpovídal o rakovině, mnohé pobouřil. Vyjádřil se i ministr Vlastimil Válek, který jeho vývody označil za „ezonesmysly“. Z komunity lékařů ale začaly zaznívat i hlasy, které varovaly před rychlým odsuzováním umělce, který zjevně musí bojovat s rodinnými predispozicemi.

Zvrat kolem Duška a rakoviny. Lékaři sedli a překvapí všechny
Foto: Screen Facebook Čestmíra Strakatého
Popisek: Jaroslav Dušek hovoří s Čestmírem Strakatým o rakovině

Herec Jaroslav Dušek, známý z filmu Pelíšky rolí učitele biologie, se postupem času stal známým popularizátorem spirituálního přístupu k životu.

Jeho poslední vystoupení v Reflexu, kde hovořil s Čestmírem Strakatým, ale podle některých překročilo nejen hranice šarlatánství, ale i dobrých mravů.

Herec se zde pustil do úvah o rakovině jako následku životního stylu.

K potvrzení svých slov si vzal za příklad svou maminku i oba její rodiče, kterým se všem stala osudnou právě tato diagnóza. „Vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu. A já si myslím, že umře na to, že nenávidí život,“ vykládal zjevně překvapenému Strakatému. „Ten člověk nemá rád život, nemá rád sebe,“ trval na svém umělec.

Moderátor protestoval, že říci to takto lidem, kteří s tou nemocí bojují, je hrozné. „Ne to je ta zpráva, kterou on to může otočit, když chce,“ nesouhlasil Dušek. A nakonec prohlásil, že se dá odhadnout, který z pacientů s rakovinou zemře a který se z toho dostane.

„Já si nemůžu nevzpomenout na smrt mojí matky. Zemřela na rakovinu a ona chtěla žít,“ namítal Čestmír Strakatý.

„Že někdo říká, že chce žít, neznamená, že to chce,“ vysvětlil suverénně Dušek. Jestli to skutečně chce, to podle Duška poznáme z toho, jak žije.

Jeho výklad byl moc na mnohé posluchače, kteří měli podobný životní zážitek, jako Čestmír Strakatý. Ozvala se například novinářka Leila Chadalíková, která se s ním donedávna střídala v moderování rozhovorů na platformě Prostor X.

Ta svůj komentář začala hláškou adresovanou Duškově postavě v Pelíškách: Víš co, Sašo?

Pak se rozepsala, jak jako jediná dcera musela absolvovat celé terminální stadium se svou maminkou. Vzpomínala, že kolega Strakatý jí v té době byl velkou oporou a že je docela ráda, že kolem sebe neměla nikoho, kdo by s úsměvem vykládal, že máma tu vlastně nechtěla být.

Video se během úterka stalo celkem slušným virálem a na síti Duškův postoj k rakovině komentoval dokonce i ministr Vlastimil Válek. Ten se léčbě nádorů věnoval i jako lékař na brněnské klinice, a tím spíše se nedokázal zdržet reakce.

„Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly! Onkologičtí pacienti a jejich nejbližší si zaslouží maximální míru podpory, nikoli takovéhle necitlivé útoky a obviňování,“ nabádá Válek.

I když musí být respektována svoboda slova, podobné „ezobláboly“ se podle ministra rovnají tomu, co plácají na sítích proruští trollové.

„Prosím vás, rakovina není vědomá sebevražda z vlastního rozhodnutí. Sebevražda je věřit podobným blábolům, odmítat léčbu a ignorovat prevenci,“ vzkazuje ministr. Právě posílení prevence je podle něj nejvhodnějším bojem proti rakovině, a hloupé výroky, které od něj odrazují, jsou škodlivé.

Ve výrazně většinovém nesouhlasu až znechucení zaznělo pár hlasů, které se snažily Duškův postoj alespoň pochopit.

Podle prezidenta České stomatologické komory je zjevné, že Jaroslav Dušek má z maminčiny strany velmi špatnou rodinnou anamnézu. Jeho ezoterické úvahy jsou tedy nejspíš vlastní obranou, aby se nezbláznil z vize, že tato nemoc jednou dostane i jeho.

Sám prý zažil, že lidé se tváří v tvář smrti jsou ochotni upnout k ledasčemu. Tato poslední naděje by ale pacientům neměla být brána. „Medicína není jen technologie, je to i snaha naslouchat, podat ruku,“ upozorňuje prezident stomatologů.

Za neuvěřitelné považuje spíše to, že ministr, místopředseda TOP 09, je schopen i do tohoto zamíchat Rusko.

Ještě radikálněji na Duškovu stranu se postavil lékař a bývalý reprezentant ve vodním slalomu Lukáš Pollert. Podle něj má Dušek pravdu, kterou ale nikdo nechce slyšet.

Vzpomínal na profesora Veselku, se kterým dělal operace srdce, a který prý vždy říkával: „Lukáši, těmi zákroky na srdci vlastně pacientům umožňujeme, aby se dožili své rakoviny.“

Podobně Pollert pochopil i Duškova slova o původu rakoviny v životním stylu.

„Na operačním sále drtivá většina pacientů tvrdí, že kouřit přestane atd. atd. Uvědomění si krásy života na chvíli sice přichází, leč je pozdě,“ dodává Pollert.

Podle komika Luďka Staňka je zásadní problém s Duškovým vyjádřením v tom, že česká veřejnost posuzuje úvahy herce jako postoj kompetentní autority, kterou samozřejmě není.

Zvyk ptát se na důležité věci herců a hereček je podle něj důsledkem rovnostářství v této zemi, která nemá ráda elity, ale dokáže si oblíbit populární tvář z televize, zejména když tak jako oni chodí ve vytahaném tričku.

Funguje to ale oboustranně, takže po určité době tito dramatičtí umělci sami uvěří, že do tématu, na které se jej všichni pořád ptají, mají hluboký vhled. A začnou stavět svou image na tom, že o tom vypráví.

 

 

Staněk do značné míry nechápe, proč Duškova slova vyvolala takový rozruch, když podobné úvahy šíří ve svém alternativním přístupu k životu už dlouhodobě.

Překvapení přičítá tomu, že twitterová bublina si doposud myslela, že Dušek je coby součást tvůrčího týmu Jana Hřebejka na správné straně síly a své ezoterické úvahy míní spíše jako vtip.

A teď mnozí pochopili, že je myslí vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hm, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTiamati , 19.07.2023 11:58:30
neznám přesně názory pana Duška, ale jeho názory mě nijak neovlivňují, s jeho životním postojem můžu souznít nebo nesouznít. Nepořádá pro občany žádné placené seance, nikoho za peníze neléčí a svým “světonázorem“ tedy neovlivňuje a neohrožuje. Stejně tak mě neohrožuje, když někdo tvrdí, že je Země placatá. Ale kdo mě ohrožuje, je naprosto neschopný, nabubřelý a válkychtivý Leopard Válek ve funkci ministra zdravotnictví

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…