Na Kolínsku havaroval letoun L-159. Pilot zemřel v troskách

22.11.2012 19:38

U obce Radovesnice I západně od Kolína spadl dnes v 17:24 armádní jednomístný letoun L-159. Jeho čtyřiatřicetiletý pilot nehodu nepřežil, byl nalezen v troskách stroje. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Na místo nehody míří náčelník generálního štábu Petr Pavel a velitel vzdušných sil Jiří Verner. Neštěstím se bude zabývat komise pro vyšetřování leteckých nehod ministerstva obrany. V podobných případech většinou po nehodě následuje dočasný zákaz letů typu letadla, které havarovalo.

 Na Kolínsku havaroval letoun L-159. Pilot zemřel v troskách
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Letoun podle Růžičkové havaroval při návratu z výcvikového letu na letiště v Čáslavi, zřítil se do neobydlené oblasti. "Pilot zahynul při nácviku techniky pilotáže v noci, když narazil do země. Zatím mám však příliš málo informací, abych vám řekl, za jakých podmínek k nehodě došlo," řekl Mf DNES velitel čáslavské základny Petr Lanči. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové už nešlo pilotovi pomoci a lékař pouze mohl potvrdit jeho smrt.

Kolínská policejní mluvčí Věra Žídková uvedla, že byl pilot nalezen krátce po 18:00 v troskách letadla. Případem se podle ní bude dál zabývat vojenská policie. "My určitě nebudeme příčinu nehody zkoumat, protože nám to nepřísluší," poznamenala Žídková.

Rána a záblesk

Mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková ČTK potvrdila, že letadlo spadlo do pole. Na tísňovou linku svědek nahlásil, že slyšel ránu a viděl záblesk. Starostka Radovesnice I Danuše Dušková o pádu letadla nevěděla, informaci jí potvrdila až policie. "Jenom můžu potvrdit, že letadlo spadlo mezi Radovesnicemi a Křečhoří a bližší informace nemám," uvedla Dušková. V obci podle ní byl po nehodě klid.

V Česku se podle dostupných informací zřítil letoun L-159 pouze jednou, a to 24. února 2003 ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku. Zkušený třicetiletý pilot nehodu nepřežil. Příčinou havárie byla chyba pilota, který prováděl nebezpečný manévr v příliš malé výšce. Další kolize L-159 se odehrála v srpnu 2010, kdy pilot na základně v Náměšti nad Oslavou nezvládl přistání a vyjel mimo dráhu.

Letouny využívá armáda už téměř deset let

Aero L-159 ALCA je jednomístný jednomotorový bojový podzvukový letoun české výroby. Armáda ČR letouny používá od roku 2003. Projekt nových cvičných bojových letounů L-159 měl být záchranou společnosti Aero Vodochody i jedním z pilířů českého zbrojního průmyslu. Česká armáda si objednala 72 strojů, nakonec ale používá jen třetinu letadel. Stát se už roky snaží zbylé zakonzervované stroje prodat. Nedávno ministerstvo obrany nabídlo v inzerátu osm nepotřebných bitevníků L-159. V říjnu také zájem o letouny vyhlásila irácká delegace, z dodávky 28 strojů L-159 bude 24 bitevníků zcela nových, čtyři další budou z vlastnictví ministerstva obrany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…