Šílená arogance, zlobí se Kajínek na ministra Blažka. A doufá v Zemana

19.04.2013 8:50

Jiří Kajínek, za vraždy odsouzený na doživotí, je prý rozhořčen arogantností, s jakou byla odložena jeho žádost. Ministerstvo spravedlnosti spolu s Nejvyšším státním zastupitelstvím se podle něj vůbec nezabývaly důvodem, proč o obnovení procesu žádal. Informaci přináší Právo a zveřejňuje i část dopisu, který Kajínek napsal z vězení na Mírově své přítelkyni.

Šílená arogance, zlobí se Kajínek na ministra Blažka. A doufá v Zemana
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se rozhodl nepodat ve prospěch Jiřího Kajínka stížnost pro porušení zákona. „Spáchali to obehranou písničkou o tom, že už v případu rozhodoval Nejvyšší a Ústavní soud. Ta arogance je prostě šílená,“ napsal v dopise Kajínek. Ministerstvo spravedlnosti spolu s Nejvyšším státním zastupitelstvím se podle něj vůbec nezabývaly důvodem, proč o obnovení procesu žádal.

Právo píše, že jde o údajně nový důkaz v podobě výslechu někdejšího Kajínkova obhájce, který na počátku vyšetřování vražd nebyl vyrozuměn o konání zásadního úkonu v podobě výslechu důležitého svědka na místě činu. Aktu se prý tehdy nemohl zúčastnit, na což měl právo. A právě toto podle Kajínka a jeho advokáta Zejdy odporuje trestnímu řádu a toto pochybení policie a žalobců je důvodem pro nové soudní řízení.

Příklad z USA

Kajínek napsal dopis své přítelkyni 15. dubna a Právo má jeho opis k dispozici. V něm vězeň uvádí pro srovnání příklad z USA, kde soud po 38 letech propustil právě kvůli procesní chybě muže viněného z vraždy osmileté dívky z roku 1975. Kajínek píše, že onen muž se dostal na svobodu kvůli tomu, že prý jeho proces nebyl spravedlivý a ani neměl dostatečné zastání u vlastního obhájce. „To jen tady jsou všechny procesy spravedlivé, protože my máme ty nejkvalitnější soudce a státní zástupce na světě! O policii ani nemluvě,“ píše Jiří Kajínek v dopise.

Poslední nadějí je Zeman

„Do Zemana, jeho zvážení toho všeho, co snad kolem mé kauzy zaznamenal a co mu předložíme, vkládám naděje mnohem větší,“ píše Kajínek přítelkyni. Podle Práva si i ona myslí, že Kajínkovi nezbývá než doufat, že prezident Miloš Zeman udělá výjimku a i přes předchozí tvrzení o neudělování amnestií a milostí vyhoví chystané žádosti o milost. Tu prý připravuje advokát Tomáš Zejda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …