Alena Vitásková: Měsíční fakturace elektřiny a plynu pro domácnosti

27.06.2023 10:21 | Glosa

Po téměř dvou letech, kdy jsme pocítili dopady chaosu na energetickém trhu, skokové růsty cen energií a plynu, bankroty obchodníků s energiemi nevypadá situaci o nic lépe. Chaos pokračuje, ceny energií se mění včetně záloh v průběhu roku několikrát.

Alena Vitásková: Měsíční fakturace elektřiny a plynu pro domácnosti
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Obdivuji všechny, kteří se v tomto zmatku dokáží orientovat a „chápou“, proč mají opět změnu zálohy na dodávky elektřiny, či plynu, než jim dodavatel určil před několika týdny. Pak již jen čekají na roční vyúčtování. Někteří si oddychnou, že jejich zálohy byly dostatečné, nebo vyšší a že dostanou nějakou korunu zpět. Jiné čeká překvapení, stejné jako mě a doplatek je tak vysoký, že se vám zatočí hlava a začnete přemýšlet: „Proč je cena ve své podstatě málo, nebo pro mnohé nedostatečně transparentní?“ Proč se po roce dovím, kolik mě vlastně dodávky energií stály? Opravdu, by se vám líbilo, kdyby vám váš mobilní operátor poslal fakturu za své služby jednou ročně?

Nemohu se opakovaně ubránit jednoduchému receptu: Požadujme měsíční fakturaci za dodávku elektřiny a plynu. Bez záloh, pouze za dodanou elektřinu nebo plyn. Není to fantazírování! V mnohých zemích to takto funguje. Faktura za dodávku vás také upozorní, že třeba máte příští měsíc více šetřit, nebo že je vaše spotřeba v pořádku a že na ni vlastně „máte“ finance a nemusíte ve svých návycích nic měnit.

Běžně to umí mobilní operátoři, je to jednoduché pro zavedení dálkových odečtů například dodávek vody, je to jednoduché v dnešním digitálním světě. Proč neplatíme energie měsíčně, za skutečně spotřebované množství???

A vysvětlení tzv. „odborníků“, že spotřebu si vlastně rozložíme do celoročních záloh a nemáme pak velký růst v zimním období, tak to prostě neberu. Doba se mění, stejně jako zažité praktiky, kdy cena plynu stála 0,45 Kč/m3. Nakonec při dnešních technických možnostech můžeme spotřebitelům dát vybrat – měsíční fakturaci, nebo roční vyúčtování na základě záloh. Já budu chtít měsíční fakturaci elektřiny a plynu.

Alena Vitásková

Institut Aleny Vitáskové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a nebylo by lepší řešit,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEnMark , 27.06.2023 12:03:29
aby ty ceny byly víceméně stabilní, a hlavně - únosné a zaplatitelné pro všechny domácnosti? ... proč mají obyčejní pracující lidi doplácet na to, že vláda není schopná nastavit jasná pravidla a především cenovou dostupnost základních energií a vlastně všech "komodit" ?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…