Alexander Tolčinský: Bude mít EU společnou armádu?

12.03.2015 18:16

Naše tanky, děla a letouny už nezkontrolujete, prohlásil vedoucí ruské delegace na odzbrojovacích jednáních ve Vídni Anton Mazur. Podle prvních komentářů jde z ruské strany o pouhý pokus o zastrašování. I když poněkud málo významný. Proč?

Alexander Tolčinský: Bude mít EU společnou armádu?
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Jak připomínají agentury, Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě omezuje počet tanků, těžkého dělostřelectva, bojových letounů a vrtulníků mezi Atlantikem a Uralem, nicméně je již několik let stejně pozastaveno její dodržování. Vysvětlení je následující.

Členské země NATO a Varšavské smlouvy dokument podepsaly v listopadu 1990. O devět let později byla smlouva v souvislosti se zrušením Varšavské smlouvy revidována. Rusko v roce 2007 plnění smlouvy pozastavilo do doby, než revizi ratifikují státy NATO.

Západní země ale odmítly novou verzi smlouvy ratifikovat, dokud Rusko nedostojí svému slibu z roku 1999 a nestáhne své jednotky z Podněstří, oblasti Moldavska, ovládané proruskými separatisty. A to se nestalo. Později odmítavý postoj Západu ještě víc posílil spor s Moskvou ohledně ruské intervence v Gruzii.

Rozhodnutí o stažení Ruska ze zmíněné konzultativní skupiny může být reakcí na prohlášení evropských politiků. Negativní reakce Moskvy vyvolal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který v rozhovoru pro týdeník Welt am Sonntag vyzval členské země Evropské unie k vytvoření společné armády.

Ta by podle jeho slov měla být kromě NATO další záštitou bezpečnosti členských zemí osmadvacítky. Dodal, že by vytvoření takové armády mohlo být jasným upozorněním pro Rusko, že to Evropská unie myslí s obranou hodnot, které vyznává, vážně.

Neupřesnil, jak by se v zamýšlených ozbrojených silách angažovaly členské země, které jsou prozatím neutrální. Tedy Švédsko, Finsko a Rakousko.

Myšlenku společné evropské armády podpořil i šéf bezpečnostního výboru Bundestagu Norbert Roettgen. Zdůraznil, že členské země vydávají na obrany svých zemí dohromady více prostředků, než Rusko a přesto nyní vidí jejich nedostatečnost. Malé národní armády jsou podle něj přežitkem, který dubluje svůj účel i výzbroj.

Napětí mezi Ruskem a Evropskou unií s určitými přestávkami nepolevuje. Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov ostře kritizoval návštěvu evropského prezidenta Donalda Tuska u amerického prezidenta Baracka Obamy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla