Miroslav Josef Bezecný: Já, Pražák, učím venkovany, jak se nakládá zelí

10.11.2025 9:16 | Glosa
autor: PV

Nesnáším podzim ani zimu. Zimu mám rád pouze jako kostky ledu ve whisce. A protože whisku nepiji, tak ani to ne. Nikdy jsem nebyl na horách lyžovat. Jen na kopečkách za naší vesnicí. A pod kopcem jsem se zastavoval tím způsobem, že jsem s sebou flákl na zem (resp. do sněhu).

Miroslav Josef Bezecný: Já, Pražák, učím venkovany, jak se nakládá zelí
Foto: Václav Fiala
Popisek: zelí

Tenkrát ještě bylo sněhu dost, a říkali nám "Betlémáci". Dnes je tam betonová a asfaltová džungle. Ta vesnička u Prahy se jmenovala Stodůlky. Nebyl tam ani milimetr asfaltu, a nikdo ve vesnici neměl automobil. Také proč? Nepotřebovali jsme ho, všude jsme chodili pěšky. A byly povoleny pouze podkrovní domky, protože tomu říkali "zelené plíce Prahy".

A tak se teď připravuji na zimu. Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě... Ale mělo by se říkat - až se zima zeptá, co jsi dělal na podzim. Jak říkal můj dědeček: "Když máš ve sklepě zelí a brambory, nemáš se čeho bát" Zelí už mám vykysané v bečce, brambory mi přivezl syn z jednoho Zemědělského družstva. (Družstevní lány byly osety. Kdo je osel? Tatínek je osel. Proč je osel? Protože je v JéZet Dé.) Také mám pár kilo cibule (asi 10), krásný česnek jsem koupil na Dni zemědělců na statku. To nejsou stroužky, ale strouhy. Paličák. Včera jsem byl pro ořechy v sousední vesnici. Letos mi všechny stromy v květu pomrzly. A i když nepomrznou, sklidí mi je ty potvory veverky. Mám tu černé i zrzavé. Jsou tak drzé, že i když sedím pod stromem, klidně si je sklízejí. Předminulý rok jsem sklidil asi jedno kilo. Nech brouka žít. A také pytel hrachu. Ve dvacetilitrovém demižónu mi bublá, přes kvasnou trubičku, jabčák. Ve dvou padesáti litrových barelech kvasí kvas. Když jsem psal do pálenice, kolik kilo cukru a kolik kvasinek tam, na padesát kilo, nesmím dát - byl jsem opatrný, abych se nedostal do rozporu se zákonem. Takže tam nesmím dát - na padesát litrů - 4 kila cukru, a jeden balíček kvasinek. To je dobře, že to vím, nerad bych se dostal do problémů se zákonem. A tak mám naloženo i pár sklenic hrachu, karfiólu, cibulek, paprik, okurek, čalamády a něco na způsob Moravanky. A mám naloženo i pár sklenic celeru. Zítra budu dělat jabková povidla.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Zastrojování platů

Na jaké částce by podle vás měly být platy politiků zastropovány nebo na co by měly být navázány? A řeší něco zmrazení platů, když dřív nebo později dojde k rozmrazení?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Premiér Babiš bodoval, ministr Zůna škodí

12:16 Jiří Paroubek: Premiér Babiš bodoval, ministr Zůna škodí

Pro miliony lidí byl velkou vzpruhou postoj Andreje Babiše na Evropské radě. Poslední roky jsme dosl…