Alexander Tolčinský: Bude mít Polsko znovu premiérku?

10.09.2014 18:50

Je to prý poslední šance vládnoucí Občanské platformy, jak se udržet u moci i po parlamentních volbách v roce 2015. Polský premiér Donald Tusk podal demisi, protože bude od prosince předsedou Evropské rady, tedy jinak řečeno evropským prezidentem. Ve funkci nahradí Hermana van Rompuye.

Alexander Tolčinský: Bude mít Polsko znovu premiérku?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ale kdo nahradí Donalda Tuska ve funkci premiéra Polska? Bude to s největší pravděpodobností žena. Je to předsedkyně Sejmu a bývalá ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová.

To ale ještě neznamená, že bude prezidentem Bronislawem Komorovským schválena. I když vše tomu nasvědčuje. Hlava státu má nyní 14 dní na nominaci. Ewa Kopaczová, tedy pokud bude skutečně jmenována, by se v porevoluční historii Polska stala druhou premiérkou. Tou předchozí byla Hanna Suchocká.

Podle polských komentářů se nedá od Ewy Kopaczové čekat nic převratného. Je považována za oddanou stoupenkyni Donalda Tuska, které se nemusí podařit v rámci vnitřně rozhádané Občanské platformy udržet jednotu.

Uskupení dlouhodobě ve většině průzkumů zaostávalo za opoziční národně konzervativní stranou Právo a spravedlnost, kterou politicky opakovaně poráželo především kvůli ne vždy obratným vyjádřením předsedy, expremiéra Jaroslawa Kaczyňského.

Nicméně popularita vládnoucí Občanské platformy pochopitelně po oznámení, že bude její předseda nejvyšším představitelem Evropské unie a zároveň reprezentantem Polska, stoupla. Podle posledních průzkumů by získala 34 procent hlasů, zatímco Právo a spravedlnost zaostává o 6 procentních bodů.

Revoluce se ale příchodem nové premiérky nedává očekávat. Po sedmi letech dominance Donalda Tuska ve straně a vládě je to podle polských komentátorů téměř vyloučené. Ewa Kopaczová bude podle všeho jen udržovat současnou linii Donalda Tuska. Hodně bude záležet také na tom, jak se jemu bude ve funkci evropského prezidenta dařit.

Dosáhnout postavení současného premiéra bude těžké. Polští komentátoři tvrdí, že v rámci strany může Tusk po vzoru Ludvíka XIV., který proslul výrokem „stát jsem já“, tvrdit, že Platforma jsem já. Být rovnocennou nástupkyní bude velmi těžké.

Donald Tusk totiž proslul za 7 let svého premiérování jako hasič požárů uvnitř strany a koalice. Dělal to účinně a jeho nástupkyně nebude mít rok před parlamentními volbami čas na to, aby se to naučila po jeho vzoru a zároveň Polsku nabídla program, který by Občanskou platformu učinil pro Polsko natolik atraktivní, aby se udržela u moci i v pořadí třetí volební období.

Krátce po vyhlášení kandidatury Ewy Kopaczové na premiérku už se v rámci Občanské platformy objevil sok. Její předchůdce na postu maršálka Sejmu Gregorz Schetyna. Ten podle všeho v tuto chvíli nemá šanci převzít vedení strany. Na to je s Tuskem příliš na kordy.

Ewa Kopaczová také může čelit předčasnému rozpadu vládní koalice.

Bude tedy odchod Donalda Tuska do Bruselu znamenat nové období nejistoty v Polsku? Na to si musíme několik měsíců počkat. Nová vláda by měla být navržena podle všech plánů příští týden a 26. září by se měla pokusit získat v parlamentu důvěru.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.