Antonín Kustein: Pohádka o dvou skleničkách

09.06.2013 7:27

Tak nám zase jednou nachytali pana ministra na švestkách, meruňkách nebo snad pšenici.

Antonín Kustein: Pohádka o dvou skleničkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Je v podstatě jedno na čem. Jako hlavní mentor a hlava pomazaná, podle toho jak vystupuj na veřejnosti by si ale měl na své excesy dávat podstatně větší pozor. Ono totiž pane ministře v Čechách existuje spousty starých rčení na která vy zapomínáte a která se plní. Pár vám jich připomenu.

  1. „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá“
  2. „Co rád nemáš druhému nečiň“
  3. „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“
  4. „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Je jich samozřejmě mnohem a mnohem víc a člověk vašeho naturelu a náhledu na život a především přezíravosti vašich poddaných, by si na ně měl dát pozor.

Ale berme to tak, že se to občas stane každému, jsme jenom lidi i když někteří jsou nadlidi. Vadí mi však způsob a dětinský přístup k omluvě. Vlastně né vadí on mě přímo uráží.

V době, kdy zemi postihne takováto katastrofa se vymlouváte na to, že máte spousty práce a dvě noci jste nespal. Možná ano, nehodlám o tom diskutovat, máte to konec konců královsky placené, ale uráží mě to při pohledu na ty tisíce postižených a dobrovolníků, kteří dřou už více jak týden v bahně vodě, zimě, bez nároku na odměnu jeno z nutnosti a snahy pomoci . Vy pracujete v teple své kanceláře a to že vás také postihly povodně je sice smutné, ale vy si na to na rozdíl od jiných zaplatíte lidi.Představa vás ohánějícího se lopatou a svíjejícího se na konci hadice s proudem vody, kterým odstraňujete bahno je velmi směšná a nepravděpodobná. Dokážete si představit pane ministře jak by asi momentálně vypadal tento národ, kdyby si každý utahaný dal „VAŠE DVĚ SKLENIČKY“. Pro mne představa děsivá a pro postižené asi přímo katastrofální.

Proto si myslím, že příště uděláte lépe, když se ani omlouvat nebudete. Alespoň nikoho neurazíte.

Zajímavý je také přístup jednotlivých dotázaných politiků na stav pana ministra.

Jenom stranický předseda to samozřejmě odsouhlasil se slovy, že on by to udělal také. Nebudu s ohledem na jeho věk a tělesnou konstituci rozebírat, kolikrát asi pan kníže držel v ruce lopatu a kolikrát uklízel tuny bahna, ale z pozice politika by měl vystoupit tak, aby ani on neurazil svoje potencionální voliče.

O panu předsedovi vlády snad není ani nutno mluvit. Jeho poletování a rozhlížení se nad zdevastovanou krajinou je přímo dojemné. Díky bohu, že nejsem povodněmi postižen a nenavštívil mě pan předseda, protože bych ho asi přetáhl lopatou.

Realitě odpovídaly pouze reakce dotázaných štamgastů, kteří už mají něco za sebou a mluví z nich zkušenosti získané letitou praxí.

Přes nedávné dušování a vystoupení ve sněmovně je jasné, že pan ministr má skleničku rád. No proč vlastně ne. Jen mě napadá, zda při jeho v podnapilém stavu zpomalené reakce by nebylo vhodné využít při předkládání a schvalování nejrůznějších balíčků a nepřivést ho do stavu, kdy než by svůj záměr objasnil by většina vlády usnula a nebo on zapomněl o čem chtěl původně hlasovat.

Poopravím anglické „Bože chraň královnu“ na naše české „Bože chraň nás před Kalouskem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…