Bohdan Babinec: Diskriminace Romů, nebo gadžů?

14.05.2022 14:57 | Komentář

Kolegové ze Zakarpatí mi telefonují a smějí se, co děláme s Romy, kteří jim zmizeli z okolí města Čop a z mukačevského okresu.

Bohdan Babinec: Diskriminace Romů, nebo gadžů?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Naše vláda a také úřady s těmito Romy mají hodně práce jako s válečnými utečenci z válečných oblastí, do nichž padají bomby a rakety. Ale v Zakarpatí byl raketou jediný zásah, a to na železničním uzlu Volovec, který je zhruba 180 kilometrů od Čopu či Mukačeva.

Zaráží mne, že si naše úřady s romskými běženci nevědí rady. A přitom je každému jasné, že většina Romů se k nám dostala pouze získat finanční prostředky bez námahy. Vždyť pouze stačí každou běženkyni či každého běžence rychle prolustrovat, a pokud mají maďarský pas, ihned je do Maďarska vrátit, a ty bez dokladů vrátit také, protože by hranice Slovenska či Maďarska z Ukrajiny nemohli bez dokladu překročit. A lidé, kteří přišli ze Zarkapatí, by neměli být považováni za válečné uprchlíky, kterým šlo o život.

V úvodu zmínění kolegové se mi smáli, že každá Romka, která do ČR uprchla, je mnohodětná matka živitelka. Vždyť by těmto běžencům stačilo oznámit, že nemají nárok na finanční pomoc a že dostanou pouze potravinovou pomoc. Jsem přesvědčen, že na pražských či brněnských nádražích by stovky romských běženců nebyly. A pokud by se jim také nabízela pracovní místa v zemědělství, pomocných službách apod., problémy s ubytováním těchto běženců by rázem zmizely.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Nechápu, jak někteří romští aktivisté mohou naši vládu a naše úřady osočovat z diskriminace Romů a tvrdit, že úřady i vláda mají rozdílný přístup k běžencům z Ukrajiny a že těm romským poskytuje pomoc menší, než těm neromským. Přestože dobře vědí, že většina romských běženců sem nepřijíždí ze strachu před válkou.

V žádném případě nejsem rasista. Má první puberťácká platonická láska byla nádherná Romka s velkýma černýma očima, černými, vlnitými vlasy a při hraní tenisu měla oblečeny bílé šortky a bílé tričko, což zvýrazňovalo její nádhernou postavu. Bohužel byla o tři roky starší a točili se kolem ní starší kluci. Celý život jsem měl a stále mám mezi Romy hodně přátel.

Proto romské aktivisty žádám, aby stále nemluvili o diskriminaci Romů. Řekl bych, že naopak diskriminováni jsou gadžové, kteří na onu finanční pomoc musí vydělávat. Na běžence žádný dvojí metr neexistuje.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …