Eman Pluhař: Populisté v boji s „kveluranty a chytráky“ uvnitř strany

27.10.2014 11:07

Populisté jsou úspěšní nejen v Česku, ale i ve východním Německu, zatímco v mnohem větším západním Německu přesvědčivý úspěch předložit nemohou.

Eman Pluhař: Populisté v boji s „kveluranty a chytráky“ uvnitř strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

A právě tady již před rokem a něco „demobilizovaní profesoři“ či členové CDU založili populistickou stranu. Předsedou se stal profesor ekonomie Bernd Lucke, který razil akademicky známou myšlenku, že je nutno opustit euro. Sám ovšem nebyl tribunem, který dokáže strhnout masy. Strana pojmenovaná jako Alternativa pro Německo měla na mysli alternativu k euru, ale současně a nepřímo i alternativu k evropské integraci, přistěhovalectví a Angele Merkelové, které vytýkala zradu konzervativních principů (v souvislosti s modernizací strany).

V kolektivní euforii po volbách v Sasku, Durynsku a Braniborsku se vedení strany nechalo slyšet, že jsou revoluční alternativou k „establishmentu zaběhaných stran“, tedy i k SPD. Ve spolkových volbách 2013 zatím Alternativa neuspěla a skončila k všeobecné úlevě před dveřmi parlamentu (4,7%). Ale přeci jenom získala 2 milióny voličů. V dalších volbách do Evropského parlamentu (2014) zase o milión voličů přišla, ale nově získala 900 000 voličů. Ale CDU/CSU zůstala při staré síle na úrovni 40%. A v následujících volbách do zemských parlamentů Alternativa již bez problémů překonala pětiprocentní barieéru v Sasku (9,7 % ), Durynsku (10,6 %) a v Braniborsku (12,2%) a ukázala, že je skutečně schopna působit potíže nejen straně A.Merkelové, ale i celé části levicového spektra.

Odkud přišli voliči Alternativy pro Německo v Sasku, Durynsku a Braniborsku, zemské volby 2014

od

SPD

Linke

Zelení

CDU

FDP

nevoliči

Sasko (9,7 %)

8 000

15 000

3 000

33 000

18 000

16 000

Durynsko (10,6 %)

12 000

16 000

1 000

18 000

11 000

12 000

Braniborsko (12,2 %)

12 000

20 000

1 000

18 000

17 000

12 000

Čistka. Ještě ani nedozněly oslavy vítězství ve východním Německu, když předseda Lucke vyhlásil e-mailem boj s „kverulanty a chytráky“ uvnitř strany. Proč se nepřítel vynořil tak těsně po volbách zpočátku nebylo jasné. Ale mnohé již naznačovaly zprávy ze stranických shromáždění. Už na sjezdu zemské organizace v Bádensku-Wittembersku (západní Německo) se delegáti v boji o vedení strany docela dobře vyřádili v duchu stranického folklóru. Vzájemně se ujišťovali, že strana není mateřskou školkou a protivníky obviňovali ze „lží“, „indiskrecí“, „podsouvání“ a „intrikánství.“. Z výroků hodných vytesání do kamene bylo zaznamenáno: “Já si myslím, že vedení strany by pracovalo lépe, kdybychom přerušili spolupráci s panem Fiechtnerem a panem Behrensem. Sešli jsme se zde proto, abychom odstranili z vedení strany těch několik málo intrikánů.“

Ale teprve zprávy z německého východu vrhly jasnější světlo na nejasné pojmenování škůdců Přitažlivost vyzařuje Alternativa pro Německo i na nostalgiky ve východním Německu (propuštěno bylo např. ca 180 000 estébáků a donašečů, všichni soudci a státní zástupci, privatizace neproběhla do rukou oligarchů atd), kteří by si přáli odchod z EU a nejlépe návrat k NDR a k Sovětskému svazu. Přitažlivá je i pro krajní pravici, které navíc poskytuje politický přístav s neposkvrněným jménem. Do braniborského parlamentu se tito „kverulanti a chytráci“ již dostali Např.poslanec Königer byl dříve členem Svazu svobodných občanů, který je v kategorii extremistů registrován Úřadem na ochranu ústavy (Der Spiegel). Alternativa pro Německo získala ve třech východoněmeckých zemích 36 mandátů a mezi nimi se často opakují poslanci s krajně pravicovým životopisem. Populistům nyní hrozí infiltrace a převzetí strany krajní pravicí. A to je skutečným důvodem pro vyhlášení boje s nepřítelem uvnitř strany.

Program. Jak kdosi již poznamenal Alternativa pro Německo je stranou pro nejrůznější druhy protestu, jejichž společným jmenovatelem není obsah, ale postoj. .Jediný obratně formulovaný protestní bod tak přitáhuje všechny ostatní. Tak vzniká Spojenectví nebo Akce nespokojených občanů, Alternativa pro Německo a pod. Na začátku měla v programu jen kritiku eura. Dnes již začíná opisovat z programu CDU (samozřejmě staršího data), v kampani se pružně adaptuje na místní potřeby a v Sasku se program už doplnil o protest proti „bandám polských lupičů“ A to jsou ta krásná chvíle, kdy se celý protestní slepenec populistické strany začíná rozpadat.

Perspektiva. A.Merkelová chce novému politickému subjektu vzít vítr z plachet kvalitní prací ve vládě a v řízení státu („good governance“). Zbavit se jich chce stejně jako se již předtím zbavila Republikánů. Členové Alternativy pro Německo nejsou ani „kulturními pesimisty“ či „konzervativními revolucionáři“, jak je lze najít v německých dějinách (pak by to byla linie Nietzsche, Spengler a jistý A.Hitler), ale jen německými populisty. Celou stranu dříve či později rozervou vnitřní programové rozpory a protiklady, jak již ukazuje nynější boj proti nepřátelům uvnitř strany. A nepomohu ji ani věhlasní demoskopové z Allensbachu, kteří jí v celoněmeckém průzkumu teď dávají již sedm a půl procent.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…