V polovině ledna proběhl (především) zahraničními médii drobný skandál: jedna zákaznice v Tokiu našla v hranolcích „od mekáče“ lidský zub, což bylo porušením všech pravidel hygieny ve veřejném stravování. Jde o klasickou desinformaci, produkovanou mainstreamem. Ne, že by zpráva nebyla pravdivá. Její informační hodnota však spočívá především v tom, že vzhledem k průměrné nutriční hodnotě „hambáčů“ lze konstatovat, že dotyčný zub byl asi to nejzdravější, co na svém talíři žena v té chvíli měla.
Odzvoní nevadnoucím hamburgerům?
V lecčems se dnes ve světě kolem nás projevuje staré konzervativní úsloví, že „každá změna je vždycky k horšímu“. Přesto však má jako každé pravidlo své výjimky. Jako je třeba ta, že se naše stravování – i jeho „oficiální“ koncepce – mění k lepšímu. Žijeme stále zdravěji, a to dokonce natolik, že začíná klesat „horečka McDonald“. Coca Cole i McDonaldu zisky klesají. V posledním kvartálu roku 2014 se propadly dokonce až o 30%. McDonald kvůli odlivu zákazníků dokonce vyměnil ředitele.
Gigantické firmě asi nepomáhá řada drobných skandálů posledních let: od záhadných útvarů v kuřecích nugetech po „nevadnoucí“ hamburgery, které ani za tři měsíce nezplesnivějí a firmu dokonce přiměly si na oficiální stránky dát do „často kladených otázek“ odpověď na kuriózní dotaz: „Proč vaše jídlo neshnije?“. Ruské úřady v Novgorodu jídlo z McDonaldu minulý rok rovnou označily za neodpovídající normám a firmu se pokusily pokutovat. Hlavním důvodem je však prý to, že „Američané chtějí jíst zdravěji“.
Cholesterolová bomba

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: protiproud.cz