Filip Andler: Proč rostou proizraelské nálady v EU?

30.05.2021 7:37 | Komentář

Od počátku nového kola násilí mezi Izraelem a Hamásem evropští lídři vyjadřují podporu židovskému státu, jenž má nezpochybnitelné právo na ochranu svých občanů.

Filip Andler: Proč rostou proizraelské nálady v EU?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Skulptura přátelství mezi Českem a Izraelem

Německá politická scéna unisono napříč spektrem stojí za Izraelem – dokonce i šéfka Zelených a možná budoucí kancléřka A. Baerbocková, od které by to málokdo čekal, prohlásila, že izraelská bezpečnost je v národním zájmu SRN. Premiér B. Netanjahu ocenil, že Evropa uznává právo Izraele se bránit proti teroristům, kteří útočí na civilisty a schovávají se za ně. Totiž ne vždy tomu tak bylo.

Bibiho přátelé – evropští konzervativci

EU je v Tel Avivu vnímána jako příliš propalestinská a její vztahy s Izraelem byly po desetiletí poměrně chladné. Během druhé intifády se Brusel snažil vybalancovat nekritickou podporu republikánské administrativy George Bushe ml. vládě Ariela Šarona. V roce 2003 podle průzkumů veřejného mínění 59 % Evropanů považovalo Izrael za hlavní hrozbu světovému míru, nicméně nálady se mění. V posledních letech Netanjahu kultivoval své vztahy s evropskými lídry, zvláště těmi konzervativními, které považuje za přirozené spojence. Maďarský premiér V. Orbán byl v roce 2018 vřele přivítán v Jeruzalémě a následovali další evropští státníci jako M. Salvini. Přátelštější postoj Evropy k Izraeli však nelze přisuzovat pouze dobrým vztahům Netanjahua s některými vyhraněně pravicovými politiky, protože atmosféra v EU se celkově mění v důsledku ekonomických, geopolitických i vnitropolitických důvodů.

Palestina přestala být prioritou

EU nezměnila svůj oficiální postoj k arabsko-izraelskému konfliktu a stále prosazuje mírový proces, ukončení okupace Západního břehu Jordánu a dvoustátní řešení v hranicích z roku 1967. EU je stále největším poskytovatelem humanitární pomoci palestinským uprchlíkům. Pouze Česko a Maďarsko podpořily Trumpovu iniciativu uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, přičemž devět zemí uznává Palestinu jako stát. V celkovém vztahu k Izraeli však přestala být palestinská otázka prioritou. To zejména proto, že v kontextu měnícího se Blízkého východu už málokterý diplomat považuje izraelsko-palestinské narovnání za klíč k řešení problémů regionu, ačkoliv v nultých letech toto paradigma dominovalo. Arabské jaro, občanská válka v Sýrii a její důsledky pro EU včetně teroristických útoků a migrační vlny a v neposlední řadě íránský jaderný program změnily blízkovýchodní priority.

Spojenec v boji proti terorismu

Posun evropského veřejného mínění vůči židovskému státu však přichází především zevnitř. Evropané čelící v posledních letech teroristickým útokům solidarizují s Izraelem, který má stejný problém a bojuje proti islamistickému násilí. Právě to sbližuje EU s Izraelem a vysvětluje zmíněný diplomatický posun. Ještě před patnácti lety bylo běžné tlačit Tel Aviv do diplomatické izolace, pokud nepřistoupí na udržitelné mírové řešení palestinské otázky. Tato strategie však neuspěla a Izrael dnes disponuje více ekonomickými a diplomatickými partnerstvími než kdykoliv předtím. Na jedné straně sice Netanjahu s odchodem D. Trumpa ztratil bezvýhradnou podporu z Washingtonu, neboť Joe Biden jasně podpořil dvoustátní řešení konfliktu a demokraté nikdy nebyli nekritickými podporovateli Izraele, na straně druhé se však může těšit stále rostoucí přízni zemí EU.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…