František Kuba: Jsme šťastný národ?!

02.07.2018 17:50

Dříve jsem si myslel, že národ je tvořen jednotlivci, rodinami, rody, kteří mají přibližně totožné, nebo nepříliš rozdílné preference. Nicméně uznávají určité symboly, které mají v jejich vědomí a nevědomí vyvolávat pocit sounáležitosti s daným uspořádáním společnosti.

František Kuba: Jsme šťastný národ?!
Foto: Archiv
Popisek: Úsměv, ilustrační foto

Jenže dnes, snad přirozeně, pro potřeby politiků, statistiků (nikoli občanů) lze tuto množinu radostně třídit. Nařízená pozitivita a atomizace z Bilderbergu (prostřednictvím EU), podbízivých univerzit a různých agentur vše bortí jako domeček z karet.

Nedávno, 28. června jsem se nechal zaskočit v českém tisku, skotačivými vědci z brněnské univerzity. Citace: „Přes všechny kotrmelce na politické scéně zažívají občané České republiky patrně jedno z nejlepších období ve své historii. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu, jímž se bezmála třicet let zabývá tým sociologa Ladislava Rabušice z Brněnské Masarykovy univerzity.“ Tak praví autor článku Vladimír Klepáč.

A pokračuje. Devadesát procent z 1812 dotázaných v něm uvedlo, že jsou šťastní. Ve srovnání s rokem 1991 tak počet šťastných vzrostl o 12 procent. Jen procento populace se cítí jako zcela nešťastné…

Nechci se podvolit „obecnému“: Lež, velká lež, statistika. Ale mohu?, zejména existenčně za zády s Winstonem Churchillem? Nejsem snad ne/konstruktivní kritik, takže ve skutečných podmínkách panu Rabušicovi navrhuji reálnou sondu do sociálního prostředí Ostravy, současně také dočasný azyl u sebe na sídlišti Dubina, na tři dny (včetně ubytování a skromné stravy).

Projdeme se Ostravou, včetně okrajových částí, a seznámím ho s lidmi, kteří se po desetiletí zabývají managementem sociální práce. Také můžeme zajít za Tiborem Krosčenem, kterého si jako nadstandardního cikána vážím.

Pokud pan Rabušic ani potom nenabere vítr do plachet, tímtéž jeho tým, pak bude možná lepší, když budou na ulici prodávat jedlé kaštany. Přirozeně v pilotním programu v Brně a Ostravě. Evropská unie jistě najde nejen pochopení, ale i prostředky, bez účasti na národním rozpočtu.

Cíl mého ne/projektu, o který možná nikdo nestojí, je: Sociální vědci už nebudou tlachat!

Zdroje
Klepáč, V., Jsme šťastný národ. Právo 28. června 2018, s. 5.

František Kuba

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.