František Mareš: České školy v zahraničí a nakladatelství Olympia

26.07.2022 11:31 | Komentář

Pod záštitou ministra zahraničních věcí ČR a ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR byla včera v Černínském paláci zahájena XIV. mezinárodní konference českých škol v zahraničí.

František Mareš: České školy v zahraničí a nakladatelství Olympia
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Chtělo by se uvést povídání o této mimořádné události slovy J. A. Komenského  pronesenými v roce 1650 v uherském Blatném Potoku:

„ …Jaký božský dar věnovaný lidské mysli jsou tedy knihy. Nemilovat je znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem. A to je urážka Boha Stvořitele, který chce, abychom byli jeho obrazem…“

Knižní balíčky nakladatelství Olympia pro účastníky konference.

O knihách se na konferenci již první den hodně hovořilo. Opravdu hodně. A pozorný posluchač  v podtextu jednotlivých příspěvků poznal jejich jednotící myšlenku : „ Společně česky napříč světadíly.“

Ve dnech 25. – 29. 7. 2022 se pod víc jak dvacítkou zkušených lektorů, vysokoškolských pedagogů, historiků, lingvistů a dalších, jak by se mapovala tato cesta a připravovala obsahově tak, aby čeština spojovala Čechy doma i ve světě a hlavně se „ ve světě“ neztratila.

Je možno jmenovat nepřeberné množství aktivit českých škol v zahraničí, studium a výuka češtiny je na mimořádně vysoké úrovni a je kontinuální s výukou u nás. Studenti z některých středních škol, kteří přicházejí do Čech studovat na školy vysoké nemají s českým jazykem žádné problémy…

Jen je velkou chybou, že tyto aktivity jsou v Čechách málo známé. Je přece báječné, že se v různých částech zeměkoule propaguje a učí češtině, kterou tam mnoho let zpátky přinesli naši předci a jak je  dokumenty doloženo, vykonali na poli kultury a civilizace vůbec nezměrnou práci v oborech, které formovaly dnešní svět.

 

Nakladatelství OLYMPIA připravilo pro všechny účastníky konference knižní dárek, kterým jsou knihy, Strážci pražských ulic, České vánoce a sbírku básní Jana Zajíce nazvanou Verše. V prezentačním vystoupení byli účastnící konference seznámeni s nakladatelským programem Vědomostmi a sportem k sebevědomí, který nakladatelství před několika dny vyhlásilo. Mimo zmíněných publikací balíček obsahoval přehled Olympií vydaných titulů a informaci o vznikajícím Klubu čtenářů Olympia.

Součástí všech těchto materiálů byla  samostatná prezentace Art Fóra 21 Bohemia, která představuje jeden z největších současných nakladatelských projektů, pentalogii Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu. Soubor stovek významých Čechů a Slováků, institucí a podniků, nehmotného dědictví, které se zapsal

Tento projekt po svém dokončení bude ozdobou knihoven všech škol v zahraničí a nejen tam.

Je možno říci, že je to základní poznání významu Čechů a Slováků doma i ve světě.

Účastnící konference při jednání.

Nakladatelství Olympia vyhlásilo na XIV. konferenci vyhlásilo soutěž pro žáky zahraničních škol, literární i výtvarnou, která pod myšlenkou Napiš o významných lidech z tvého okolí, chce dětským pohledem přiblížit občany českých menšin a jejich práci našim dětským i dospělým čtenářům. Z odměněných prací bude vydán sborník.

Nakladatelství bude hledat cesty a možnosti k pravidelnému doplňování knižního fondu knihoven všech zahraničních škol a vytvoří pro ně příznivé ceny.

Všechny aktivity OLYMPIA směřují v Čechách i v zahraničí k naplnění programu Vzděláním a sportem k sebevědomí.

Manažer nakladatelství Olympia mgr. F. Mareš při prezentaci.

Jaksi jsme v záplavě marketingových a globalizačních nesmyslů zapomněli, že vzdělání je proces, že pohyb je základ zdraví a má-li člověk tyto dva dary, má právo i povinnost být sebevědomý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.