František Matějka: „Umím si představit vládu s ČSSD.“ Nic nového, Kalousku

08.04.2012 11:09

„Je otázkou, zda chce být tato Sněmovna rukojmím zbytnělého ega v rukou kolotočářsko-vekslácké lobby.“ Poslanci ČSSD jsou jako kolotočáři, kdy jeden pustí druhého zadarmo na centrifugu a druhý objedná „párek s tuplovanou porcí hořčice“.

František Matějka: „Umím si představit vládu s ČSSD.“ Nic nového, Kalousku
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Takové jednání si však Česko podle něj prý „nemůže dovolit“. „Celá česká politika je velmi silně ovlivňována energetickou lobby, je pod jejím velkým tlakem. A samozřejmě že strany, které mají své historické vazby z dob opoziční smlouvy, jsou pod tlakem mnohem větším,“ řekl mimo jiné i na sociálně demokratickou adresu.

kalousek.pngPřidejme další, protože Kalousek v tom měl vždy jasno. Holešovskou výzvu, pro kterou má ČSSD velké pochopení a její představitelé se velmi rádi ukazují po boku podobných aktivit v ulicích, ohodnotil slovy „sny o lepších zítřcích měl a nějakém novém spravedlivém řádu měl i jakýsi malíř pokojů v Německu“. Od března 2010, kdy Kalousek prohlásil, že „se současným programem a se současným vedením, jaké ČSSD má, je jakákoli koaliční spolupráce vyloučena, to by musela být válka nebo globální environmentální katastrofa“, se ve skutečnosti na vedení ČSSD a jejich programu nic nezměnilo, když odchod Paroubka za změnu opravdu nepovažuji.

Výše uvedený průběh myšlení v čase završil Miroslav Kalousek v posledních hodinách prohlášením „umím si představit vládu s ČSSD“, které by neznalému mohlo připadat jako otočení o 180°. Někteří voliči TOP09 by se snad mohli cítit i podvedeni, neboť představa, že by jimi volená strana spolupracovala v nové vládě s českými socialisty, byla pro ně v době vhození hlasu do urny jistě nepředstavitelná. Neznalí by snad mohli dojít k závěru, že to byl jen jeden z kontrolních balonků, které mají přimět VV a ODS k zachování koalice současné. Nikoli. Tohle je zkrátka jen Miroslav Kalousek. Je mu jedno s kým a vždy mu to jedno bylo.

Musím Kalouskovi přiznat, že tohle umí nejlíp ze všech politiků od doby vzniku nového samostatného státu. Jde mu to ale z jediného důvodu, který stojí za jeho úspěchem v obsazování křesel. Tím důvodem je špatná paměť v kombinaci s pitomostí některých nepoučitelných voličů a absencí jakéhokoli věcné a zejména hmotné odpovědnosti za politická rozhodnutí. Ano, Kalousek je mistrem v oboru. V oboru vládnout. A je úplně jedno, zda to bude s podporou komunistů, socialistů, zelených nebo veverek. Ostatně zkušeností z Národní fronty má dostatek a co se v mládí naučíš, ve stáři jako když najdeš – aneb starého psa novým kouskům nenaučíš.

Voliče však nepředěláš a proto se po dalších volbách můžeme těšit na nový usmívající se tandem plný přátelského pochopení, úspěšné spolupráce a nových dluhů - Sobotka & Kalousek. Tak snad jen pro připomenutí voličům TOP09:

1) „Nebudeme zvyšovat daně, nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa. Já jsem přesvědčen, že zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi, v našem případě, jenom další cestu do recese. Léčit krizi v současné době zvyšováním daní, je asi totéž, jako léčit anginu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“

2) Miroslav Kalousek aktivně hlasoval PRO návrh ve věci podpory dotací na obnovitelné zdroje. Záznam z hlasování nabízím zde.

3) Miroslav Kalousek aktivně hlasoval PRO návrh ve věci podpory dotací na biopaliva. Záznam z hlasování nabízím zde.

4) Miroslav Kalousek hlasoval aktivně PRO ratifikaci Lisabonské smlouvy a ve vládě i pro záchranné valy Evropské unie ve věci zachraňování Řecka, Portugalska, Španělska, Itálie.

5) Miroslav Kalousek aktivně hlasoval pro církevní restituce. Na dotaz ve věci jejich seznamu sdělil: „Nelze dost dobře najít a individuálně ohodnocovat jednotlivé pozemky, které se budou vracet, a pak udělat součet. Stejně tak nelze pořídit jednoznačný seznam všech parcel, které budou vydány. (...) I proto, že řadu z nich nelze vydat, jsou zastavěné, nebyly ani zaměřeny apod. (...) Je ale možné udělat zpětně seznam, jaké pozemky budou vydány, není možné udělat seznam dopředu.“ Kéž by od Kalouska dostali takovou šanci například lidé z bývalých zemědělských družstev, když šlo o jejich komunisty zabavené majetky, které byly nalezeny, ohodnoceny a jednoznačně v seznamech uvedeny předem.

6) Miroslav Kalousek nejenže jako poslanec hlasoval pro všechny schodkové rozpočty vlád ČSSD, ale sám předkládal návrhy dalších schodků jako člen současné vlády rozpočtové odpovědnosti. Od roku 1999 do 2009 zvedl ruku pro schodky v celkové výši 745.852.878.000,- Kč. V následujících letech pak pro schodky ve výši dalších 163mld (2010) a 135mld (2011). K tomu si připočtěte náklady z veřejných peněz na podporu obnovitelných zdrojů a biopaliv, případně na arbitráže po ukončení či ořezání dotací z důvodu změny pravidel hry v čase.

Nic než fakta. Přeberte si to sami.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla