František Ryba k romské petici: Snůška nehorázných lží a nesmyslů, která pobuřuje všechny slušné lidi

06.12.2016 11:52

Ředitel bytového družstva SBD Krušnohor na Mostecku, František Ryba, reaguje na stížnost, kterou mu doručili Romové z Janova. Zveřejňujeme plné znění odpovědi, kterou zaslal k rukám podavatele Jozefa Čonka:

František Ryba k romské petici: Snůška nehorázných lží a nesmyslů, která pobuřuje všechny slušné lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

K Vaší stížnosti doručené dne 5. 10. 2016 jsem nucen konstatovat, že se jedná o snůšku nehorázných lží a nesmyslů, která pobuřuje všechny slušné lidi.

Já sám jsem žil v Janově 21 roků a vzpomínám na něj jako na sídliště plné mladých lidí, dětí, ale také na sídliště, kde se žilo krásně a lidé spolu dokázali normálně komunikovat a spolupracovat. A to včetně cikánských rodin, s nimiž jsme normálně fungovali. Já sám mám mezi janovskými cikány řadu známých, se kterými se dodnes slušně zdravíme a občas zavzpomínáme na bývalý krásný Janov.

K radikální změně došlo v době, kdy se do sídliště začaly stěhovat početné a stále se rozvětvující cikánské rodiny, s nulovými sociálními a hygienickými návyky. Tyto hordy nepřizpůsobivých lidí začaly ničit veškerý majetek, začaly okupovat prostory kolem domů, svým křikem, hlukem, špínou (vysypané odpadky z oken, do sklepů, vykonávání potřeby ve výtazích a v suterénech atd.), narušovaly soužití v domech do takové míry, že se slušní lidé z domů začali stěhovat. Podotýkám, že všechny cikánské rodiny se stěhovaly do bytů první kategorie, s topením, teplou a studenou vodou, elektřinou, zařizovacími předměty, dveřmi v bytech i do bytů, okny… Stěhovaly se do domů, kde byly provozuschopné výtahy, zamknuté sklepy a funkční vchodové dveře. Co tyto rodiny udělaly z bytů a domů jste barvitě popsal ve své stížnosti. Jsem rád, že ten hnus nemusím sám popisovat.

Rozhodně Vás ale mohu ubezpečit o tom, že Krušnohor (zřejmě máte na mysli jeho úředníky) nechodí do Janova a neničí na sídlišti domy a byty! Co ale Krušnohor dlouhodobě dělá je to, že se snaží, přes všechnu snahu cikánů o devastaci sídliště, udržet domy při životě. Do oprav domů bylo investováno za posledních deset let 239,61 mil. korun, z toho v rámci IPRM to bylo 130,782 mil. korun. Do obnovy veřejných prostranství investovalo město Litvínov navíc 66,142 mil. korun. Tyto prostředky se investovaly i do domů, kde žijí cikáni, kteří podepsali Vaší stížnost. Je však potřeba podotknout, že tito cikáni dluží za bydlení 3,128 milionu korun a za byty, v nichž někteří bydlí v podnájmech, je dluh 1,31 milionu korun.

Je mi na zvracení, když musím odpovídat lidem patřícím mezi ty, kteří vymysleli pojem „vybydlený byt“. Uměl jsem si představit vyhořelé palivo, nebo snědenou housku, ale nikdy jsem si neuměl představit, co je to vybydlený byt. Teď, zásluhou cikánů, si to představit umím. A tito cikáni mají tu drzost si stěžovat, že musejí žít v nevyhovujících podmínkách?

Jedno je jisté. Svou stížností rozhodně nepřispíváte ke zklidnění a zlepšení situace na sídlišti Janov. Měl byste se stydět.

S přáním, aby pro všechny občany ČR platila stejná práva a povinnosti!

Podpisy na doručené petici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…